Αναπηρία και Δήμος Μαλεβιζίου

Petite Perle 300×250

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα αναπηρίας στις 3 Δεκεμβρίου και την ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου Μαλεβιζίου για τα έργα προσβασιμότητας που θα ωφελήσουν τους δημότες με αναπηρία, θα ήθελα να παροτρύνω τον Δήμο ή αν θέλετε να ανοίξω έναν εποικοδομητικό, δημόσιο διάλογο προς όλους, για τα εξής θέματα.

Αποδεκτικότητα:

Μία και μόνο μία, είναι η πραγματική επένδυση για κάθε πόλη, κάθε δήμο, κάθε τόπο κι αυτή η επένδυση είναι τα παιδιά. Ας γνωρίσουμε στα παιδιά μέσω συνεχών δράσεων του σχολείου, αυτόν τον «ξένο» για εκείνα άνθρωπο∙ που διαφέρει από εκείνα, είτε οπτικά είτε στον τρόπο που δρα, και πουθενά αλλού. Ας οργανώσουμε συναντήσεις των παιδιών με ανθρώπους με αναπηρία, ομιλίες από αναπήρους, κοινές δραστηριότητες. Ας φτιάξουμε κοινές παιδικές χαρές. Ας γνωρίσουμε στα παιδιά πως οι κινητικές, οι ψυχολογικές ή οι διανοητικές βλάβες/υστερήσεις ενός ανθρώπου, δεν τον θέτουν σε ανικανότητα και παροπλισμό, αλλά τον προτρέπουν να βρει νέους τρόπους για την βίωση της ζωής. Τον ενεργοποιούν και τον τοποθετούν σε μία νέα συνθήκη οπτικής της ζωής και των αναγκών της. Έτσι θα αναθρέψουμε παιδιά, που όταν γίνουν πολίτες θα θεωρούν αυτονόητη την ισότητα προς όλους και, που, ότι τους τύχει στην ζωή -τα ίδια τα παιδιά αλλά και οι οικογένειές τους- δεν θα το αντιμετωπίζουν ως μία τραγωδία, ως μία παραίτηση, αλλά ως μία ευκαιρία.

Προσβασιμότητα:

Είναι πολύ σημαντικό, οι άνθρωποι με αναπηρίες, να έχουμε προσβασιμότητα σε πεζοδρόμια, δημόσιες υπηρεσίες, τραπεζικά κι εμπορικά καταστήματα κ.λπ. Κάθε έργο προς αυτήν την κατεύθυνση είναι σημαντικό κι επικροτώ τον Δήμο γι' αυτές του τις πρωτοβουλίες. Να σημειώσω εδώ, ότι ανάπηροι πολίτες δεν είναι μόνο οι χρήστες αμαξιδίων, χρειάζονται και οπτικοακουστικές σημάνσεις για ανθρώπους με προβλήματα όρασης και ακοής, όπως και ελεύθερα και φαρδιά πεζοδρόμια με κατάλληλους οδηγούς/ραβδώσεις. Ας πάμε τώρα και στην ευθύνη των επαγγελματιών ιδιωτών: Κάθε μαγαζί, κάθε χώρος τέχνης, κάθε χώρος διασκέδασης κ.λπ., που στερείται πρόσβασης, είναι σαν έχει κρεμάσει την ταμπέλα: «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ». Μια ταμπέλα αόρατη σε εσάς αλλά ορατή στο 10% των κατοίκων και συμπολιτών σας, που θυμίζει εποχές φυλετικών διακρίσεων.

Μία εξίσου σημαντική πτυχή, ίσως και σημαντικότερη της προσβάσεως, είναι το πως ο  άνθρωπος με αναπηρία θα φτάσει ως την ράμπα του πεζοδρομίου, της δημόσιας υπηρεσίας, των τραπεζικών κι εμπορικών καταστημάτων κ.λπ. Χρειαζόμαστε προσαρμοσμένα λεωφορεία, χρειαζόμαστε δημοτικά ταξί, προσαρμοσμένα στις απαιτήσεις μετακίνησης των αναπήρων. (συγκεκριμένα επί των ταξί, υπάρχουν ιδιωτικές εταιρίες με έδρα το Ηράκλειο, οι οποίες κοστολογούν κοντινές διαδρομές 40 και 50e). Χρειαζόμαστε λοιπόν απαραιτήτως και πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της μετακίνησης.

Λίγα βήματα μόνο απαιτούνται για να ενταχθούν οι άνθρωποι με αναπηρίες στην κοινωνία, να συγκοινωνήσουν με τους μη ανάπηρους, να γίνει δηλαδή αυτό που θα έπρεπε έτσι κι αλλιώς να ισχύει.

Ανεξάρτητη Διαβίωση:

Ίσως το σημαντικότερο ζήτημα για έναν άνθρωπο με αναπηρία, είναι το ζήτημα της μηδενικής δυνατότητας να ζήσει ανεξάρτητος, αυτό συμβαίνει όχι εξαιτίας των βλαβών του αλλά γιατί το κράτος ως οφείλει, δεν του παρέχει αυτό το κομβικό δικαίωμα. Πρόσφατα η κυβέρνηση ολοκλήρωσε  το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για ταΔικαιώµατα των Ατόµων µε Αναπηρία και συμφωνεί με τις κατευθυντήριες γραµµές του ΟργανισµούΗνωµένων Εθνών, µε ευθύνη του Υπουργού Επικρατείας ως Συντονιστικού Μηχανισµού βάσει του άρθρου 69 του ν. 4488/2017. Συγκεκριμένα, οι κατευθυντήριες γραμμές για την Ανεξάρτητη Διαβίωση, αναφέρονται στον Πυλώνα II, Στόχος 11, σελ 21., σχετικά με την θεσμοθέτηση του Προσωπικού Βοηθού και την υλοποίηση Πιλοτικού Προγράμματος µε συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον Προσωπικό Βοηθό, με χρονοδιάγραμμά εντός του 2021. Υπεύθυνος φορέας τίθεται το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθώς και η Γενική Γραµµατεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας.Θα μπορούσε και ο Δήμος Μαλεβιζίου να συμμετάσχει σε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα, είτε στο πρώτο είτε σε ένα επόμενο στάδιο του και να πρωτοπορήσει, δίνοντας το παράδειγμα προς μίμηση.

Αυτό το κείμενο δεν γράφτηκε για να κάνει υποδείξεις, ούτε για να γίνει δεικτικό απέναντι σε όσα δεν έχουν γίνει. Γράφτηκε μόνο για να υπερτονίσει τις κοινωνικές ανισότητες και τις δυνατότητες που έχουμε να τις εξαλείψουμε, ειδικά εν μέσω κορωνοϊού μπορούμε να σχεδιάσουμε έναν καλύτερο κόσμο.

Κωνσταντίνος Σύρμος,

συγγραφέας, αρθρογράφος,

αντιπρόεδρος πολιτιστικού συλλόγου Παλαιοκάστρου.

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ