Δράσεις της Πρωτοβάθμιας Ηρακλείου για τους πρόσφυγες και μετανάστες μαθητές

by MANOS FARSARAKHS

Τελευταία Ενημέρωση:

Με πρωτοβουλία του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Μανώλη Μπελαδάκη, πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία οι διαδικτυακές Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στο πλαίσιο υλοποίησης του ευρωπαϊκού έργου Erasmus KA201 της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου ‘Συνεργασία για την καινοτομία και ανταλλαγή ορθών πρακτικών-Στρατηγικές συμπράξεις για τη Σχολική Εκπαίδευση’ με θέμα «Ψηφιδωτό: Ενίσχυση της διαπολιτισμικής ενσωμάτωσης στο σχολεία».  Συντονιστής του ευρωπαϊκού έργου είναι το Υπουργείο Παιδείας της Μάλτας, το Τμήμα Μεταναστών μαθητών, ο οργανισμός PRISMS από τη Μάλτα, καθώς και η Ένωση Νέων Geoclube της Πορτογαλίας. 

Τις δράσεις οργάνωσε και συντόνισε για την Ελλάδα η Υπεύθυνη Διαχείρισης  του Ευρωπαϊκού έργου Erasmus, κ. Τζένη Ψαλτάκη και σε αυτές συμμετείχαν δάσκαλοι τάξεων υποδοχής ΖΕΠ από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου (Ανωγειανό), το 26ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου, το 30ο Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου και το 1ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Αλικαρνασσού καθώς και μαθητές πρόσφυγες και μετανάστες από το Αφγανιστάν, τη Συρία, το Ιράκ, την Παλαιστίνη, την Αλβανία που φοιτούν στις αντίστοιχες τάξεις υποδοχής .

Ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, κ. Μανώλης Μπελαδάκης,  χαιρέτισε τους μαθητές και με ενδιαφέρον ζήτησε να μάθει πληροφορίες για τον τόπο καταγωγής τους, το σχολείο τους, τους φίλους τους, καθώς και  τα  έθιμα των χωρών τους ως προς τον εορτασμό του Νέου Έτους. Οι μαθητές με πολύ χαρά αναφέρθηκαν στα παραδοσιακά φαγητά και γλυκίσματα, τραγούδησαν τραγούδια του τόπου τους, διάβασαν το μάθημά τους στην ελληνική γλώσσα με μεγάλη ευκολία και προθυμία. Στη συνέχεια έμαθαν για τα ήθη και έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στην Κρήτη, τραγούδησαν κάλαντα, είδαν Πρωτοχρονιάτικη παιδική ταινία. 

Επίσης, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ευχαριστήσουν τον Διευθυντή Εκπαίδευσης Μανώλη Μπελαδάκη για τα παραδοσιακά γλυκά που τους άφησε στα σχολεία τους τις περασμένες μέρες, και ευχήθηκαν σύντομα να βρεθούνε ξανά στις σχολικές αίθουσες και να μπορέσουνε να γευτούνε όλοι τα γλυκά που θα φτιάξουν αυτή τη φορά οι μητέρες των προσφυγόπουλων. 

Οι δράσεις ολοκληρώθηκαν με ανταλλαγή ευχών από όλες τις πλευρές. Κυρίαρχες ευχές από την πλευρά των μαθητών ήταν ‘να ανοίξουν τα σχολεία’, ‘να φύγει ο κορωνοϊός’, να έρθουν αγαπημένα συγγενικά τους πρόσωπα που έχουν παραμείνει στη χώρα καταγωγής τους και να παραμείνουν στην Κρήτη με τις οικογένειες και τους φίλους τους.

Από την πλευρά του ο κ. Μπελαδάκης ευχαρίστησε με τη σειρά του τους μαθητές που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις, έδωσε συγχαρητήρια στους δασκάλους ΖΕΠ και στους μαθητές για το ενδιαφέρον στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και τους προσκάλεσε να τον επισκεφθούν στο γραφείο του όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Επίσης, τους διαβεβαίωσε ότι θα τους επισκεφτεί στα σχολεία τους, θέλοντας να τους γνωρίσει προσωπικά. 

Επιπροσθέτως, ο κ. Μπελαδάκης επισήμανε ότι δράσεις σαν και αυτή αποδεικνύουν ότι αν και η πανδημική κρίση κρατά τα σχολεία κλειστά, οι Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, έστω και διαδικτυακά, μπορούν να ζεστάνουν τις καρδιές όλων. 

Τέλος, έστειλε τις ευχές του για ένα Νέο Έτος γεμάτο υγεία και αγάπη για όλους. 


Related Articles

Το fonimaleviziou.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στην επίσκεψη σας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Πολιτική Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων Αποδέχομαι Περισσότερα...