Από τον περασμένο Μάρτιο, όταν και ξέσπασε η πρώτη σοβαρή κρίση με τους Τούρκους στον Έβρο, ο Ελληνισμός, τόσο στο στα ελληνοτουρκικά σύνορα όσο και στην μαρτυρική Κύπρο, δοκιμάζεται σκληρά, λόγω του υβριδικού πολέμου που έχει εξαπολύσει εναντίον του το καθεστώς Ερντογάν.
Σε θάλασσα, στεριά και αέρα, οι Τούρκοι εξαπολύουν επιθέσεις, απειλούν, εκβιάζουν και θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Και όλα αυτά, με την ανοχή των «συμμάχων» μας στο ΝΑΤΟ, οι οποίοι κρύβονται πίσω από την ανεύθυνη λογική του «βρείτε τα μεταξύ σας», αλλά και των εταίρων μας στην Ε.Ε. οι οποίοι στο βωμό των οικονομικών συναλλαγών με το «παλάτι», αδιαφορούν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στα νοτιοανατολικά σύνορα της Γηραιάς Ηπείρου.
Με βασική επιδίωξη την αναβίωση της οθωμανική αυτοκρατορίας, ο Ερντογάν δεν κρύβει τις προθέσεις του. Τις προαναγγέλλει και μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα τις υλοποιεί, απλώνοντας τα «βρώμικα» χέρια του πρώτα τα ελληνικά προπύργια της Ευρώπης και ακολούθως στα κράτη της ευρωπαϊκής δύσης.
Η έξοδος του τουρκικού ερευνητικού Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, συνοδευόμενο μάλιστα από τουρκικά πολεμικά πλοία, αποτελεί τους τελευταίους μήνες την αιχμή του δόρατος των τουρκικών προκλήσεων στην περιοχή μας. Είχε προηγηθεί η «άλωση» της Αγιά Σοφιάς και η μετατροπή της σε τζαμί και μια σειρά από ακραίες προκλήσεις που έφεραν τις Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών μια ανάσα από τη σύρραξη.
Οι ίδιες οι πράξεις λοιπόν του Ταγίπ Ερντογάν τον οδήγησαν σε αυτοπαγίδευση. Μια αυτοπαγίδευση, η οποία, σε συνδυασμό με τις προβληματικές σχέσεις του με όλους σχεδόν τους γείτονες και την αμφιλεγόμενη συνεργασία του με τη Ρωσία, επενεργεί ως βρόγχος στον λαιμό του προκαλώντας του πανικό. Έχοντας αυτά κατά νου, φρονούμε πως ο Ερντογάν σκάβει τον ίδιο του τον τάφο.
Είναι δεδομένο πλέον πως ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τον «σουλτάνο». Το τουρκικό καθεστώς μπορεί να μην ανανέωσε την παράνομη Navtex για το ερευνητικό Oruc Reis, το οποίο επέστρεψε στο λιμάνι της Αττάλειας, ωστόσο συνέχισε τις προσπάθειες να «γκριζάρει» το Αιγαίο, επαναφέροντας και πάλι τα περί αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών. Στόχος της τουρκικής ηγεσίας, είναι για άλλη μια φορά, η επιστροφή του ερευνητικού σκάφους στο λιμάνι της Αττάλειας να εκληφθεί ως κίνηση καλής θέλησης από τους ευρωπαίους ηγέτες και με αυτό τον τρόπο να αποφύγει τις κυρώσεις.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ωστόσο, δεν δείχνουν, αυτή τη φορά, να… μασάνε στις κουτοπονηριές της Τουρκίας, με τη λέξη «κυρώσεις» να ηχεί όλο και πιο έντονα στην πόλη των Βρυξελλών.
Στην αυριανή κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κληθεί να λάβει ορισμένες πολύ σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον της. Ανάμεσα σε αυτές, βρίσκεται και η στάση που θα κρατήσει απέναντι στην Τουρκία, μία χώρα - «ταραξία», μια χωρά που απειλή να πυρπολήσει την ειρήνη στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Πληροφορίες από την Αθήνα και από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για κυρώσεις οι οποίες έχουν διαρρεύσει και μάλιστα έχουν φτάσει και μέχρι τα… αυτιά του Ερντογάν, ο οποίος εξαπολύει συνεχώς λεκτικές επιθέσεις κατά του Ελλάδας, αλλά και κατά των Ευρωπαίων.
Μεταξύ λοιπόν των μέτρων που εξετάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η επιβολή κυρώσεων κατά ατόμων για τις σεισμικές έρευνες του Oruc Reis, οι οποίες θα είναι αντίστοιχες με αυτές που υπάρχουν για τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Η ελληνική πλευρά πιέζει για επέκταση των κυρώσεων σε τουρκικές εταιρίες, ωστόσο φαίνεται το Βερολίνο δεν θα δεχτεί κάτι τέτοιο.
Επίσης, η Αθήνα επιδιώκει μέσω των συμπερασμάτων της Συνόδου να δοθεί προς τον Ζοζέπ Μπορέλ εντολή για να παρουσιάσει εκ νέου τη δέσμη ευρύτερων τομεακών κυρώσεων που συζητείται από το περασμένο καλοκαίρι. Σε αυτό το «πακέτο» εντάσσονται από το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία μέχρι τη διακοπή της προενταξιακής χρηματοδότησής της και τη διακοπή της χρηματοδότησης τουρκικών τραπεζών και εταιριών από ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Στην Αθήνα επισημαίνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ασκήσει έντονες πιέσεις για εμπάργκο εξαγωγής όπλων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για να επιφέρουν πλήγματα σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. Θα τονίσει ότι οπλικά συστήματα όπως τα γερμανικά υποβρύχια Τύπου 214 ή το ισπανικό ελικοπτεροφόρο το οποίο ναυπηγείται στην Κωνσταντινούπολη, με τη Μαδρίτη να έχει παραχωρήσει στην Αγκυρα πλήρη τεχνογνωσία, αλλάζουν την ισορροπία δυνάμεων, ενώ τίθεται και θέμα ηθικής τάξης, διότι η Τουρκία θα τα χρησιμοποιήσει για να προωθήσει το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», που έχει ως πρωταρχικό στόχο τη μείωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν τα στραβά μάτια στις πρακτικές του Ερντογάν. Οι εμμονές του και τα επεκτατικά του σχέδια απειλούν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη την Ε.Ε. Απαιτούνται λοιπόν κυρώσεις εδώ και τώρα. Οποιαδήποτε άλλη στάση, οποιαδήποτε αδράνεια θα θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, με απρόβλεπτες συνέπειες. Η Ελλάδα έχει τη δύναμη, τον τρόπο και τα Μέσα να απαντήσει στην Τουρκία, όπως το κάνει εδώ και πολύ καιρό. Αν φτάσει στο σημείο της... απάντησης όμως, οι εξελίξεις θα είναι δραματικές. Αυτό ας το γνωρίζουν καλά οι Ευρωπαίοι.