Reuters: Η ΕΕ συμφώνησε να καταβάλει 15,5 ευρώ ανά δόση για το εμβόλιο της Pfizer

Petite Perle 300×250

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να καταβάλει 15,5 ευρώ (18,9 δολάρια) ανά δόση για το εμβόλιο κατά της COVID-19 που ανέπτυξαν οι Pfizer και BioNTech, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της ΕΕ στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters.

Η τιμή, που είναι εμπιστευτική και αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης για συνολικά 300 εκατ. δόσεις, είναι λίγο χαμηλότερη από τα 19,5 δολάρια ανά εμβόλιο που συμφώνησαν να καταβάλουν οι ΗΠΑ για την πρώτη παρτίδα 100 εκατ. δόσεων του ίδιου εμβολίου.

Το έγγραφο της ΕΕ με ημερομηνία 18 Νοεμβρίου κυκλοφόρησε εσωτερικά αφού η ΕΕ ανακοίνωσε τη συμφωνία προμήθειας με τη Pfizer και τον γερμανικό της εταίρο BioNTech στις 11 Νοεμβρίου.

Η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή φαρμάκων αναμένεται να αποφασίσει σήμερα αναφορικά με την έγκριση του εμβολίου της Pfizer, μετά το «πράσινο φως» που έχει δοθεί από αρκετές χώρες, όπως η Βρετανία και οι ΗΠΑ, για τη χρήση του.

Την Πέμπτη, η Βελγίδα υφυπουργός αρμόδια για τον Προϋπολογισμό Έβα Ντε Μπλέκερ ανάρτησε στο Twitter έναν πίνακα με τις τιμές που θα κατέβαλλε το Βέλγιο σε φαρμακευτικές εταιρίες για τα εμβόλιά τους κατά της COVID-19. Λίγο μετά τη δημοσίευση, απέσυρε την ανάρτηση.

Σε εκείνο τον πίνακα, το εμβόλιο της Pfizer φαινόταν να κοστίζει στο Βέλγιο 12 ευρώ (14,6 δολάρια) ανά δόση, οδηγώντας πολλούς να πιστέψουν ότι αυτή ήταν η συνολική τιμή που συμφωνήθηκε από την ΕΕ. Άλλα εμβόλια στον πίνακα επίσης εμφανίζονταν με τιμές χαμηλότερες από αυτές που αποκάλυψαν ευρωπαϊκές πηγές.

Εκπρόσωπος της Ντε Μπλέκερ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο σήμερα, επικαλούμενος λόγους εμπιστευτικότητας, αλλά παρέπεμψε στις ανακοινώσεις της υφυπουργού στο βελγικό Κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα. Σε εκείνη τη δημόσια ακρόαση, η Ντε Μπλέκερ δήλωσε οι προϋπολογισθείσες τιμές του Βελγίου δεν ήταν οι συνολικές.

Βάσει των ευρωπαϊκών συμφωνιών προαγοράς για τα εμβόλια της COVID-19, το ευρωπαϊκό μπλοκ συμφωνεί σε προκαταβολικές πληρωμές με τις εταιρίες προκειμένου να εξασφαλίσει δόσεις πριν αυτά εγκριθούν. Μετά τις σχετικές εγκρίσεις, οι κυβερνήσεις της ΕΕ μπορούν να καταβάλουν το υπόλοιπο ποσό για να αγοράσουν τις δόσεις για τις οποίες έχει γίνει κράτηση.

Η ΕΕ δεν έχει αποκαλύψει την προκαταβολή πληρωμής που συμφώνησε με την Pfizer. Ωστόσο, ανέφερε τον Οκτώβριο ότι πλήρωσε περίπου 1 δισεκ. ευρώ σε προκαταβολές στις AstraZeneca, Sanofi και Johnson & Johnson για τα εμβόλια τους, ενώ επιπλέον ποσό 1,45 δισεκ. ευρώ προϋπολογίστηκε για προκαταβολικές πληρωμές προς τις Pfizer-BioNTech, Moderna και CureVac. Έκτοτε κατέληξε σε συμφωνίες προμήθειας και με τις έξι εταιρίες και διαπραγματεύεται μια έβδομη συμφωνία με την Novavax.

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ