Σχολεία: Συνεδριάζουν τη Δευτέρα οι λοιμωξιολόγοι για την ημερομηνία ανοίγματος

Petite Perle 300×250

Οριστική απάντηση για το κατά πόσο θα ανοίξουν ξανά τα σχολεία φαίνεται πως θα έχουμε τη Δευτέρα, καθώς αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων για να εισηγηθεί σχετικά.

Στην πρόσφατη σύσκεψη που είχε η Επιτροπή εισηγήθηκε να μην ανοίξει ακόμη καμία βαθμίδα εκπαίδευσης. Κι αυτό, διότι υπήρξαν αντικρουόμενες απόψεις για το ζήτημα των σχολείων.

Έτσι, η Επιτροπή έκρινε ως καλύτερη λύση την επανεξέταση του θέματος με τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα -κάτι που θα γίνει τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου.

Εφόσον η Επιτροπή κρίνει ότι τα σχολεία μπορούν να ανοίξουν αυτό θα γίνει στις 14 Δεκεμβρίου. Αν και πάλι δεν υπάρξει συμφωνία τότε θα επιβεβαιωθεί το σενάριο για άνοιγμα των σχολείων με το νέο έτος, δηλαδή στις 8 Ιανουαρίου 2021.

Τον προβληματισμό των ειδικών παραδέχτηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας ότι αυτός πηγάζει από το ιικό φορτίο της χώρας το οποίο παραμένει υψηλό.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, μιλώντας στο 31ο Greek Economic Summit, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «θα κρατήσουμε τα σχολεία κλειστά για όσο μας λένε οι ειδικοί».

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην τηλεκπαίδευση, υπογράμμισε πως «ένα χρόνο πριν, δεν θα πιστεύαμε πως κάθε μία σχολική τάξη, από τα νηπιαγωγεία ως τα πανεπιστήμια, θα λειτουργεί ηλεκτρονικά». Ευχαρίστησε, μάλιστα, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία και κατέληξε λέγοντας πως «θα κρατήσουμε τα σχολεία κλειστά για όσο μας λένε οι ειδικοί, αλλά όταν γυρίσουμε στις φυσικές τάξεις, θα ξέρουμε ότι έχουμε πια την υποδομή για την ψηφιακή εκπαίδευση».

Τα δύο σενάρια για το άνοιγμα

Προς το παρόν, δύο είναι τα σενάρια που επικρατούν για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία.

  • Να δοθεί «πράσινο φως» για άνοιγμα στις 14 Δεκεμβρίου με μόνη προϋπόθεση να υπάρχει πτώση του αριθμού των κρουσμάτων.
  • Να χτυπήσει το κουδούνι με το νέο έτος ώστε έτσι να έχει σημειωθεί μία ικανή μείωση η οποία θα επιτρέπει το άνοιγμα δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων με ασφάλεια.

Σημειώνεται ωστόσο ότι το πρώτο σενάριο φαίνεται να απομακρύνεται όλο και περισσότερο, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων δεν αφήνει περιθώριο αισιοδοξίας.

Μάλιστα, οι επιστήμονες δεν ανησυχούν τόσο για τη μεταδοτικότητα των παιδιών, αλλά για την κινητικότητα των ενηλίκων.

Επιφυλακτικοί οι επιστήμονες

Ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, έχει επισημάνει ότι η συζήτηση, όπως φαίνεται, μετατίθεται για τις 14 Δεκεμβρίου, γιατί δεν υπάρχει βελτίωση και παγίωση των επιδημιολογικών δεδομένων για να κλείσει το θέμα.

Από την πλευρά του ο λοιμωξιολόγος και μέλος της εθνικής επιτροπής Μάριος Λαζανάς είπε πως διχάζεται ανάμεσα στο άνοιγμα και στην παραμονή κλειστών σχολείων, καθώς όπως τόνισε υπάρχει πρόβλημα.

Τέλος, η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς Ματίνα Παγώνη, έχει διατυπώσει την άποψη ότι τα σχολεία θα πρέπει να ανοίξουν το νέο έτος.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ