Δώρο Χριστουγέννων: Αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή σε 3 δόσεις

Petite Perle 300×250

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την καταβολή του δώρου Χριστουγέννων σε 1.050.000 εργαζομένους που έχουν μπει σε αναστολή το διάστημα Μαΐου – Νοεμβρίου 2020, από το Υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας η πληρωμή θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου ωστόσο μέχρι αργά χθες το βράδυ οι υπηρεσίες «έτρεχαν» τις διαδικασίες για να μπορέσουν να καταφέρουν η πίστωση να γίνει στους λογαριασμούς από σήμερα το βράδυ.

Η καταβολή από το κράτος του δώρου Χριστουγέννων θα γίνει απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων – εργαζομένων, ως εξής: α. για το διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας έως την 30.11.2020, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 21.12.2020, β. για το διάστημα αναστολής των συμβάσεων εργασίας από 1.12.2020 έως 31.12.2020, η καταβολή πραγματοποιείται έως την 31.1.2021.

Όπως μας εξηγεί ο Γενικός διευθυντής Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας Κωνσταντίνος Αγραπιδάς στην περίπτωση κατά την οποία η εργασιακή σχέση των εργαζομένων στους ως άνω εργοδότες έχει τεθεί σε αναστολή από αυτούς ή οι εργαζόμενοι υπέβαλαν μονομερείς δηλώσεις αναστολής και εντάσσονται στο εκ του νόμου καθεστώς της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Χριστουγέννων, που αναλογεί στο ή στα χρονικά διαστήματα της αναστολής, καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, υπολογιζόμενο επί της αποζημίωσης ειδικού σκοπού του αντίστοιχου διαστήματος.ADVERTISING

Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι που δεν έχουν μπει σε αναστολή θα λάβουν το δώρο Χριστουγέννων από τον εργοδότη τους μέχρι 21 Δεκεμβρίου 2020.

Επίσης όσοι ήταν σε αναστολή έως 30 Νοεμβρίου αλλά δεν είναι σε αναστολή τον Δεκέμβριο θα λάβουν όλο το Δώρο που δικαιούνται από το κράτος έως τις 21 Δεκεμβρίου.

Οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αναστολή μόνο τον Νοέμβριο θα είναι μικρή της τάξης του 2% για χαμηλόμισθους, ως 8% για μισθούς των 1.560 ευρώ.

Ωστόσο για τους εργαζόμενους με μέγιστη διάρκεια αναστολής σύμβασης τους δυόμισι μήνες οι απώλειες θα είναι ως 10% για τους χαμηλόμισθους των 750 ευρώ, ως 17% για μισθωτούς των 1.110 ευρώ, ως 21% για μεσαίους μισθούς των 1.560 ευρώ, και μεγαλύτερες για μεγαλύτερους μισθούς.

Το ποσό του Δώρου Χριστουγέννων που θα πληρώσει το κράτος σε όλους τους εργαζόμενους για τις αναστολές από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο διαμορφώνεται στα 67 – 69 ευρώ ανά μήνα αναστολής καθώς η αποζημίωση ειδικού σκοπού ήταν στα 534 ευρώ ενώ αντίστοιχα, το ποσό του Δώρου που θα πληρώσει το κράτος για τις αναστολές του Νοεμβρίου διαμορφώνεται στα 100 ευρώ ανά μήνα λόγω του ότι η αποζημίωση ειδικού σκοπού ήταν ύψους 800 ευρώ.

Για παράδειγμα εργαζόμενος με ονομαστικό μισθό 1.000 ευρώ, σε αναστολή τον Μάιο, τον Νοέμβριο και από 1 έως 20 Δεκεμβρίου.

Θα λάβει στις 21 Δεκεμβρίου 690 ευρώ από τον εργοδότη και 169 ευρώ από το κράτος για την αναστολή Μαΐου και Νοεμβρίου, δηλαδή σύνολο 859 ευρώ. Και τον Ιανουάριο του 2021 θα λάβει 45 ευρώ από το κράτος για το τμήμα του Δώρου που αναλογεί στις 20 ημέρες αναστολής του Δεκεμβρίου.

Συνολικά για δώρο Χριστουγέννων θα λάβει 904 ευρώ και χάνει 96 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι δεν θα έχουν μείωση όσοι μπήκαν σε αναστολή σύμβασης με την πρώτη καραντίνα που έληξε στις 30 Απριλίου, εκτός αν τους έπιασαν οι στοχευμένες αναστολές συμβάσεων που έγιναν από Μάιο και μετά σε διάφορους κλάδους.

Κερδισμένοι

Πάντως ευνοημένοι φαίνεται ότι θα βγουν οι απασχολούμενοι με ευέλικτες μορφές εργασίας – με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση – και με μισθούς κάτω των 534 ευρώ το μήνα οι οποίοι μπορεί και να πάρουν μεγαλύτερο δώρο Χριστουγέννων από τον τρέχοντα μισθό τους.

Επίσης κερδισμένοι είναι και οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ – αρκεί να έχουν μπει δύο μήνες σε αναστολή πριν τον Νοέμβριο.

Για παράδειγμα εργαζόμενος με μισθό 650 ευρώ που ήταν σε αναστολή τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Νοέμβριο, θα λάβει 421 ευρώ από τον εργοδότη και 237 ευρώ από το κράτος, σύνολο 658 ευρώ.

ΠΗΓΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ