Βαρδάκης: Το Εξοικονομώ-Αυτονομώ να γίνει πρόγραμμα με λογική και σωστό σχεδιασμό

by MANOS FARSARAKHS

Τελευταία Ενημέρωση:

Κοινοβουλευτική παρέμβαση με θέμα την  Άμεση ανάγκη ανασχεδιασμού του «Εξοικονομώ – Αυτονομώ πραγματοποίησαν 32 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καταθέτοντας σχετική ερώτηση προς τον  Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με πρωτοβουλία Τομεαρχών Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτη Φάμελλου και Πέτη Πέρκα, την οποία συνυπογράφει και ο Σωκράτης Βαρδάκης.

Συγκεκριμένα, από την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου που πραγματοποιήθηκε η έναρξη του Προγράμματος ‘Εξοικονομώ – Αυτονομώ’, παρακολουθούμε έκπληκτοι να καταρρίπτεται το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, πάντα όσον αφορά την ταχύτητα εξάντλησης των πόρων και διακοπής  της διαδικασίας.

Μέχρι σήμερα, η Κρήτη κερδίζει το βραβείο της ‘πιο γρήγορης Περιφέρειας’, με την πλατφόρμα να ‘κλείνει’ μόλις σε 14 λεπτά της ώρας και με το συνολικό προϋπολογισμό να εξανεμίζεται εν ριπή οφθαλμού, ωστόσο στην πραγματικότητα αναδείχθηκε το σοβαρό πρόβλημα της υποχρηματοδότησης του Προγράμματος, γεγονός που είχε αναδειχθεί έγκαιρα και με προηγούμενες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις μας. 

Όπως τονίζει ο κ. Βαρδάκης, το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων τόσο από τους επαγγελματίες που συμμετέχουν στη διαδικασία (μηχανικούς/συμβούλους έργου), οι οποίοι παίζουν κορώνα – γράμματα την αξιοπιστία τους σε μία διαδικασία αγώνα ταχύτητας, όσο και από τους δικαιούχους, οι οποίοι κατέβαλαν χρόνο και χρήματα προκειμένου να έχουν έναν πλήρη φάκελο κι έμειναν εκτός του προγράμματος.

Επιπλέον, παρατηρήθηκε το φαινόμενο προνομιακής επιτυχούς ένταξης προτάσεων στο πρόγραμμα, συγκεκριμένων συμβούλων ή πολλαπλών επιτυχών εντάξεων από μία ηλεκτρονική διεύθυνση (IP), μετατρέποντας το πρόγραμμα σε μία ολιγοπωλιακή διαδικασία.

Ο κ. Βαρδάκης επισημαίνει ότι δεν υπήρξε καμία μέριμνα για ανασχεδιασμό του προγράμματος με κριτήρια αντικειμενικά, όπως το εισόδημα, η ενεργειακή εξοικονόμηση κλπ., παρά τις επανειλημμένες  προτάσεις αρμόδιων φορέων, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε ούτε τον χρόνο που είχε στη διάθεσή της, ούτε την εμπειρία από τα προηγούμενα αντίστοιχα προγράμματα, αλλά ούτε και τον τεράστιο όγκο χρηματοδότησης που είχε στη διάθεσή της από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.  Αντ’ αυτού πανηγυρίζει για την τεράστια συμμετοχή και παραπέμπει όσους έμειναν εκτός, στον επόμενο κύκλο του προγράμματος.

Για τους λόγους αυτούς οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει, αν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης ο ανασχεδιασμός και η βελτίωση του Προγράμματος, έπειτα και από τις αντιδράσεις του τεχνικού κόσμου και των πολιτών και αν προτίθεται να ελέγξει και να αντιμετωπίσει τα ολιγοπωλιακά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν.


Related Articles

Το fonimaleviziou.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στην επίσκεψη σας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Πολιτική Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων Αποδέχομαι Περισσότερα...