Παιδικά διαδραστικά βιβλία και εφαρμογές για smartphones από το ευρωπαϊκό επιστημονικό πρόγραμμα LIFEGENMON

Petite Perle 300×250

Έναν πρωτοποριακό τρόπο για την ευαισθητοποίηση των παιδιών σχετικά με την σημασία των δασών και την αξία της προστασίας και διατήρησης των δασικών οικοσυστημάτων εφαρμόζει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFEGENMON. Στο πλαίσιο του προγράμματος και με στόχο τη διάχυση των αποτελεσμάτων της επιστημονικής έρευνας εκδόθηκαν τρία παιδικά διαδραστικά βιβλία. Πρόκειται για τα: «Ταξίδι σε ένα μεγάλο δάσος», «Οι φύλακες του δάσους» και «Το ημερολόγιο του δάσους».

Τα διαδραστικά βιβλία ζωντανεύουν μαγικά. Μέσω της εφαρμογής bigforest, που είναι διαθέσιμη για τα περισσότερα κινητά τηλέφωνα, τα παιδιά αναζητούν στις σελίδες των βιβλίων το λογότυπο bigforest, το σκανάρουν και βλέπουν τον κόσμο των βιβλίων να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια τους. Η εφαρμογή bigforest είναι διαθέσιμη μέσω app store και play store. 

Τα βιβλία είναι διαθέσιμα δωρεάν μέσω της ιστοσελίδας του προγράμματος στις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις:

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFEGENMON ασχολείται με τη γενετική παρακολούθηση και την παρακολούθηση της βιοποικιλότητας των γονιδίων. «Η γενετική παρακολούθηση πρέπει να αποτελέσει κύριο μέσο για την προστασία της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα» επισημαίνει ο υπεύθυνος του προγράμματος LIFEGENMON στην Ελλάδα, καθηγητής του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, Φίλιππος Αραβανόπουλος, προσθέτοντας ότι «η κλιματική αλλαγή παραμένει το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα της ανθρωπότητας για τον 21ο αιώνα και η βιοποικιλότητα είναι η σημαντικότερη παρακαταθήκη του φυσικού κόσμου για να την αντιμετωπίσει». 

Γιατί είναι σημαντικοί οι δασικοί γενετικοί πόροι;

► Η βασική μονάδα της βιοποικιλότητας είναι η γενετική ποικιλότητα. Είδη χωρίς γενετική ποικιλότητα αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της εξαφάνισης, όπως και ολόκληρα οικοσυστήματα τα οποία χάνουν τα είδη τους. 

► Η  διασφάλιση της γενετικής ποικιλότητας μπορεί να γίνει προστατεύοντας μία περιοχή στη φύση, αλλά ποτέ δεν ξέρουμε αν η γενετική ποικιλότητα που υπάρχει σε μια προστατευόμενη περιοχή διατηρείται, επαυξάνεται, ή μειώνεται. 

► Η γενετική παρακολούθηση είναι μια μέθοδος που εξετάζει τη μεταβολή της γενετικής ποικιλότητας ενός πληθυσμού σε βάθος χρόνου, μέσω ανάλυσης DNA.  

► Με τη γενετική παρακολούθηση αξιολογούμε τις μεταβολές που βλέπουμε σε γενετικό επίπεδο, πριν αυτές γίνουν ορατές δια γυμνού οφθαλμού και έτσι μπορούμε να προλάβουμε αρνητικές εξελίξεις στη φύση εντοπίζοντας προβλήματα πριν αυτά γίνουν ευρέως αντιληπτά. 

►Η Γενετική Παρακολούθηση των Δασών αποτελεί ουσιαστικά ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης σχετικά με απειλές που υπονομεύουν την προσαρμοστικότητα των δασικών πληθυσμών και αναμένεται να βελτιώσει τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων στο μέλλον.

► Σήμερα στο Εργαστήριο Δασικής Γενετικής του ΑΠΘ εκπονείται το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFEGENMON το οποίο αποτελεί μία απόδειξη για την αρχή της θεωρίας της γενετικής παρακολούθησης. Μέσω του προγράμματος ολοκληρώνεται ένας Οδηγός Εφαρμογής Γενετικής Παρακολούθησης  για την εφαρμογή αυτής σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, από τη θεωρία στην πράξη.

►Το έργο συνδυάζει τις προσπάθειες έξι εταίρων από τρεις χώρες (Γερμανία, Ελλάδα και Σλοβενία). Συντονίζεται από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Σλοβενίας και διαρκεί 6.5 έτη, από τον Ιούλιο του 2014 μέχρι το Δεκέμβριο του 2020, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 5.500.000€.

►Μπορείτε να δείτε και να αξιοποιήστε videos σχετικά με το πρόγραμμα και τα διαδραστικά παιδικά βιβλία στους παρακάτω συνδέσμους:

Video για το LIFEGENMON:

https://www.youtube.com/watch?v=qf3PqxSr1VA 

Video για την εφαρμογή bigforest για smartphones:

https://youtu.be/_-ckqlYTOUI 

Video για τα παιδικά βιβλία:

https://youtu.be/iND1nqVtpdI 


Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ