Ομιλία Μάξιμου Σενετάκη στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό του 2021

Petite Perle 300×250

"Τώρα είναι η ώρα να βάλουμε τον πήχη ψηλά", "τώρα είναι η ώρα να αναδείξουμε την θετική ατζέντα", τόνισε ο βουλευτής ΝΔ Ηρακλείου κ. Μάξιμος Σενετάκης, μιλώντας στη συζήτηση για την έγκριση του Προϋπολογισμού 2020.

Ο κ. Μάξιμος Σενετάκης σημείωσε ότι "το τεράστιο έργο που επιτελέστηκε υπό συνθήκες πρωτόγνωρες, μη κανονικές, σχεδόν πολεμικές" από την κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τον "οδικό χάρτη" που συνιστά το Σχέδιο Ανάπτυξης το οποίο συζητείται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελούν εχέγγυα για το μέλλον και αποτυπώνονται στη λέξη εμπιστοσύνη.

Η εμπιστοσύνη, είπε ο κ. Σενετάκης μεταξύ Πολιτείας και πολιτών επέτρεψε να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί την υγειονομική κρίση

Η εμπιστοσύνη μεταξύ κυβέρνησης αγορών και εταίρων έδωσε στη χώρα τη δυνατότητα να δανείζεται με ευνοϊκούς όρους και να εξασφαλίσει 32 δισ.€ ευρωπαϊκά κεφάλαια για τη ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο κ. Σενετάκης τόνισε ότι το στοίχημα της επόμενης μέρας είναι μεγάλο. Αλλά ξέρουμε ΠΩΣ θα μετατρέψουμε την πανδημία σε ευκαιρία, ώστε "να διακριθεί η πατρίδα μας στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης. Εκεί δηλαδή όπου οι Έλληνες ξέρουμε να διακρινόμαστε".

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Σενετάκη έχει ως εξής:

"Κυρίες και κύριοι βουλευτές

Οι περιπέτειες που πέρασε φέτος η χώρα, θα περάσουν, παρά τις τραγικές απώλειες.

Τον κίνδυνο της πανδημίας όλοι μαζί θα τον ξεπεράσουμε.

Το Κράτος έχει φροντίσει ώστε ο κόσμος να προστατευθεί και πλέον να εμβολιαστεί.

Σταδιακά, από τις αρχές του νέου έτους θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε στην κανονικότητα.

Συνεπώς, ο προϋπολογισμός του 2021 που συζητάμε σήμερα ανοίγει ουσιαστικά την συζήτηση για την επόμενη μέρα. Όταν θα έχουμε νικήσει τον ιό.

Τα πολιτικά ερωτήματα μπαίνουν. Και παραπέμπουν σε στόχους.

Μπορεί η Ελλάδα να επιστρέψει στην κανονικότητα;

– Η Ελλάδα όχι μόνο μπορεί να επιστρέψει στην κανονικότητα. Αλλά, μπορεί να διεκδικήσει ακόμα υψηλότερες θέσεις στην διεθνή ανταγωνιστικότητα.

Μπορεί η Ελλάδα να γίνει μια έξυπνη χώρα;

– Πρέπει η Ελλάδα να γίνει ένα έξυπνο κράτος που θα υπηρετεί έξυπνα τους πολίτες.

Μπορεί η Ελλάδα να βγει οριστικά από την πολυετή κρίση;

– Είναι η ώρα που η Ελλάδα θα τρέξει με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές

Τώρα είναι η ώρα να βάλουμε τον πήχη ψηλά.

Τώρα είναι η ώρα να αναδείξουμε την θετική ατζέντα.

Να τονώσουμε το ηθικό των πολιτών.

Η υγειονομική κρίση δημιούργησε αβεβαιότητα, ανασφάλεια και απαισιοδοξία στους πολίτες. Κι επειδή όλοι γνωρίζουμε ότι η οικονομία είναι ψυχολογία, σε αυτήν την συζήτηση για το προϋπολογισμό του 2021, οφείλουμε να μιλήσουμε για το μέλλον. Για μια νέα αφετηρία.

Προφανώς χωρίς ψευδαισθήσεις. Χωρίς αυταπάτες.

Απόδειξη το τεράστιο έργο που επιτελέστηκε υπό συνθήκες πρωτόγνωρες, μη κανονικές, σχεδόν πολεμικές. Η κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί ταυτόχρονα, την υγειονομική κρίση και την κρίση στα ελληνοτουρκικά.

Τα κατάφερε όμως.

Τι να πρωτο-επικαλεστεί κανείς;

  • Τις κλίνες ΜΕΘ που υπερδιπλασιάστηκαν μέσα σε σύντομο διάστημα;
  • Τις χιλιάδες νέες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που οργανώθηκαν;
  • Τα μέτρα 24 δισ., που βρέθηκαν και διατέθηκαν το 2020 για την πανδημική κρίση;
  • Τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές που συνέχισαν να μειώνονται;
  • Την οργάνωση και αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας που κερδίζει τις μάχες της πανδημίας και των ακραίων καιρικών φαινομένων;
  • Την οργάνωση της τηλεργασίας και της ψηφιακής μετάβασης;
  • Την οργάνωση της τηλεκπαίδευσης;
  • Την αποτελεσματική αποτροπή της τουρκικής απειλής στον Έβρο το Φλεβάρη και στο Αιγαίο το καλοκαίρι;
  • Το μισό περίπου δισ., για τις Ένοπλες Δυνάμεις;

Στην Υγεία, την Παιδεία, την Εργασία, την Οικονομία, την Πολιτική Προστασία, την Άμυνα, το κράτος έδωσε εξετάσεις. Και τις πέρασε όλες με σχεδόν άριστα.

Όπου προέκυπταν ερωτήματα υπήρχαν απαντήσεις. Όπου προέκυπταν προβλήματα υπήρχαν λύσεις.

Πόσες και πόσες φορές η πλειονότητα των πολιτών δεν αναρωτήθηκε τι θα είχε συμβεί αν…

Αν δεν ήταν αυτή κυβέρνηση, που θα καλούνταν να σηκώσει αυτό το πρωτοφανές βάρος.

Για να μην μακρηγορώ…

Όλο αυτό το έργο. Όλη αυτή η μεθοδικότητα και η υπευθυνότητα που επέδειξε το ελληνικό κράτος το προηγούμενο διάστημα, αποτυπώνονται σε μια λέξη:

ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

Εμπιστοσύνη των πολιτών που όλοι μαζί αντιμετωπίζουμε αυτήν την πρωτοφανή κρίση.

Εμπιστοσύνη και των αγορών από τις οποίες εξασφαλίσαμε τα αναγκαία χρήματα για να σταθούμε όρθιοι στην πανδημία.

Διότι κυρίες και κύριοι βουλευτές αν δεν είχαμε ανακτήσει, αν δεν είχαμε αναβαθμίσει αυτό το πολύτιμο αγαθό που λέγεται εμπιστοσύνη, οι αγορές δεν θα ήταν φιλικές μαζί μας. Ούτε οι εταίροι μας αλληλέγγυοι και γενναιόδωροι.

Είναι η εμπιστοσύνη που ενέπνευσε εξαρχής η κυβέρνηση που της επέτρεψε να δανείζεται με άνεση και με ιδιαίτερα καλούς όρους.

Και είναι η εμπιστοσύνη που εξασφάλισε τα 32 δισ. ευρωπαϊκά κονδύλια που συμφωνήθηκαν στο πρόσφατο Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ και θα εισρεύσουν το επόμενο διάστημα στη χώρα μας.

18 δισ., σε δάνεια και 14 δισ., σε επιδοτήσεις δεν είναι μικρό ποσό. Και πρέπει να το αξιοποιήσουμε όλο. Κράτος και επιχειρήσεις θα δώσουμε εξετάσεις. Θα συνεργαστούμε για να μπορέσουμε εντός χρονοδιογραμμάτων να αξιοποιήσουμε τα κονδύλια. Ό,τι δεν απορροφηθεί θα χαθεί.

Το σχέδιο Ανάπτυξης που συζητάμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι ο οδικός χάρτης για το άμεσο μέλλον μας.

Ξέρουμε ότι δεν θα υπάρξουν δημοσιονομικές εκτροπές και παρεκτροπές. Το κόστος της δημοσιονομικής προσαρμογής που κατέβαλαν οι πολίτες όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν θα πάει χαμένο. Γιατί πλέον υπάρχει μια συνετή κυβέρνηση.

Ξέρουμε επίσης ότι οι μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν την περίοδο 2012-2015 και απέδωσαν καρπούς θα συνεχιστούν με ακόμα μεγαλύτερο ζήλο την προσεχή περίοδο. Ήδη άλλωστε, προχώρησαν σημαντικά αυτήν την χρονιά, μέσα σε αντίξοες συνθήκες. Δεν θα σταματήσουν τη νέα χρονιά με ομαλότερες συνθήκες.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές

Το στοίχημα της επόμενης μέρας είναι μεγάλο. Αλλά ξέρουμε ΠΩΣ θα μετατρέψουμε την πανδημία σε ευκαιρία.

Η πράσινη μετάβαση είναι ένα γιγαντιαίο σχέδιο και μια πολιτική επιλογή, υψίστης στρατηγικής σημασίας.

Από την άλλη η ψηφιακή αναβάθμιση είναι η πρόκληση και η ευκαιρία για τη νέα εποχή. Ήδη η χώρα εισέρχεται από τις πρώτες στην εποχή των δικτύων 5ης γενιάς. Ενώ παράλληλα, η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού με εύρος έργων που θα προσφέρουν απίστευτη προστιθέμενη αξία σε νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, θα δημιουργήσουν νέες, υψηλά αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης.

Η σταδιακή μείωση των φορών και ασφαλιστικών εισφορών σε συνδυασμό με το ψηφιακό κράτος θα δημιουργήσει το φιλοεπενδυτικό περιβάλλον, για την εισροή νέων κεφαλαίων και τη δημιουργία νέων δουλειών.

Και βέβαια όλα αυτά απαιτούν Ασφάλεια. 2,5 δισ., επιπλέον για την αναβάθμιση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων προβλέπονται για τη νέα χρονιά.

Επαναλαμβάνω. Δεν καλλιεργούμε ψευδαισθήσεις. Γιατί δεν έχουμε αυταπάτες. Ξέρουμε τι κάναμε. Ξέρουμε τι κάνουμε.

Και ξέρουμε τι θα κάνουμε. Για να φέρουμε την Ελλάδα πίσω στην ανάπτυξη και την ευημερία, με στέρεες παραγωγικές βάσεις και υποδομές.

Υπερψηφίζω τον προϋπολογισμό του 2021.

Για να διακριθεί η πατρίδα μας στο ανταγωνιστικό περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης. Εκεί δηλαδή όπου οι Έλληνες ξέρουμε να διακρινόμαστε.

Σας ευχαριστώ!

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ