"Ιερό παζάρι" για τον αριθμό των πιστών στις εκκλησίες τα Χριστούγεννα

Petite Perle 300×250

Μέσα στα επόμενα 24ωρα οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να απαντήσουν στο αίτημα της Εκκλησίας για την αύξηση των πολιτών στους ναούς κατά τη διάρκεια των λειτουργειών τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Ο Αρχιεπίσκοπος έθεσε το ζήτημα στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον παρέπεμψε στους ειδικούς, καθώς εκείνοι έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Η Εκκλησία αντέδρασε έντονα στην αρχική απόφαση για την συμμετοχή μόνο 9 ατόμων και 25 στους μητροπολιτικούς ναούς και αντιπροτείνει: 1 άτομο ανά 15 τ.μ. στις μικρές εκκλησίες, 25 πιστούς στους μεγαλύτερους ναούς των αστικών κέντρων και 50 άτομα στους μητροπολιτικούς ναούς, η χωρητικότητα των οποίων είναι ιδιαιτέρως μεγάλη. Η συμμετοχή των πιστών στις λειτουργίες είναι ίσως το μοναδικό "αγκάθι" μεταξύ των δύο πλευρών και είναι κάτι για το οποίο δεν ευθύνεται η κυβέρνηση αλλά οι λοιμωξιολόγοι που εισηγούνται τα περιοριστικά μέτρα.

Τη Δευτέρα ανοίγουν οι εκκλησίες

Όπως το περασμένο Πάσχα που η χώρα ήταν σε καραντίνα, έτσι και τώρα οι πολίτες θα μπορούν από τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου μέχρι και τα Θεοφάνια να πηγαίνουν στις εκκλησίες για ατομική προσευχή. Επίσης για να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες όσο το δυνατό περισσότεροι πιστοί θα γίνουν κυλιόμενες λειτουργίες, δηλαδή θα διεξαχθούν δύο το πρωί και μία το μεσημέρι.

Παράλληλα εκτός από τα Χριστούγεννα και την ημέρα των Θεοφανίων, λειτουργία θα γίνει και ανήμερα της Πρωτοχρονιά. Τα φώτα δεν θα πραγματοποιηθεί η ρίψη του Σταυρού σε εξωτερικούς χώρους όπως λιμάνια, ποτάμια και θάλασσες για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός, για τον ίδιο λόγο δεν ο αγιασμός θα μοιραστεί στους πιστούς σε πλαστικά μπουκαλάκια.

Σε κοινή γραμμή Μητσοτάκης – Ιερώνυμος

Οι πολύ καλές προσωπικές σχέσεις μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου δεν επέτρεψαν σε ορισμένες ακραίες φωνές να εκμεταλλευτούν το ζήτημα, σβήνοντας ουσιαστικά τις "φωτιές" πριν καν εξαπλωθούν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως μέσα σε λίγες ημέρες είχαν δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες αναζητώντας την χρυσή τομή.

Ο κύριοι Μητσοτάκης και Ιερώνυμος βρίσκονται σε κοινή γραμμή, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες αποτυπώθηκε στην συνομιλία που είχαν. Συμφώνησαν πως σε αυτή τη δύσκολη στιγμή που περνάει η χώρα οι δύο θεσμοί θα πρέπει να είναι ενωμένοι, δίνοντας από κοινού τον αγώνα απέναντι στην θανατηφόρο νόσο.

Πέφτουν οι τόνοι στην εκκλησία

Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις που υπήρξαν μεταξύ των δύο πλευρών τα προηγούμενα 24ωρα και η επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο παραμονή της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ήταν δύο καθοριστικές κινήσεις προκειμένου να μην υπάρξει κανένα ζήτημα στις σχέσεις μεταξύ πολιτείας και εκκλησίας.

Ο κ. Ιερώνυμος θα ενημερώσει μέσω τηλεδιάσκεψης τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τα όσα ειπώθηκαν στην συνομιλία που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα τονίσει πως η εκκλησία όπως έπραξε από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία σεβάστηκε τόσο τις αποφάσεις της κυβέρνησης όσο και των ειδικών και αυτό θα πρέπει να ακολουθήσει η Σύνοδος και τώρα.

Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν αλλάξει σε σημαντικό βαθμό το κλίμα στους κόλπους της εκκλησίας. Ήδη, Μητροπολίτες που είχαν δηλώσει δημόσια την αντίθεση τους στα μέτρα που είχαν αρχικά είχαν ανακοινωθεί, τώρα τονίζουν την ικανοποίηση τους, σημειώνοντας πως η εκκλησία θα τηρήσει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που προτείνουν οι ειδικοί.

ΠΗΓΗ THE TOC

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ