Εξοικονομώ: Επιδότηση έως και 47.500 ευρώ για εργασίες στο σπίτι – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Petite Perle 300×250

Ποσά που αγγίζουν μέχρι και τα 47.500 ευρώ για την ενεργειακή θωράκιση κάθε κατοικίας «μοιράζει» το νέο Εξοικονομώ –Αυτονομώ: Η πλατφόρμα «ανοίγει» για να υποδεχτεί… και επίσημα τις αιτήσεις για το πρόγραμμα αύριο Παρασκευή 10 το πρωί. Η πρώτη φάση αρχίζει με τις Περιφέρειες Ηπείρου και Ιονίων Νήσων.

Ποιες παρεμβάσεις όμως χρηματοδοτεί το νέο εξοικονομώ – αυτονομώ;

  • Αντικατάσταση κουφωμάτων
  • Εγκατάσταση συστημάτων σκίασης/αερισμού
  • θερμομόνωση
  • συστήματα θέρμανσης – ψύξης
  • συστήματα ζεστού νερού χρήσης
  • φωτοβολταϊκά συστήματα
  • συστήματα αποθήκευσης ενέργειας (συσσωρευτές)
  • σημεία επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητου οχήματος
  • συσκευές διαχείρισης ενέργειας (smart home)
  • αναβάθμιση ανελκυστήρα
  • αναβάθμιση φωτισμού

Η «γκάμα» των δικαιούχων σε αυτόν τον κύκλο έχει ανοίξει, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός τους αγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ. Έτσι, πέρα από «ευάλωτα» νοικοκυριά μπορούν να «πριμοδοτηθούν» και «χοντρά πορτοφόλια». Συγκεκριμένα, εισοδήματα έως 20.000 ευρώ θα λάβουν μέγιστο ποσοστό επιχορήγησης 95% και οικογένειες που λαμβάνουν μέχρι 120.000 ευρώ το χρόνο θα επιδοτηθούν με έως και 65%.

Ποιες οι προϋποθέσεις για το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ

Για να φτάσει όμως να πάρει ένα νοικοκυριό την ανώτατη επιχορήγηση, θα πρέπει να συντρέχουν τρεις λόγοι, που ενισχύουν την βασική:

  • Επί του βασικού ποσοστού επιχορήγησης, προστίθεται επιπλέον ειδική προσαύξηση 10% λόγω COVID – 19, σε όλους τους δικαιούχους.
  • Σε κτίρια ενεργειακής κατηγορίας Η και Ζ (μονοκατοικίες, μεμονωμένα διαμερίσματα, πολυκατοικίες Τύπου Α), εφόσον μέσω των παρεμβάσεων επιτυγχάνεται αναβάθμιση σε τουλάχιστον Β' ενεργειακή κατηγορία, προστίθεται επιπλέον ποσοστό 10%
  • Στους δήμους που ανήκουν σε λιγνιτικές περιοχές, έχουμε προσαύξηση 10%.

Ποια κατοικία θεωρείται όμως επιλέξιμη για το πρόγραμμα;

Επιλέξιμη είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία καθώς και το μεμονωμένο διαμέρισμα. Μία κατοικία, προκειμένου να κριθεί επιλέξιμη, πρέπει να πληροί σωρευτικά τις ακόλουθες γενικές προϋποθέσεις:

  • Υφίσταται νόμιμα.
  • Δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα.
  • Χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία.

Θα πρέπει ακόμη να έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.

Ερωτήσεις –Απαντήσεις για την επιδότηση

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έναρξη του «Εξοικονομώ –Αυτονομώ» και οι 5 πιο συχνές ερωτήσεις –απαντήσεις είναι οι εξής:

Πώς θα ξέρω ότι είμαι στην ενεργειακή κατηγορία Γ και ότι μπορώ να συμμετέχω στο πρόγραμμα;

Οι κατοικίες με ανεπαρκή θερμομόνωση είναι πολύ ενεργοβόρες και εφόσον δεν έχει γίνει ριζική ανακαίνιση θα βρίσκονται με μεγάλη πιθανότητα σε κατηγορία μικρότερη ή το πολύ ίση της Γ. Σε κάθε περίπτωση, η ενεργειακή κατηγορία θα προκύψει από την ενεργειακή επιθεώρηση και θα καταγράφεται στο Πιστοποιητικό Ενεργειακή Απόδοσης που θα εκδοθεί από τον ενεργειακό επιθεωρητή.

Έχω κάνει αίτηση στον Β' Κύκλο του «Εξοικονόμηση κατ' Οίκον ΙΙ». Μπορώ να υποβάλω αίτηση στον νέο κύκλο για το ίδιο ακίνητο;

Όχι. Για κάθε επιλέξιμη κατοικία πρέπει να υποβληθεί μία μόνο αίτηση και δεν θα πρέπει να έχει επιχορηγηθεί στο παρελθόν από τον Α' ή Β' Κύκλο του Προγράμματος «Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον ΙΙ» της Προγραμματικής Περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020. Αντίθετα, κατοικία που έχει επιχορηγηθεί παλαιότερα από το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση Κατ' Οίκον Ι» της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2007-2013 δεν έχει τους άνω περιορισμούς και μπορεί να υποβληθεί αίτηση γι' αυτήν, εφόσον πληρούνται οι γενικές προϋποθέσεις.

-Πόσες αιτήσεις μπορεί να υποβάλει ο κάθε ενδιαφερόμενος;

Κάθε ωφελούμενος μπορεί να υποβάλει περισσότερες από μία αιτήσεις για διαφορετικές επιλέξιμες κατοικίες. Όμως το συνολικό ποσό της ενίσχυσης (επιχορήγησης, επιδότησης επιτοκίου και Ακαθάριστου Ισοδύναμου Επιχορήγησης – ΑΙΕ) δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 100.000€ στο σύνολο των αιτήσεών του. Διευκρινίζεται ότι στην περίπτωση αίτησης διαμερίσματος σε πολυκατοικία (τύπου Α), το ανωτέρω ποσό περιλαμβάνει και την αναλογία των κοινοχρήστων.

-Οι τέντες είναι επιλέξιμες στο πρόγραμμα;

Η τοποθέτηση σταθερών ή κινητών συστημάτων σκίασης (π.χ. τέντες) εμπίπτει στις επιλέξιμες παρεμβάσεις.

-Είναι επιλέξιμη η εγκατάσταση συστήματος θέρμανσης πετρελαίου;

Στο πλαίσιο της μετάβασης σε ένα μοντέλο χαμηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η εγκατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου δεν είναι επιλέξιμη.

Η κατασκευή νέου τζακιού είναι επιλέξιμη ως παρέμβαση;

Όχι. Επιλέξιμη είναι μόνο η μετατροπή υφιστάμενου τζακιού ανοιχτού θαλάμου καύσης σε κλειστού θαλάμου καύσης (ενεργειακό) και με ελάχιστο βαθμό απόδοσης 70%. Σημειώνεται ότι τα ενεργειακά τζάκια δεν είναι επιλέξιμα στις Περιφερειακές Ενότητες: Βόρειου, Δυτικού, Κεντρικού και Νότιου Τομέα Αθηνών, Πειραιώς, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, Θεσσαλονίκης.

Και άτοκο δάνειο για… «συμπλήρωμα»

Για το «κομμάτι» των δαπανών που αφορά στις εργασίες και το οποίο δεν καλύπτεται από την επιδότηση, υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης δανείου με επιδότηση επιτοκίου (στο 100% του επιτοκίου 4% που έχει αποφασισθεί), στη βάση σχετικού αιτήματος του ωφελουμένου. Δηλαδή σε περίπτωση που ο ωφελούμενος δεν καλύψει το υπόλοιπο ποσοστό με δικά του, ίδια, κεφάλαια, μπορεί να πάρει δάνειο από τραπεζικό – χρηματοδοτικό φορέα με επιδότηση όλων των τόκων και των εξόδων φακέλου (που η τράπεζα θα χρεώνει στο δημόσιο), ενώ ο ωφελούμενος επιβαρύνεται μόνο με την εισφορά 0,12% των τραπεζικών εργασιών.

Πηγή: enikonomia.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ