Μανώλης Μετζάκης: Πανελλαδικές – Τι σκέφτεται το υπουργείο Παιδείας

Petite Perle 300×250

Άρθρο του κ. Μανώλη Μετζάκη, καθηγητή Μαθηματικών και διευθυντή του φροντιστηρίου "ΚΥΚΛΟΣ" στο Γάζι

"ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Σημαντικές αλλαγές σκέφτεται να φέρει με νέο νόμο πλαίσιο το Υπουργείο Παιδείας για τις πανελλαδικές εξετάσεις από την φετινή κιόλας σχολική χρονιά!

Οι δύο κύριες αλλαγές θα είναι η μείωση των τμημάτων ΑΕΙ και μία νέα μέθοδο εισαγωγής στα πανεπιστήμια με βάσεις που θα βγαίνουν συναρτήσει του μέσου όρου της πανελλαδικής επίδοσης όλων των υποψηφίων μαθητών.

Οι δύο αυτές αλλαγές αναμένεται να φέρουν σημαντική μείωση των εισαχθέντων!

Στο σχέδιο υπάρχει η περικοπή του 10% των νέων τμημάτων που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Με τον νέο τρόπο εισαγωγής αναμένονται αλλαγές σε ότι αφορά τις βάσεις όπου δεν θα έχουμε ένα απόλυτο αριθμό αλλά θα είναι ένα βαθμολογικό όριο που θα επιλέγεται κατά επιστήμη και θα έχει να κάνει με τον γενικό μέσο όρο της επίδοσης όλων των υποψηφίων σε πανελλαδική βάση.

Για παράδειγμα αν ο μέσος όρος όλων των υποψηφίων είναι το 11,5 τότε η κάθε σχολή θα μπορεί να καθορίσει την βάσει εισαγωγής της γύρω από αυτό το νούμερο λίγο πάνω ή λίγο κάτω ανάλογα με τις συνθήκες της κάθε σχολικής χρονιάς.

Το Υπουργείο Παιδείας αναμένεται να φέρει, όπως αναφέρω παραπάνω, τροπολογία ώστε το νέο σύστημα να εφαρμοστεί από την φετινή σχολική χρόνιά 2020-2021 κάτι που όμως θα είναι άδικο για τους φετινούς υποψήφιους που έχουν ξεκινήσει την προετοιμασία τους με το υπάρχων σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Μετζάκης Μανώλης

Καθηγητής Μαθηματικών

Διευθυντής Φροντιστηρίου ΚΥΚΛΟΣ στο Γάζι".

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ