Βρετανία-ΕΕ: Δημοσιεύτηκε η εμπορική συμφωνία για το Brexit

Petite Perle 300×250

Πρόκειται για την πιο σημαντική παγκόσμια στροφή στην ιστορία της Βρετανίας

Η Βρετανία δημοσίευσε σήμερα το κείμενο της εμπορικής συμφωνίας της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μόλις πέντε ημέρες πριν την αποχώρησή της από την ΕΕ, που είναι μία από τις μεγαλύτερες εμπορικές ενώσεις μεταξύ χωρών, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πρόκειται για την πιο σημαντική παγκόσμια στροφή στην ιστορία της Βρετανίας.

Στη συμφωνία, σύμφωνα με το ΑΠΕ,  συμπεριλαμβάνεται, η εμπορική συμφωνία 1.246 σελίδων, όπως και τα συμφωνηθέντα για την πυρηνική ενέργεια, την ανταλλαγή εμπιστευτικών πληροφοριών, την πολιτική χρήση της πυρηνικής ενέργειας, αλλά και μια σειρά κοινών διακηρύξεων.

Tι θα αλλάξει μετά την εμπορική συμφωνία Βρετανίας – ΕΕ

Ένα νέο κεφάλαιο, ανοίγει, στις σχέσεις Βρετανίας – ΕΕ, μετά την ιστορική συμφωνία που κατέληξαν οι δύο πλευρές και που ανακοινώθηκε , μόλις μια εβδομάδα πριν την επίσημη έξοδο της πρώτης από το μπλοκ.

Η εμπορική συμφωνία  έχει ένα άνευ προηγουμένου πεδίο εφαρμογής, η οποία περιέχει διατάξεις για θέματα που ποικίλλουν από την πολιτική πυρηνική συνεργασία και τις ενεργειακές διασυνδέσεις έως την αλιεία και την αεροπορία. Οι λεπτομέρειές της αναμένονται να αποκαλυφθούν τις επόμενες μέρες.

«Υπογράψαμε την πρώτη εμπορική συμφωνία που πετυχαίνει η Ευρώπη και η οποία βασίζεται σε μηδενικούς δασμούς και μηδενικές ποσοστώσεις. Είναι η μεγαλύτερη διμερής συμφωνία που υπογράφεται από την κάθε πλευρά, που καλύπτει συναλλαγές αξίας 668 δισ. στερλινών το 2019», ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για μια συμφωνία «δίκαιη, ισορροπημένη και σωστή».

Η τελική σύγκλιση επιτεύχθηκε μετά από ημέρες αγωνιωδών διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένων πολλαπλών τηλεφωνικών επαφών μεταξύ του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Το κύριο αντικείμενο των επαφών των τελευταίων ημερών ήταν τα αλιευτικά δικαιώματα των Ευρωπαίων ψαράδων στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου από 1.1.2021.

Περίπλοκες διαδικασίες

Για τις επιχειρήσεις η εμπορική συμφωνία έρχεται ως μια ανακούφιση, καθώς μετριάζει τις χειρότερες διαταραχές που έχουν αντιμετωπίσει ποτέ στη λειτουργία τους, πλην όμως δεν θα μπορέσει να υποκαταστήσει την πλήρη συμμετοχή στο μπλοκ της ΕΕ και τα προνόμια που πήγαζαν από αυτήν.

Χάρη στη συμφωνία, το εμπόριο αγαθών μεταξύ της Βρετανίας και κρατών-μελών της Ε.Ε. θα συνεχιστεί μετά την 1η Ιανουαρίου χωρίς την επιβολή δασμών. Ωστόσο η συμφωνία δεν καλύπτει τον τομέα των υπηρεσιών, που περιλαμβάνει τον χρηματοπιστωτικό κλάδο και αποτελεί το 80% της βρετανικής οικονομίας.

Αφού αποχώρησε από την ΕΕ την 31η Ιανουαρίου 2020, έπειτα από δημοψήφισμα, το Ηνωμένο Βασίλειο εισήλθε σε μια μεταβατική περίοδο, κατά την οποία ουσιαστικά ίσχυαν και ισχύουν όλοι οι κανόνες και κανονισμοί της ΕΕ. Η μεταβατική περίοδος θα ολοκληρωθεί τα ξημερώματα της 31ης Δεκεμβρίου 2020 προς την 1η Ιανουαρίου του 2021.

Από την 1η Ιανουαρίου και μετά, δεν θα υπάρχουν δασμοί ή ποσοστώσεις στις εισαγωγές ή εξαγωγές, αλλά μια σειρά νέων συνοριακών κανονισμών, καθώς η Βρετανία θα είναι εκτός της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς και τελωνειακής ένωσης.

Σύμφωνα με το Bloomberg, oι εταιρείες θα πρέπει να υποβάλουν νέα έγγραφα και τα προϊόντα τους θα κινδυνεύουν να παραμείνουν κολλημένα στα σύνορα. Οι χρηματοοικονομικές εταιρείες θα χάσουν το διαβατήριό τους και δεν θα μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες σε ολόκληρη την ΕΕ.

Παράλληλα οι καταναλωτές θα δουν να περιορίζεται το δικαίωμά τους να ζουν και να παραμένουν στην άλλη πλευρά του καναλιού της Μάγχης. Ακόμη και η μεταφορά ενός κατοικίδιου σκύλου στην ηπειρωτική Ευρώπη θα γίνει πιο περίπλοκη.

Πηγή: in.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ