Βρετανία: Συνεδριάζει εκτάκτως η «Κόμπρα» υπό τον Τζόνσον υπό το φόβο εξάντλησης τροφίμων και εμβολίων

Petite Perle 300×250

Εκτάκτως συνεδριάζει σήμερα η «Κόμπρα» η κυβερνητική επιτροπή έκτακτων αναγκών, υπό τον Μπόρις Τζόνσον προκειμένου να βρεθεί λύση στην αποκατάσταση της ροής των εμπορευμάτων από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο.

Χάος επικρατεί στο αεροδρόμιο του Χίθροου. Εκατοντάδες προσπαθούν να επιβιβαστούν στο τελευταίο αεροπλάνο προς στο Δουβλίνο αφού περισσότερες από δώδεκα χώρες απαγόρευσαν όλες τις πτήσεις από τη Βρετανία. Το Eurotunnel κλείνει τις «πόρτες» του στο πέρασμα της Μάγχης στις 11 το βράδυ με το τελευταίο δρομολόγιο να αναχωρεί στις 9.24 μμ μετά την αποκάλυψη για «70% πιο μολυσματικών» μεταλλαγμένων στελεχών του Covid 19, που επέβαλαν το Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία στην βαθμίδα 4, σε καθολικό λοκνταουν.

Η απαγόρευση των πτήσεων και των εμπορευματικών μεταφορών από το Ηνωμένο Βασίλειο απειλεί να διακόψει την προμήθεια τροφίμων, χριστουγεννιάτικων δώρων, ακόμη και των εμβολίων του κορωνοϊού, καθώς και να «χτυπήσει» τα εορταστικά ταξιδιωτικά σχέδια περίπου 250.000 Βρετανών αναφέρει η εφημερίδα Telegraph.

Το υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι διαθέτει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να μεταφέρει τα εμβόλια Pfizer από το Βέλγιο χρησιμοποιώντας στρατιωτικά αεροσκάφη εάν η απαγόρευση παραμείνει σε ισχύ για περισσότερο από 48 ώρες.

Ο Ίαν Ράιτ, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Τροφίμων και Ποτών, δήλωσε: «Η αναστολή της συνοδευτικής μεταφοράς εμπορευμάτων από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τη Γαλλία έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει σοβαρή διαταραχή στις χριστουγεννιάτικες προμήθειες τροφίμων και τις εξαγωγές τροφίμων και ποτών του Ηνωμένου Βασιλείου».

Οι προμήθειες τροφίμων και εμβολίων κινδυνεύουν καθώς η Γαλλία πρωτοστατεί στη διακοπή των πτήσεων, ενώ ο Καναδάς συμμετέχει στον αυξανόμενο κατάλογο κρατών που ανακοινώνουν απαγόρευση προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Γαλλία, το Βέλγιο, οι Κάτω Χώρες, η Γερμανία και η Ιρλανδία ήταν μεταξύ των 11 ευρωπαϊκών χωρών που έκλεισαν τα σύνορά τους .

Η ΕΕ πραγματοποιεί έκτακτη συνεδρίαση τη Δευτέρα το μεσημέρι για να συζητήσει μια γενική απαγόρευση που θα μπορούσε να κοστίσει στους καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου 400 εκατομμύρια λίρες σε ακυρωμένες κρατήσεις.

Πέρα από την Ευρώπη, οι απαγορεύσεις πτήσεων από τη Βρετανία εφαρμόζονται από το Ισραήλ και την Αμερική, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, της Χιλής και της Αργεντινής.

Ο Σύνδεσμος Οδικών Μεταφορών (RHA) προειδοποίησε, ωστόσο, ότι μόνο η Γαλλία σκοπεύει να κλείσει τα σύνορά της για τουλάχιστον 48 ώρες, απειλώντας «τεράστια αναστάτωση» σε ζωτικά εφόδια τροφίμων και εμπορίου. Επίσης Το λιμάνι του Ντόβερ την Κυριακή το βράδυ ανακοίνωσε ότι θα παραμείνει κλειστό «μέχρι νεωτέρας».

Τα περιστατικά με κορωνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 35.928 την Κυριακή – σχεδόν διπλάσια από τον αριθμό που καταγράφηκε επτά ημέρες πριν ενώ 326 άτομα έχασαν τη ζωή τους
Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ προειδοποίησε ότι η νέα παραλλαγή του ιού – η οποία μπορεί να είναι έως και 70% πιο μεταδοτική – είναι «εκτός ελέγχου».

Η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού έχει εξαπλωθεί γρήγορα στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία, αλλά αξιωματούχοι της υγείας λένε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι πιο θανατηφόρα ή ότι θα αντιδρούσε διαφορετικά με τον εμβολιασμό.

Πηγή:ert.gr

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ