Παπαευαγγέλου: Γιατί εισηγηθήκαμε να μην ανοίξουν τα σχολεία

Petite Perle 300×250

Τους λόγους για τους οποίους η Επιτροπή Εμπειρογνωμώνων αποφάσισε την αναβολή επαναλειτουργίας των σχολείων μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, εξήγησε η ηαθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για τον κορωνοϊό.

Η κα Παπαευαγγέλου εξήγησε ότι η αναβολή επαναλειτουργίας των σχολείων έγινε για 2 λόγους.

Πρώτον, λαμβάνοντας υπόψιν το πιο σημαντικό κριτήριο που είναι η εικόνα στις ΜΕΘ. «Αυτή δε βελτιώθηκε όπως θα θέλαμε. Έτσι, οποιαδήποτε αύξηση της κινητικότητας μέσα και έξω από τα σχολεία θα μπορούσε εύκολα να επιβαρύνει τα επιδημιολογικά στοιχεία».

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι «αμφισβητήθηκε το όφελος αφού παρέμεναν μόλις 7 μέρες μέχρι τις αργίες των Χριστουγέννων και υπήρχε προβληματισμός για την αναστάτωση που θα προκαλούσε στα παιδιά ένα σύντομο άνοιγμα».

Η καθηγήτρια, πάντως, ξεκαθάρισε, ότι αυτή η απόφαση δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση την άποψη της Επιτροπής ότι η εκπαίδευση αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητα. Τα σχολεία είναι τα τελευταία που πρέπει να κλείνουν και τα πρώτα που θα επανέρχονται σε λειτουργία με την βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων.

Η κ. Παπαευαγγέλου συμπλήρωσε ότι αν και η τηλεκπαίδευση λειτουργεί πολύ καλά σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, τίποτα δε μπορεί να αντικαταστήσει την εκπαίδευση με φυσική παρουσία. «Οι δημιουργικές σχέσεις αλλά και η αλληλεπίδραση μεταξύ των μαθητών και των δασκάλων τους έχουν μεγάλη σημασία για την κοινωνική και συναισθηματική ολοκλήρωση των παιδιών και των εφήβων, τη σωματική και τη ψυχική τους υγείας».

Η καθηγήτρια κατέληξε ότι «εισηγούμαστε το άνοιγμα της σχολικής δραστηριότητας μετά τα Φώτα και θα συζητηθεί και τις επόμενες εβδομάδες».

Μείωση εισαγωγών – Σταθερή η πίεση στο ΕΣΥ

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου παρατηρούμε μία σταθερή πορεία της πανδημίας στη χώρα μας χωρίς μεγάλες αλλαγές σε σχέση την προηγούμενη εβδομάδα με κύρια χαρακτηριστικά τη σταδιακή μείωση των κρουσμάτων στις περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, με εξαίρεση κάποιες περιοχές στις οποίες, όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο τόπος βράζει».

Επίσης, παρατηρείται μείωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία αλλά διατηρείται η πίεση στο ΕΣΥ λόγω της πληρότητας των ΜΕΘ ιδιαίτερα στη Β. Ελλάδα.

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ