Το όραμα και το στρατηγικό σχέδιο αναβάθμισης του ΣΕΦ, παρουσιάστηκαν από τον Υφυπουργό Αθλητισμού

Petite Perle 300×250

Το όραμα, το στρατηγικό σχέδιο και τα έως τώρα εργασίες και δράσεις για την αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και την πλήρη αξιοποίηση του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, ανέλυσε σε διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.

Την παρουσίαση των επιμέρους τομέων του πλάνου ανάπτυξης #ToSEFallazei έκαναν η πρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΦ, Χριστίνα Τσιλιγγίρη και ο Συντονιστής-Διευθυντής, Παναγιώτης Κουτσογιάννης, ενώ απηύθυνε χαιρετισμό ο Κώστας Καββαδίας, Πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο ΣΕΦ.

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού επισήμανε αρχικά τις ενέργειες που έχουν πραγματοποιηθεί από πέρσι προκειμένου να συντηρηθούν άμεσα οι παραμελημένες αθλητικές εγκαταστάσεις και ο περιβάλλοντας χώρος, αναφέρθηκε στο πλήθος των δράσεων αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του ΣΕΦ και στις μεγάλες παρεμβάσεις, σύμφωνα με το Master Plan που έχει εκπονηθεί:

* Ενεργειακές αναβαθμίσεις, εξοικονόμηση ενέργειας, μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και τους ετήσιου κόστους ύψους 1,5 εκατ. ευρώ.
* Περιβάλλων χώρος ασφαλής και προσβάσιμος σε όλους – δίκτυο ποδηλατοδρομίου και περιπατικής διαδρομής, αναζωογόνηση υδάτινων όγκων καναλιού, αναβάθμιση δικτύων απορροής και ύδρευσης.
* Ανάπλαση Ακτής Δηλαβέρη σε συνεργασία με Δήμο Πειραιά.
* Καλλιέργεια εναλλακτικών αθλημάτων, γήπεδα Padel Tennis, υδατοδρόμιο.
* Νέες δομές – κολυμβητήριο, κτηριακές εγκαταστάσεις για Πανεπιστήμιο Πειραιά, βιβλιοθήκη «Ολυμπιακής Εκεχειρίας», σταθμού ΕΚΑΒ, Ναυτοπροσκόπων, συνεδριακού κέντρου.
* Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με το σωματείο εργαζομένων.
* Νέο λογότυπο, νέος ιστότοπος.
«Στρατηγική μας είναι να αποτελέσουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις και ο περιβάλλον χώρος του Σ.Ε.Φ. πόλο δραστηριοτήτων αθλητισμού, αναψυχής, πολιτισμού και τουρισμού μητροπολιτικής εμβέλειας.
Πασχίζουμε ώστε το ΣΕΦ να γίνει μια κυψέλη ανάπτυξης του αθλητισμού, ένα πραγματικό στολίδι.
Ένα σύγχρονο «αθλητικό κάμπους» που να συνδέει την εκπαίδευση με τον αθλητισμό.
Ένα σύγχρονο αθλητικό πάρκο για όλη την Αττική, ένα αθλητικό πάρκο που το συνδέουμε με τον πολίτη, με το σήμερα και το αύριο.
Ένας χώρος, που εκτός από αθλητικός και πολιτιστικός προορισμός, θα αναδειχθεί και ως τουριστικός προορισμός, ως κομμάτι της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου», τόνισε ο κ. Αυγενάκης, συνοψίζοντας το όραμα και την πολιτική του Υφυπουργείου Αθλητισμού για το μέλλον του ΣΕΦ.

Ολόκληρη η ομιλία του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη:

«Σας καλωσορίζω στη συνέντευξη Τύπου για το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Όπως σας ενημέρωσα προ τριών εβδομάδων, που μιλήσαμε για το ΟΑΚΑ, στόχος μας είναι να σας κάνουμε κοινωνούς του οράματός μας για τις εμβληματικές αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας μας.

Θέλω, ξεκινώντας, να επαναλάβω ότι η αθλητική μεταρρύθμιση ήταν προεκλογική μας δέσμευση και ότι από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων μας ξεκινήσαμε την υλοποίησή της.
 
Η αθλητική μεταρρύθμιση, η οποία εξελίσσεται όλο αυτό το διάστημα, δεν είναι μόνο οι θεσμικές τομές για τον τρόπο λειτουργίας των αθλητικών φορέων.
Δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση των χειραγωγημένων αγώνων με την κύρωση της σύμβασης Μακόλιν και την ενεργοποίηση της Εθνικής Πλατφόρμας Αθλητικής Ακεραιότητας.
Δεν είναι μόνο η αντιμετώπιση του ντόπινγκ με τη σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Καταπολέμησης του Ντόπινγκ ή το νοικοκύρεμα του αθλητικού τοπίου με το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων και τα Μητρώα Προπονητών και Αθλητών που θα ακολουθήσουν σύντομα.  

Βεβαίως, είναι όλα αυτά. Αλλά, αθλητική μεταρρύθμιση και ανάπτυξη του αθλητισμού, είναι και να αλλάξουν όψη και οι γερασμένες, ασυντήρητες και κάποιες φορές επικίνδυνες αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας μας.

Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει πρώτ' απ' όλα να γνωρίζουμε τι εγκαταστάσεις διαθέτουμε σε όλη την επικράτεια.

Καταρχάς, ολοκληρώσαμε τη λεπτομερή καταγραφή των εγκαταστάσεων που ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Ναι, κάναμε το αυτονόητο. Γιατί δεν είχαμε πλήρη εικόνα για τις αθλητικές υποδομές της ΓΓΑ.   
Στη συνέχεια, δημιουργήσαμε, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, μια πρωτοποριακή ψηφιακή καινοτομία, την πλατφόρμα «ΠΕΛΟΠΑΣ», όπου εκεί καταγράφονται όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις (δημοτικές, ιδιωτικές, κλπ). Έως τώρα έχουν καταχωρήσει τις εγκαταστάσεις τους 205 Δήμοι από τους 332 σε όλη τη χώρα.
Έτσι, μπορούμε να γνωρίζουμε τι αθλητικές εγκαταστάσεις υπάρχουν ανά περιοχή, την παλαιότητα της εκάστοτε αθλητικής εγκατάστασης, τις ελλείψεις και τις πραγματικές τους ανάγκες, τη λειτουργικότητα, το βαθμό προόδου ως προς την αδειοδότηση, τα αθλήματα που εξυπηρετούν κλπ.

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι παραλάβαμε μια βαριά κληρονομιά. Οι περισσότερες Ολυμπιακές αθλητικές εγκαταστάσεις, μαραζώνουν. Για πολλά χρόνια δεν έχουν γίνει εργασίες συντήρησης και εκσυγχρονισμού, ενώ πολλές έχουν γίνει αντικείμενο λεηλασίας και δολιοφθοράς.  

Αρκετές, μάλιστα, δεν ανήκουν καν στο Υφυπουργείο Αθλητισμού.

Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των αθλητικών μας εγκαταστάσεων, το όραμά μας γι' αυτές και για την ανάπτυξη του αθλητισμού μας, είναι ένα πολύ μεγάλο και απαιτητικό πρότζεκτ, που θέσαμε ως προτεραιότητα από τις πρώτες ημέρες της ανάληψης των καθηκόντων μου.
Και σήμερα εξελίσσεται σε όλη την επικράτεια, με ρεαλισμό, βασισμένο στα πραγματικά οικονομικά δεδομένα της χώρας.

Το καλοκαίρι του 2019, σας θυμίζω, έκανα αυτοψία σε όλες μας τις αθλητικές εγκαταστάσεις, προκειμένου να έχω προσωπική εικόνα και αντίληψη. Δεν διστάζω να μοιραστώ μαζί σας ότι ένιωσα θλίψη, σοκ και απογοήτευση με τις εικόνες που αντίκρισα.

Εικόνες που δεν αξίζουν στην αθλητική μας οικογένεια, στην κοινωνία μας, στην γενέτειρα των Ολυμπιακών αγώνων, στην Ελλάδα του 2004, στις θυσίες των Ελλήνων και κυρίως στα παιδιά μας.

Αυτές οι εικόνες μας πείσμωσαν. Και μας έδωσαν δύναμη να κινηθούμε ακόμη πιο γρήγορα για να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας για να κάνουμε πάλι ασφαλείς, σύγχρονες και λειτουργικές τις αθλητικές μας εγκαταστάσεις.

Με αυτό το πείσμα, λοιπόν, με αυτή την ασφυκτική πίεση του χρόνου, με σκληρή δουλειά, μέσα σε λιγότερο από 17 μήνες, αντιμετωπίσαμε σωρεία χρόνιων προβλημάτων. Καταφέραμε να δώσουμε ξανά ζωή σε αρκετές αθλητικές υποδομές και προχωράμε με όραμα, με σχέδιο και με προγραμματισμό για την αξιοποίηση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Έχουμε όμως πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας. Το γνωρίζουμε. Δεν αφήνουμε ημέρα να φύγει αναξιοποίητη:
Σας ενημερώσαμε αναλυτικά στα τέλη Νοεμβρίου για το ΟΑΚΑ, το οποίο αλλάζει. Από τότε ήδη προχωρούν όσα σας είχαμε ανακοινώσει τότε και πολύ σύντομα θα σας έχουμε και νεότερες ανακοινώσεις με τις εξελίξεις που έχουν υπάρξει.  
Έχω αναφερθεί πολλές φορές και στις εξελίξεις για το Ολυμπιακό χωριό, το Σκοπευτήριο στο Βύρωνα, την Παιανία – σπίτι του βόλεϊ και κλειστό στίβου,στο Σχιστό, το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά με το Μνημόνιο Συνεργασίας με τη Lamda Development, στο Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων, με την πρώτη αθλητική αξιοποίηση Ολυμπιακής εγκατάστασης και δεν θα τα επαναλάβω να μην σας κουράσω.
Μόνο τούτο θα πω: Παρομοίως, μεγάλα άλματα προόδου έχουν πραγματοποιήσει στο σύνολό τους τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα. Θα έχουμε, όμως, την ευκαιρία να σας παρουσιάσουμε αναλυτικά την σπουδαία δουλειά που έχει γίνει στα ΕΑΚ όλης της Χώρας το προσεχές διάστημα.
 
Πάμε λοιπόν στο θέμα μας, σήμερα, που είναι το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Το ΣΕΦ εγκαινιάστηκε από τον τότε Πρωθυπουργό, Ανδρέα Παπανδρέου, στις 16 Φεβρουαρίου του 1985 και ξεκίνησε με τη φιλοξενία του 1ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου. Το Μάρτιο του 1985 φιλοξενήθηκε η πρώτη μεγάλη αθλητική διοργάνωση, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου, γνωστό ως ΕΠΑ '85.

Το ΣΕΦ βρίσκεται στον Φαληρικό όρμο, έναν από τους πλέον αξιόλογους υγροτόπους της Αττικής, και διαθέτει 380.000 τμ χώρων άθλησης και αναψυχής. Μάλιστα, είναι το μοναδικό Στάδιο στη χώρα μας που διαθέτει εκ κατασκευής πίστα Παγοδρομίου.
Λειτουργούν αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως γήπεδα μπάσκετ, ποδοσφαίρου, βόλεϊ, επιτραπέζιας αντισφαίρισης, σκουός, ενόργανης γυμναστικής, χάντμπολ και τένις, ενώ διαθέτει και αίθουσες συνεδριάσεων και χώρους αναψυχής, καθώς και 1 μαρίνα.    

Είναι, άλλωστε, διεθνώς γνωστό λόγω της διεξαγωγής στους χώρους του πολύ σημαντικών Ευρωπαϊκών και Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων στον στίβο, στο μπάσκετ, στο βόλεϊ, στην επιτραπέζια αντισφαίριση, στο χάντμπολ, στην πάλη, στην ξιφασκία, στη ρυθμική γυμναστική, στην άρση βαρών, στην πυγμαχία, αλλά και σε όλα τα αθλήματα κλειστού χώρου.

Παράλληλα, έχει ανταποκριθεί εξαιρετικά σε υψηλού επιπέδου καλλιτεχνικά θεάματα, όπως καλλιτεχνικές παγοδρομίες χορού. Επίσης, έχει φιλοξενήσει πολιτιστικές εκδηλώσεις και συναυλίες μουσικής και τραγουδιού, ενώ είναι μοναδικό στην Αττική στην ικανότητα κάλυψης διεθνούς βεληνεκούς επιστημονικών επαγγελματικών συνεδρίων, μέχρι και με 10.000 συνέδρους.

Δυστυχώς, και στο ΣΕΦ παραλάβαμε μια εικόνα εγκατάλειψης και φθοράς. Αντί να είναι ένας χώρος πραγματικό στολίδι, ο περιβάλλον χώρος ήταν ένας σκουπιδότοπος και χώρος ανομίας. Ήταν εμφανή τα σημάδια φθοράς και αδιαφορίας και, κυρίως, ελάχιστες οι εργασίες συντήρησης.

Κυριολεκτικά, δεν ξέραμε από που να ξεκινήσουμε. Ήταν δύσκολο να τεθούν προτεραιότητες, αφού η εικόνα ήταν τόσο άσχημη, που όλες οι εργασίες σε όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις μας ήταν επείγουσες και αναγκαίες.

Τι έχουμε κάνει, λοιπόν, μέχρι σήμερα και ποιο είναι το όραμά μας για το μέλλον του ΣΕΦ:

Α. Το όραμα μας:

Να αποτελέσουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις και ο περιβάλλον χώρος του Σ.Ε.Φ. πόλο δραστηριοτήτων αθλητισμού, αναψυχής, πολιτισμού και τουρισμού μητροπολιτικής εμβέλειας. Οι στρατηγικοί μας πυλώνες είναι:
* Αθλητισμός
* Πολιτισμός
* Περιβάλλον
* Αναψυχή

Β. Τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα:

Έγινε, καταρχάς, το αυτονόητο: να απομακρυνθούν περιττά υλικά με δεκάδες απορριμματοφόρα και φορτηγά από όλους τους χώρους του ΣΕΦ. Αυτονόητο!

Έγιναν εργασίες αποκατάστασης φθορών και συντηρήσεις εξωτερικών χώρων που ήταν εγκαταλειμμένα για χρόνια. Έγιναν εργασίες καθαρισμού και ανάπλασης του παραλιακού μετώπου, κηπουρικές εργασίες, εργασίες συντήρησης και εργασίες αναβάθμισης στον περιβάλλοντα χώρο (απομάκρυνση επικίνδυνων κατασκευών). Κι αυτό αυτονόητο!

Έγιναν εργασίες καθαρισμού των αποθηκευτικών χώρων, ανακύκλωση των παλιών υλικών και εργασίες συντήρησης των χώρων αυτών.

Έγιναν εργασίες συντήρησης στις γέφυρες της Ακτής Δηλαβέρη.
Έγιναν εργασίες συντήρησης και αναβάθμισης της αίθουσας επιτραπέζιας αντισφαίρισης (πινγκ πονγκ). Κι αυτά αυτονόητα, αλλά για πολλά χρόνια δεν είχαν γίνει!

Στη συνέχεια προχωρήσαμε σε εργασίες αξιοποίησης.

Έγινε εκμίσθωση χώρων για δραστηριότητες υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Προχωρήσαμε στη δημιουργία νέων αιθουσών και στην ανακαίνιση της συνεδριακής αίθουσας.

Έγινε αντικατάσταση του φωτισμού στις προπονητικές αίθουσες με σύγχρονο LED φωτισμό και τοποθετήθηκαν σκίαστρα στους υαλοπίνακες όλης της κεντρικής αρένας.

Διενεργούνται τακτικές απολυμάνσεις, καθώς και απολυμάνσεις για covid-19, ενώ γίνονται όλες οι εργασίες και τηρούνται αυστηρά τα μέτρα προφύλαξης από την πανδημία.

Παράλληλα, αναδεικνύουμε την κοινωνική μας ευαισθησία με:
* τη συνέχιση του προγράμματος "Σέβομαι τη διαφορετικότητα" σε συνεργασία με την "Ολυμπιακή Εκεχειρία",
* τη φιλοξενία της δραστηριότητας "Τζάμπολ Αγάπης" για παιδιά με ειδικές ικανότητες, και
* δράσεις αιμοδοσίας.
Επίσης, αξιοποιούμε τις εγκαταστάσεις με τη μίσθωση επιπλέον χώρων υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια και μπαρ).

Επιπλέον, εξασφαλίσαμε τα δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς υπογράψαμε Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με τους υπαλλήλους του ΣΕΦ, η οποία βρίσκεται προς υλοποίηση.

* Συνέργειες με φορείς και μελλοντικές συνεργασίες:
Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στις συνέργειες και στην ανάπτυξη συνεργασιών. Μέχρι στιγμής, έχουμε υπογράψει Μνημόνια Συνεργασίας με:
• Πανεπιστήμιο Πειραιά
• Περιφέρεια Αττικής
• Δήμο Πειραιά
• Δήμο Νέας Σμύρνης
• Ολυμπιακή Εκεχειρία
• Σύλλογο Προσκόπων
• Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ)
• ΚΑΕ Ολυμπιακός
• ΚΑΕ ΑΕΚ.

* Το νέο πρόσωπο του ΣΕΦ – Ανανεωμένο ΣΕΦ:
Επενδύουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΣΕΦ, στην διαμόρφωση της διαδικτυακής του ταυτότητας και στη δημιουργία μέσων κοινωνικής δικτύωσης (facebook και instagram). Δημιουργούμε νέα ταυτότητα για το ΣΕΦ:
 
ι) Νέο Λογότυπο.
Με το νέο λογότυπο φιλοδοξούμε να φέρουμε το ΣΕΦ στο σήμερα και να το συνδέσουμε με την κοινωνία:
• το ΣΕΦ είναι ένας ιστορικός χώρος με σπουδαία παρακαταθήκη.
• στο νέο λογότυπο του ΣΕΦ εναρμονίζεται το εμβληματικό στάδιο, όπου κυριαρχούν οι λιτές γραμμές,  σε με μια νέα σύγχρονη και μοντέρνα αισθητική
• εκφράζει τη δυναμική προς τα εμπρός, καθώς οι ρόμβοι δείχνουν την κίνηση forward (μπροστά)
• το χρώμα που κυριαρχεί είναι το μπλε, το οποίο συμβολίζει τον Αργοσαρωνικό. Το ΣΕΦ ενώνεται για πρώτη φορά με τον φυσικό του χώρο, το θαλάσσιο μέτωπο και ανοίγει τα πανιά του σε ένα συναρπαστικό μέλλον όπως σχεδιάζεται στο Master Plan.

ιι) Νέος ιστότοπος:
Σε αυτή τη λογική αναπτύξαμε και το νέο site:
• μοντέρνος σχεδιασμός, ώστε να εναρμονίζεται πλήρως με την νέα ταυτότητα του ΣΕΦ
• λειτουργικό και εύκολα προσβάσιμο από όλες τις συσκευές ακολουθώντας το σχεδιασμό της απόκρισης (responsive design) και τη πρώτα κινητή (mobile first) τάση του διαδικτύου
• σύνδεση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media), ώστε η διασύνδεση να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη.
• ενημερωτικό και διαδραστικό ώστε οι πελάτες και οι επισκέπτες του ΣΕΦ εύκολα και γρήγορα να βρίσκουν την πληροφορία που χρειάζονται.

Γ) Τι σχεδιάζουμε για το μέλλον του ΣΕΦ:
Ο στρατηγικός μας σχεδιασμός για το αύριο του ΣΕΦ αποτυπώνεται στο Master Plan, το οποίο έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται τις προσεχείς ημέρες η παραλαβή του.

* Στρατηγικό σχέδιο (Master Plan)
Η καθημερινή προσπάθεια που καταβάλλει η διοίκηση για τον εκσυγχρονισμό και τη διοίκηση του ΣΕΦ είναι αυτονόητο ότι θα συνεχιστεί και στο μέλλον με αμείωτο ρυθμό. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στις εργασίες συντήρησης των εγκαταστάσεων, αλλά σε ένα συγκροτημένο, κοστολογημένο πλάνο, το οποίο όχι μόνο αναμένεται να βελτιώσει τις συνθήκες άθλησης όσων τις χρησιμοποιούν, αλλά και  να αναδείξει την αρχιτεκτονική ιδιότητα και την κοινωνική ανταποδοτικότητα των εγκαταστάσεων, καθώς και να αναβαθμίσει το περιβαλλοντικό πρόσημο της περιοχής.

Ενεργειακές Αναβαθμίσεις
Σκοπός των παρεμβάσεών μας είναι η μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των εγκαταστάσεων του κεντρικού κτιρίου του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Διαθέτει ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, που χρονολογούνται στο 1985, ελλιπές και παλαιό σύστημα ψύξης και θέρμανσης των χώρων και το κέλυφός του, με τη σημερινή του κατάσταση, δεν βοηθά στη διατήρηση των συνθηκών άνεσης των εσωτερικών χώρων.
Είναι ενδεικτικό, ότι τα πάγια λειτουργικά έξοδα και τα κόστη συντήρησης της εγκατάστασης ανέρχονται περίπου στο 1.500.000 ευρώ, ετησίως!
 
Για το λόγο αυτό συνάψαμε προγραμματική σύμβαση με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), το οποίο προχώρησε στην εκπόνηση συνολικής – ολιστικής Μελέτης για την ενεργειακή αναβάθμιση, την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ύψους 9.231.960 ευρώ. Ποσού που ευελπιστούμε να διεκδικήσουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης, σε συνδυασμό και με άλλα έργα πράσινης ανάπτυξης.

Περιβάλλων χώρος
Εκτός από το κεντρικό στάδιο, σημαντικές παρεμβάσεις πρόκειται να γίνουν στους εξωτερικούς χώρους, οι οποίοι αποτελούν πηγή οξυγόνου για την περιοχή. Προς το σκοπό αυτό πολύ σωστά έχουν τεθεί, ως άμεσες προτεραιότητες, η τοποθέτηση σύγχρονου και επαρκούς φωτισμού καθώς και πινακίδων, για την διευκόλυνση του κοινού, αλλά και η δημιουργία σύγχρονου χώρου εξωτερικής εκγύμνασης για την εξυπηρέτηση των αναγκών των εκατοντάδων αθλουμένων της περιοχής.
Η εξασφάλιση ίσως ευκαιριών προσβασιμότητας και χρήσης των εγκαταστάσεων είναι επίσης πρωταρχικό μας μέλημα. Για τον λόγο αυτό, πολύ άμεσα, αναμένεται η κατασκευή ραμπών για Ατομα με Αναπηρία στα γεφυράκια στην Ακτή Δηλαβέρη.

Καθώς το πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει, με την τάξη που αποκαθίσταται σταθερά, το επόμενο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί, είναι να αναβαθμιστεί ο περιβάλλων χώρος, με στόχο να αποτελέσει «μαγνήτης» για τους κατοίκους της περιοχής, τους επισκέπτες του λεκανοπεδίου και την ευρύτερη αθλητική κοινότητα και να καταστεί «κυψέλη» αθλητικής και ψυχαγωγικής δραστηριότητας.
Είμαι βέβαιος, ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με τον άμεσο προγραμματισμό της ανάπλασης του περιβάλλοντος χώρου του ΣΕΦ. Πρόκειται για ένα έργο πνοής για το λεκανοπέδιο, το οποίο αποσκοπεί στην:
•    Ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου των αθλητικών εγκαταστάσεων, με άμεση έμφαση στην αποκατάσταση της κυκλοφορίας των πεζών και τη χωροθέτηση δικτύου ποδηλατοδρομίου και περιπατικής διαδρομής, οι οποίες θα ενώνονται με την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου.
•    Αποκατάσταση συστήματος άντλησης και αναζωογόνησης υδάτινων όγκων καναλιού.
•    Γενική συντήρηση των χώρων του ΣΕΦ, με έμφαση στην εξυγίανση και τη συντήρηση των δικτύων απορροής και ύδρευσης και των υφιστάμενων φυτεύσεων.
•    Βελτίωση ασφάλειας λειτουργίας των χώρων των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Έχει ήδη εκπονηθεί η σχετική μελέτη, σε συνεργασία με την εταιρεία «OPTIMUM VALUE» και ο προϋπολογισμός του έργου κοστολογείται στα 2.963.740 ευρώ, για την χρηματοδότηση του οποίου αναπτύσσεται συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.

Δημιουργία νέων δομών
Ύψιστος στόχος του Υπουργείου μας δεν είναι μόνο η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των υπαρχουσών δομών μας, αλλά κυρίως και η δημιουργία νέων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην καλλιέργεια εναλλακτικών αθλημάτων, που θα μπορούν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον και την αθλητική δραστηριότητα ολοένα και περισσότερων συμπολιτών μας.

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, που η διοίκηση του ΣΕΦ συμβαδίζει απόλυτα με την φιλοσοφία μας αυτή και έχει ήδη εντάξει στον άμεσο προγραμματισμό της την εκμίσθωση χώρων για τη δημιουργία γηπέδων Padel tennis, ενός εναλλακτικού τρόπου προσέγγισης του ευρέως διαδεδομένου αθλήματος της αντισφαίρισης. Άμεσα θα γίνει διαγωνισμός για την εκμίσθωσή τους που θα συμπεριλαμβάνει και την κατασκευή τους.

Η διοίκηση τρέχει ακόμα, την εκμίσθωση των χώρων της για τη δημιουργία εγκατάστασης υδατοδρομίου, για τους λάτρεις των υδάτινων δραστηριοτήτων αναψυχής.
Βρίσκεται ήδη σε καλό επίπεδο συζητήσεων με την ελληνική αεροπορική εταιρεία «Hellenic Seaplanes», που χρησιμοποιεί μια νέα εναλλακτική και ασφαλή μορφή μετακίνησης, τα υδροπλάνα.
Είναι κρίμα πραγματικά να διαθέτει μια εγκατάσταση τέτοιον πλούτο, να έχει τη δυνατότητα να συνδυάσει τα στοιχεία της φύσης και του νερού και να μένει για τόσα χρόνια αδρανής στον χρόνο.
Έχουμε όμως την χαρά να βρίσκεται στο τιμόνι μια διοίκηση, η οποία να διαθέτει νέες αντιλήψεις, τεχνοτροπία και το κυριότερο μεράκι για να ξεκολλήσει αυτήν την ιστορική εγκατάσταση από τον βάλτο και να την οδηγήσει σε νέα, ελπιδοφόρα μονοπάτια.

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται η:
* Δημιουργία Νέου Σύγχρονου Κολυμβητηρίου. Σύντομα θα σας ενημερώσουμε αναλυτικά για την υλοποίηση αυτού του φιλόδοξου σχεδίου.
* Υπογραφή Προγραμματικής με το Δήμο Πειραιά για την ανάπλαση της Ακτής Δηλαβέρη. Έργο αξίας άνω 4 εκατομμυρίων ευρώ.
* Δημιουργία νέας κτιριακής εγκατάστασης για τη φιλοξενία παραρτήματος του Πανεπιστημίου Πειραιά.
* Δημιουργία νέας βιβλιοθήκης «Ολυμπιακή Εκεχειρία».
* Δημιουργία νέας κτιριακής εγκατάστασης για τη φιλοξενία σταθμού ΕΚΑΒ.
* Δημιουργία κτιριακής εγκατάστασης για το 2ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Πειραιά.
* Ανακαίνιση Συνεδριακών χώρων και δημιουργία Σύγχρονου Συνεδριακού Κέντρου.
Όλα όσα σας ανέφερα, θα αναπτύξουν στη συνέχεια, πιο αναλυτικά, η Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΦ, Χριστίνα Τσιλιγκίρη και ο Συντονιστής Διευθυντής, Παναγιώτης Κουτσογιάννης.

Κυρίες και Κύριοι,
θέλω να υπογραμμίσω ότι με πολύ πείσμα, υπό την ασφυκτική πίεση του χρόνου και με σκληρή δουλειά, καταφέραμε να αντιμετωπίσουμε σωρεία προβλημάτων.

Από την πρώτη στιγμή σηκώσαμε τα μανίκια και καταφέραμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να δώσουμε χρώμα και ζωντάνια στο σύμπλεγμα του ΣΕΦ.

Δε σταματάμε όμως εδώ. Άλλωστε δεν έχουμε ολοκληρώσει παρά μόνον ένα μικρό μέρος του προγράμματός μας. Έχουμε όμως παράξει έργο που δεν είχε γίνει για πάρα πολλά χρόνια. Και το διαπιστώνετε όλοι όσοι θελήσατε να επισκεφθείτε την εγκατάστασή μας τους τελευταίους μήνες.

Προχωράμε με όραμα, αλλά κυρίως με σχέδιο και με προγραμματισμό για την αξιοποίηση όλων των αθλητικών μας εγκαταστάσεων.

Πασχίζουμε ώστε το ΣΕΦ να γίνει μια κυψέλη ανάπτυξης του αθλητισμού, ένα πραγματικό στολίδι.
Ένα σύγχρονο «αθλητικό κάμπους» που να συνδέει την εκπαίδευση με τον αθλητισμό.
Ένα σύγχρονο αθλητικό πάρκο για όλη την Αττική, ένα αθλητικό πάρκο που το συνδέουμε με τον πολίτη, με το σήμερα και το αύριο.
Ένας χώρος, που εκτός από αθλητικός και πολιτιστικός προορισμός, θα αναδειχθεί και ως τουριστικός προορισμός, ως κομμάτι της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου.

Και στο σημείο αυτό θέλω να επισημάνω ότι, μέχρι τώρα, οι προηγούμενες διοικήσεις δεν είχαν συνδέσει το ΣΕΦ με την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου. Εμείς, βλέπουμε το ΣΕΦ ως μέρος αυτής της ανάπλασης, ως σημαντικό πυλώνα αυτής της ανάπλασης.
 
Επιπλέον, έχει αποδείξει κατά το πέρασμα των δεκαετιών ότι μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για εμβληματικές, παγκοσμίου βεληνεκούς αθλητικές διοργανώσεις.

Και θέλω στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω το προσωπικό της ΓΓΑ, τη διοίκηση και το όλο προσωπικό του ΣΕΦ, αλλά και τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την πολύτιμη συνεργασία – βοήθεια ώστε να κάνουμε πράξη όλα αυτά που επιθυμούμε όλοι μας χωρίς καμιά εξαίρεση.

Κλείνοντας, θέλω να αναφέρω ότι μεγάλο μέρος, όλων όσων πασχίζουμε να κάνουμε, όχι μόνο στο ΣΕΦ, αλλά συνολικά στις αθλητικές μας εγκαταστάσεις, διεκδικούμε να χρηματοδοτηθεί από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.
Οι πόροι αυτοί συμφωνήθηκαν από την Κομισιόν στο πλαίσιο του 7ετούς προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Διεκδικούμε δηλαδή, μέρος από τα συνολικά 32 δις που θα διατεθούν στη χώρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, να κατευθυνθούν σε εργασίες αποκατάστασης, εκσυγχρονισμού και κυρίως ενεργειακής αναβάθμισης των αθλητικών μας εγκαταστάσεων.
Δουλεύουμε συστηματικά, έχουμε καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση και όταν έχουμε σαφή εικόνα θα σας ενημερώσουμε αναλυτικά».

Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, Κώστας Καββαδίας, ανέφερε:

«Ως Πρόεδρος των εργαζομένων του ΣΕΦ γνωρίστηκα με τον Υπουργό στις αρχές του χρόνου, στην καθιερωμένη γιορτή της κοπής της πίτας των υπαλλήλων του ΣΕΦ. Από τότε έχουμε μια άψογη συνεργασία σε θέματα που απασχολούν τόσο τον Οργανισμό όσο και το προσωπικό του.
Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω θερμά, διότι είναι από τους λίγους ανθρώπους που έχω γνωρίσει, και έχω γνωρίσει πολλούς όλα αυτά τα χρόνια, ο οποίος έδωσε άμεσες λύσεις σε ζητήματα κι όχι μόνο υποσχέσεις.
Μέσω του Υπουργού γνώρισα και τον αξιολογότατο Διευθυντή του Γραφείου του κύριο Τσούλο, ο οποίος επίσης συνέβαλε καθοριστικά στην επίλυση των θεμάτων που μας απασχολούν.
 
Αυτή τη στιγμή έχουμε δύο ζητήματα να αντιμετωπίσουμε. Το πρώτο είναι οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις οι οποίες χρήζουν περαιτέρω συντήρησης και το δεύτερο ο αριθμός του προσωπικού του ΣΕΦ, ο οποίος έχει φτάσει στους 100 από 300 που ήταν πριν από κάποια χρόνια, για μια έκταση άνω των 300 στρεμμάτων.
 
Ο περιβάλλων χώρος του ΣΕΦ, με πρωτεργάτη την Πρόεδρο, κυρία Χριστίνα Τσιλιγκιρη, έχει καταστεί πλέον ένα στολίδι άθλησης, ψυχαγωγίας και περιπάτου, τόσο για τον Δήμο του Πειραιά όσο και για τους όμορους Δήμους αλλά ακόμη και για τον Δήμο Αθηναίων.
Η Πρόεδρος στην επίτευξη αυτού του στόχου, έχει δώσει τον καλύτερο εαυτό της.

Το Σωματείο Εργαζομένων του ΣΕΦ θα σταθεί αρωγός σε κάθε όραμα που υπάρχει από εσάς και από τη Διοίκηση για την ανάπτυξη και την ευημερία του Οργανισμού. Και αληθινά περιμένουμε την απογείωση του Σταδίου μας στην μετά covid εποχή.

Τελειώνοντας, θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ, διότι μετά από τις προσπάθειες του Σωματείου μας, της Προέδρου και τις δικές σας, καταφέραμε να υπογράψουμε τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ύστερα από πολλά χρόνια και ζητούμε την άμεση υλοποίησή της. Μια ΣΣΕ που δίνει ώθηση τόσο στους εργαζόμενους όσο και στον Οργανισμό μας».

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ