Όχι στην αύξηση αντικειμενικών αξιών ζητούν 27 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Petite Perle 300×250

Να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στην αύξηση των αντικειμενικών αξιών, ζητούν 27 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από πρωτοβουλία του Χάρη Μαμουλάκη

Με Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με τη συνυπογραφή 26 ακόμα Βουλευτών, αναδεικνύει το μείζον ζήτημα της αύξησης των τιμών ζώνης και συνακόλουθα των αντικειμενικών αξιών και των φόρων επί των ακινήτων που σχεδιάζει η κυβέρνηση της ΝΔ.

«Με τα ισχύοντα δεδομένα και την πραγματικότητα που η κοινωνία μας βιώνει, με την εθνική οικονομία σε βαθιά ύφεση και το μέλλον να προδιαγράφεται εξαιρετικά δυσοίωνο, κάθε σκέψη της κυβέρνησης για αύξηση των τιμών ζώνης και συνακόλουθα των αντικειμενικών αξιών και των φόρων επί των ακινήτων, πρέπει να εγκαταλειφθεί» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας: «Οι κοινωνικοί φορείς, η ΓΣΕΕ, η ΠΟΜΙΔΑ, η ΓΣΕΒΕΕ, η ΟΜΑΣΕ, ο ΣΑΤΕ και ο ΕΣΑ, έχουν ήδη προειδοποιήσει για τις αρνητικές συνέπειες και ζητούν να μην υλοποιηθεί αυτό το μέτρο. Το ελάχιστο που οφείλει να κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι να προσγειωθεί στην πραγματικότητα και να αντιληφθεί την κατάσταση. Καμία άλλη πρόφαση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή»

Αναλυτικά η Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών:

Στις 7 Δεκεμβρίου η ΓΣΕΕ, η ΠΟΜΙΔΑ, η ΓΣΕΒΕΕ, η ΟΜΑΣΕ, ο ΣΑΤΕ και ο ΕΣΑ υπέγραψαν κοινή διακήρυξη με την οποία ζητoύν από την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στις σχεδιαζόμενες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Μάλιστα, με το κοινό αυτό κείμενο, διεκδικούν πάγωμα των αντικειμενικών αξιών όχι μόνο μέχρι την άρση των  μέτρων στο πλαίσιο περιορισμού της διασποράς της πανδημίας αλλά και μέχρι την ομαλοποίηση της οικονομικής ζωής στη χώρα.

Η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών είχε εξαγγείλει, πριν από δέκα μήνες, την αύξηση των τιμών ζώνης εξαιτίας των διακυμάνσεων στις τιμές των ακινήτων που είχε προκαλέσει η τότε αυξητική τάση των τουριστικών μεγεθών σε συνδυασμό με την υπέρμετρη εξάπλωση του θεσμού της βραχυχρόνιας μίσθωσης στα αστικά κέντρα της χώρας.

Ωστόσο, η παραπάνω εικόνα έχει πλήρως ανατραπεί. Στις τρέχουσες συνθήκες της πανδημίας, ο τουρισμός είναι ο κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον. Ως προς τη τουριστική ζήτηση δε για αστικούς προορισμούς, και εξαιτίας των υψηλών συγκεντρώσεων εντός τους, σύμφωνα με τους διεθνείς τουριστικούς οργανισμούς, αυτή αναμένεται να ανακάμψει δυσκολότερα συγκριτικά με άλλους κλάδους.  Αναλόγως,  έχει συρρικνωθεί και η κίνηση στην αγορά ακινήτων και δη στην αγορά ακίνητης περιουσίας από ξένους υπηκόους στην οποία είχε επενδύσει η κυβέρνηση τόσο με νομοθετικές της πρωτοβουλίες όσο και επικοινωνιακά .

Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, και με δεδομένο ότι η τιμή ζώνης αποτελεί τη βάση υπολογισμού τόσο της αντικειμενικής αξίας όσο και των φόρων ακίνητης περιουσίας είναι σημαντικό αυτή να αντανακλά την πραγματικότητα. Επίσης, θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι μια ενδεχόμενη αύξηση στις τιμές ζώνης και συνακόλουθα στις αντικειμενικές αξίες και στη φορολογία επί των ακινήτων, θα μετακυλούταν σίγουρα από τους ιδιοκτήτες προς τους ενοικιαστές, πλήττοντας έτσι τα λαϊκά εισοδήματα και τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες έτι περαιτέρω εν μέσω της σοβούσας οικονομικής κρίσης.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός,

  • Προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αύξηση των τιμών ζώνης και συνακόλουθα των αντικειμενικών αξιών και των φόρων επί ακινήτων όσο ακόμα βρίσκονται σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της πανδημίας και πριν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας;

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ