Πέθανε ο Pierre Cardin στα 98 του χρόνια

Petite Perle 300×250

Πέθανε στα 98 του χρόνια ο Pierre Cardin ο άνθρωπος που σημάδεψε επί δεκαετίες ολόκληρες τον χώρο της μόδας. Την είδηση του θανάτου του μεγάλου σχεδιαστή ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Ο κόσμος της μόδας θρηνεί σήμερα την απώλεια του Pierre Cardin του σπουδαίου σχεδιαστή μόδας που έφυγε από τη ζωή στα 98 του χρόνια. Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή η οικογένειά του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ζωή και η καριέρα του σπουδαίου μόδιστρου

Ο Καρντέν γεννήθηκε κοντά στο Τρεβίζο της Ιταλίας. Οι γονείς του ήταν πλούσιοι γαιοκτήμονες, αλλά για να ξεφύγουν από τον φασισμό έφυγαν από την Ιταλία και εγκαταστάθηκαν στη Γαλλία το 1924. Ο πατέρας του, ένας πλούσιος Γάλλος έμπορος κρασιού, ήθελε να σπουδάσει ο γιος του αρχιτεκτονική, αλλά εκείνος από την παιδική του ηλικία ενδιαφερόταν για τη ραπτική.

Σπούδασε στη Γαλλία. Ξεκίνησε την καριέρα του νωρίς, σε ηλικία 14 ετών, όταν και δούλεψε ως μαθητευόμενος μαθαίνοντας τα βασικά του σχεδίου και της κατασκευής ρούχων. Το 1939 έφυγε από το σπίτι του και εργάστηκε για έναν ράφτη στο Vichy, όπου άρχισε να φτιάχνει κοστούμια για γυναίκες.

Ο Καρντέν μετακόμισε στο Παρίσι το 1945. Εκεί, σπούδασε τελικά αρχιτεκτονική -όπως ήθελε ο πατέρας του- και συνεργάστηκε με τον οίκο μόδας του Paquin μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Συνεργάστηκε με την Έλσα Σιαπαρέλι μέχρι που έγινε επικεφαλής του ατελιέ του Christian Dior το 1947, αλλά αρνήθηκε να εργαστεί για τον οίκο Balenciaga.

Ο Καρντέν ίδρυσε τον δικό του οίκο μόδας το 1950. Η καριέρα του ξεκίνησε όταν σχεδίασε περίπου 30 από τα κοστούμια για το «πάρτι του αιώνα» στο Palazzo Labia της Βενετίας στις 3 Σεπτεμβρίου 1951. Άρχισε να ασχολείται με την υψηλή ραπτική το 1953. Ήταν ο πρώτος μόδιστρος που στράφηκε στην αγορά της Ιαπωνίας ως αγορά υψηλής ραπτικής όταν ταξίδεψε εκεί το 1959.

Τη δεκαετία του 1960 ξεκίνησε μια πρακτική που είναι πλέον συνηθισμένη δημιουργώντας το σύστημα αδειών που επρόκειτο να εφαρμόσει στη μόδα. Η συλλογή που λάνσαρε εκείνη την περίοδο εξέπληξε τους πάντες αφού εμφάνισε για πρώτη φορά το λογότυπο του σχεδιαστή στα ρούχα.

Ήταν επίσης ο πρώτος που συνδύασε τις φούστες μίνι και μάξι τη δεκαετία του 1970 όταν εισήγαγε ένα νέο στρίφωμα.

Ο σχεδιαστής που έφτιαξε πρώτος στολή αστροναύτη

Εμπνευσμένος από το διαστημικό ταξίδι και την εξερεύνηση, ο Καρντέν επισκέφθηκε τη NASA το 1970, όπου δοκίμασε τη διαστημική στολή που φορούσε ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε το πόδι του στη Σελήνη, ο Νιλ Άρμστρονγκ. Ο Καρντέν μάλιστα αγαπούσε τόσο πολύ τη στολή που δημιούργησε και το δικό του σχέδιο για τη NASA το 1970.

Επίσης σχεδίασε στολές για την Pakistan International Airlines, οι οποίες παρουσιάστηκαν από το 1966 έως το 1971 και έγιναν επιτυχία.

Το 1971 ο Καρντέν επανασχεδίασε το Barong Tagalog, την εθνική φορεσιά των Φιλιππίνων, ανοίγοντας παραπάνω το μπροστινό μέρος, αφαιρώντας τις μανσέτες που χρειάζονταν μανικετόκουμπα και οι δημιουργίες του είχαν λιγότερο κέντημα.

Η πρώτη επίδειξη μετά από διάλειμμα 15 ετών

Όπως κάνουν πολλοί σχεδιαστές σήμερα, ο Καρντέν αποφάσισε το 1994 να παρουσιάσει τη συλλογή του μόνο σε έναν μικρό κύκλο επιλεγμένων πελατών και δημοσιογράφων. Μετά από ένα διάλειμμα 15 ετών, παρουσίασε μια νέα συλλογή σε μια ομάδα 150 δημοσιογράφων στο σπίτι του στις Κάννες. 

Τα τελευταία χρόνια

Το 2011 προσπάθησε να πουλήσει την επιχείρησή του, αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Η Wall Street Journal ωστόσο τότε έγραψε ότι αξίζει περίπου το ένα πέμπτο του ποσού. Τελικά δεν πούλησε το brand του.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ