Εντυπωσιακά στιγμιότυπα από την άσκηση «Μέδουσα 10» που ενόχλησε την Τουρκία

Petite Perle 300×250

Σε πλήρη εξέλιξη, με τη συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, βρίσκεται η πολυεθνική διακλαδική άσκηση «Μέδουσα 10» που πραγματοποιείται στην Ανατολική Μεσόγειο, στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας.

Το Σάββατο, την άσκηση παρακολούθησε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η άσκηση ξεκίνησε τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται αύριο, Κυριακή 06 Δεκεμβρίου, με την συμμετοχή και της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Γαλλίας και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Σκοπός της άσκησης που σχεδιάστηκε από το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών είναι η συνεκπαίδευση και η προαγωγή της συνεργασίας των Μονάδων τους.

Η μεγάλη αεροναυτική άσκηση πραγματοποιείται συνήθως με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου, ωστόσο, φέτος θα συμμετάσχουν επίσης η Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εκδηλώνοντας έτσι και επίσημα τη βούληση για στρατιωτική συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο και μέτωπο κατά των προκλήσεων της Τουρκίας.

Σκοπός της συγκεκριμένης άσκησης είναι η συνεκπαίδευση και η προαγωγή της συνεργασίας μεταξύ των στρατιωτικών μονάδων των πέντε χωρών.

https://cdn.cnngreece.gr/media/news/2020/12/05/245719/photos/snapshot/medousa-2020-3038401.jpg

Η άσκηση διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου, εντός του FIR Καΐρου, η οποία είναι παρόμοια με την περιοχή εκπαιδεύσεως της άσκησης «Μέδουσα 8», συμπεριλαμβανομένης της αιγυπτιακής ακτογραμμής.

Σύμφωνα με τη σχεδίαση του ΓΕΕΘΑ, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις συμμετέχουν με 2 φρεγάτες με τα οργανικά τους ελικόπτερα, 1 υποβρύχιο, 1 αρματαγωγό, 4 αεροσκάφη F-16 που μεταστάθμευσαν στην Αίγυπτο και 4 αεροσκάφη F-16 που επιχειρούν από την έδρα τους, 1 ΑΣΕΠΕ, 1 ελικόπτερο CHINOOK, 3 επιθετικά ελικόπτερα AH-64, 1 μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 και προσωπικό των Mονάδων Eιδικών Επιχειρήσεων.

Η συμμετοχή της Εθνικής Φρουράς Κύπρου στη συγκεκριμένη άσκηση, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με το πλοίο ανοικτής Θαλάσσης «ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ» και με αξιωματικό σύνδεσμο του Ναυτικού, κρίνεται ως ιδιαίτερα εποικοδομητική, καθώς παρείχε τη δυνατότητα στο Πολεμικό Ναυτικό της Εθνικής Φρουράς, για διεξαγωγή επιχειρησιακής συνεκπαίδευσης σε διάφορους τομείς αεροναυτικών ασκήσεων, στο πλαίσιο της συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας σε θέματα άμυνας και ασφάλειας, με τις δυνάμεις άλλων κρατών, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Όσον αφορά τη γαλλική συμμετοχή, η γαλλική φρεγάτα FS «LA FAYETTE» και το οργανικό της ελικόπτερο, βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Καΐρου και συμμετέχουν σε πλήθος σεναρίων. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμμετέχουν με τουλάχιστον 4 μαχητικά αεροσκάφη.

Οι επίλεκτες στρατιωτικές δυνάμεις και των πέντε χωρών υλοποιούν πλήθος στρατιωτικών γυμνασίων: αμφίβιες επιχειρήσεις, σενάρια αεράμυνας, ανορθόδοξου πολέμου, απόβασης καθώς και άμυνας σε ασύμμετρες απειλές.

Το πρόγραμμα των δραστηριοτήτων της Ημέρας Διακεκριμένων Επισκεπτών (DVDay) παρακολούθησαν παρατηρητές από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν, το Σουδάν, την Ιορδανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία και περιέλαβε επιχειρήσεις συνεργασίας Ναυτικού με Μονάδες Eιδικών Δυνάμεων και αμφίβιες ενέργειες, αεροπορικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις επιθετικών ελικοπτέρων.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ