Εμβόλιο και αλλεργίες: Τι ισχύει για περιπτώσεις αναφυλαξίας

Petite Perle 300×250

Στο ενδεχόμενο εμφάνισης αλλεργίας στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στην ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα.

Όπως σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου, «σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου των Λοιμώξεων, αλλά και την έγκριτη αλλεργιολογική και ανοσολογική Εταιρεία της χώρας μας, οι αλλεργίες από τα εμβόλια είναι εξαιρετικά σπάνιες».

«Ενδεικτικά αναφέρω ότι είναι 1,3 περιπτώσεις σε ένα εκατομμύριο δόσεις. Όπως και ότι αλλεργίες συνηθισμένες, όλοι έχουμε στο περιβάλλον μας, του τύπου αλλεργίες σε τρόφιμα, σε φάρμακα, σε διάφορα αλλεργιογόνα, όπως είναι η κόνις ή ακόμα και τοξικές ουσίες υμενοπτέρων, όπως είναι από τσιμπήματα σφήκας ή μέλισσας, όλοι έχουμε στο ιστορικό μας ή των οικείων μας κάτι ανάλογο, αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό», συνέχισε και επανέλαβε ότι με βάση τον σχεδιασμό «υπάρχει σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο μια προετοιμασία για την άμεση αντιμετώπιση όποιας, ακόμα και ήπιας, αλλεργικής αντίδρασης όπως και η πιθανότητα για μια πιο σοβαρή με την χορήγηση της επινεφρίνης». «Επομένως το θέμα, "έχω αλλεργική ρινίτιδα, μπορώ να εμβολιαστώ;", δεν πρέπει να είναι θέμα αντένδειξης εμβολιασμού», ξεκαθάρισε και τόνισε ότι «μόνο αναφυλακτικές αντιδράσεις σοβαρές, που οδηγούν ένα άτομο στο Νοσοκομείο και έχει ανάγκη ενδοφλέβιας ή ενδομυικής χορήγησης φαρμάκων, μπορεί να χρειαστεί πριν τον εμβολιασμό και τη γνώμη του γιατρού του ή του αλλεργιολόγου».

Hπια αλλεργική αντίδραση σε ειδικευόμενη γιατρό στο Αττικόν μετά το εμβόλιo

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι χθες ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους γνωστοποίησε μία ελαφρά αλλεργική αντίδραση σε μία εμβολιασθείσα.

«Μέχρι τις 4 το απόγευμα εμβολιάστηκαν στα 5 νοσοκομεία αναφοράς της Αθήνας 471 άτομα. Αναφέρθηκε ένα περιστατικό μη σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης το οποίο αντιμετωπίστηκε επιτυχώς και αυτό το αναφέρω πιστός στη δέσμευσή μου για λεπτομερή ενημέρωση με απόλυτη διαφάνεια», ανέφερε χθες στην ενημέρωση για τον εμβολιασμό ο κ. Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για μια 32χρονη ειδικευόμενη γιατρό στο Αττικόν, η οποία είναι καλά και συνεχίζει να εργάζεται.
Πηγή: iefimerida.gr

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ