Τη λειτουργία των γραφείων τους για δια ζώσης συνεδρίες ζητούν οι επαγγελματίες διαιτολόγοι – διατροφολόγοι όπου κρίνεται απαραίτητο

Petite Perle 300×250

Την αλλαγή τηςΚΥΑ που δεν επιτρέπει τις  δια ζώσης  συνεδρίες αιτούνται οι διατροφολόγοι- διαιτολόγοι , μέσω της Ένωσής τους.  

Σημειώνουν  ότι το επάγγελμα του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου δεν μπορεί να πραγματοποιείται αποκλειστικά εξ' αποστάσεως καθώς σε πολλές περιπτώσεις ασθενών/πολιτών η δια ζώσης συνεδρία είναι απαραίτητη (πχ νεφροπαθείς, διατροφικές διαταραχές,  διαβητικούς, σαρκοπενικούς, αδυναμία χρήσης τεχνολογικών μέσων, με κινητικά προβλήματα που χρειάζονται κατ΄ οίκον παρακουλούθηση, με επικοινωνιακά προβλήματα όπως αυτισμό κλπ).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε καιρούς που ο κατ' οίκον περιορισμός αναπόφευκτα οδηγεί σε  αυξημένη λήψη τροφής, κακές διατροφικές συνήθειες και χαμηλότερη φυσική δραστηριότητα η διατροφική συμβουλευτική των ασθενών και του πληθυσμού κρίνεται ως ακρογωνιαίος λίθος για την υγεία από όλη την επιστημονική κοινότητα, το Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ και από Ευρωπαϊκούς κρατικούς και μη φορείς όπως ο EFAD, υπουργεία άλλων κρατών κλπ σύμφωνα με τις πλείστες ανακοινώσεις τους.

Ακόμα, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η κακή θρέψη και η παχυσαρκία αυξάνουν τόσο την πιθανότητα νοσηλείας σε μονάδα εντατικής θεραπείας όσο και την παραμονή σε αυτή.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην  αλλαγή της ΚΥΑ με Αριθ. Πρωτ. Δ1α/ΓΠ.οικ.: 71342 (σελίδα 24 παράγραφος 43) έτσι ώστε να επιτρέπεται η συνέχιση της λειτουργίας των επαγγελματιών Διαιτολόγων – Διατροφολόγων δια ζώσης όπου είναι απαραίτητο και εξ' αποστάσεως όπου είναι εφικτό όπως ισχύει και για όλα τα επαγγέλματα υγείας. 

Ο ερωτών βουλευτής

Γεώργιος Λογιάδης

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ