Επικυρώνεται στην Βουλή η απόκτηση 18 αεροσκαφών Ραφάλ

Petite Perle 300×250

Η ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας με τα 18 γαλλικά αεροσκάφη Rafale θα τεθεί προς επικύρωση στη Βουλή στις 17 Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για την προμήθεια από τη Γαλλία ενός περιορισμένου αριθμού μαχητικών σε ένα μίγμα μεταχειρισμένων και νέας παραγωγής αεροσκαφών. Από αυτά τα 12 θα είναι ελαφρώς μεταχειρισμένα και τα 6 από τη γραμμή παραγωγής της Dassault, τα 4 εκ των οποίων διθέσια.

Το συνολικό κόστος αγγίζει τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το πρώτο Rafale θα παραδοθεί τον Ιούλιο του 2021, με την καθυστέρηση να οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα ζήτησε όλα τα αεροσκάφη να είναι αναβαθμισμένα στο τελευταίο επίπεδο F3-R που βρίσκονται και τα Rafale της γαλλικής αεροπορίας.

Στη συμφωνία περιλαμβάνονται και τα όπλα που θα φέρουν τα αεροπλάνα. Σε πρώτη φάση η Ελλάδα θα αγοράσει μαζί με τα Rafale πυραύλους αέρος-αέρος μεγάλης εμβέλειας (BVR) Meteor και θα επαναπιστοποιήσει τους πυραύλους Mica, Scalp-EG και Exocet που ήδη διαθέτει.

Είναι άγνωστο όμως εάν θα υπάρξει συμπληρωματική παραγγελία των βλημάτων αέρος-εδάφους AASM ή του ατρακτιδίου TALIOS το οποίο συνιστά και βασικό μέρος της αναβάθμισης στο επίπεδο F3-R.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ