Καλά τα νέα για τον Άγιο Δημήτριο στις Γωνιές

Petite Perle 300×250

Την ερχόμενη εβδομάδα περνάει από την οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης ο διαγωνισμός με τους όρους του έργου συντήρησης του ναού του Αγίου Δημητρίου στις Γωνιές Μαλεβιζίου. Όπως μας είπε ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Κώστας Φασουλάκης, το έργο έχει ένα προϋπολογισμό 120.000 ευρώ και θα καλύψει τις φθορές που έχει προκαλέσει στο κτίσμα του ναού η έντονη υγρασία.

Ο ίδιος εκτιμά πως, εκτός απροόπτου, θα έχουμε κοντά στα Χριστούγεννα τον εργολάβο που θα το αναλάβει ώστε τουλάχιστον ο συγκεκριμένος ναός να αποκατασταθεί.

Σειρά έχει η Παναγία

Απομένει βέβαια να δούμε πως θα προχωρήσει το έργο διάσωσης του άλλου σπουδαίου μνημείου των Γωνιών, του βυζαντινού ναού της Κοιμήσεως της Παναγίας. Εκεί θα χρειαστεί, σύμφωνα με τον κ. Φασουλάκη, επικαιροποίηση της μελέτης που έχει ήδη, εδώ και χρόνια, εκπονηθεί ώστε να μπορέσει το μνημείο να διασωθεί καθώς είναι κτισμένο σε σημείο όπου το έδαφος παρουσιάζει αστάθεια.

Παρέμβαση για την Παναγία στην Κιθαρίδα

Τέλος να πούμε πως πριν από περίπου 20 ημέρες εστάλη από τον Αντιπεριφερειάρχη επιστολή στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, για να προχωρήσει σωστική παρέμβαση στο ναό της Παναγίας της Ελεούσας (Αγίου Φανουρίου) στην Κιθαρίδα. Το εν λόγω πολύ σημαντικό μνημείο για το Μαλεβίζι, κι όχι μόνο, παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα και θα χρειαστεί όχι μόνο μια πρώτη σωστική παρέμβαση για να μην καταρρεύσει αλλά και μελέτη στήριξης και αποκατάστασης του στη συνέχεια, καθώς πρόκειται για φθορές μεγάλες και απειλητικές για το ναό με το σπουδαίο παρελθόν και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ