Αναδρομικά: Πότε θα καταβληθεί η πρώτη δόση στους κληρονόμους

Petite Perle 300×250

Σε δύο κύματα η πληρωμή

Αντίστροφη μέτρηση για να δουν τα πρώτα ποσά στους λογαριασμούς τους οι δικαιούχοι αναδρομικών κληρονόμων. 

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν θα πρέπει να ανησυχούν οι κληρονόμοι που δεν έχουν υποβάλει αιτήσεις για τα αναδρομικά λόγω μη συγκέντρωσης των απαραίτητων δικαιολογητικών καθώς έχουν περιθώριο να τα καταθέσουν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Βασικές προϋποθέσεις για να αναγνωριστούν αναδρομικά σε κληρονόμους είναι ο θανών συνταξιούχος να ζούσε στο διάστημα Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 και να έπαιρνε εκείνη την περίοδο κανονικά τη σύνταξή του. Επιπλέον, ο συνταξιούχος θα πρέπει να είχε υποστεί τις περικοπές των νόμων 4093 και 4051.

Σε δύο ταχύτητες οι πληρωμές

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση που μίλησε σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN στις 10 με 15 Γενάρη θα γίνει η πρώτη πληρωμή στους δικαιούχους ενώ μετά τον Φλεβάρη η δεύτερη.

Ο κ. Βρούτσης ήταν καθησυχαστικός για τα αναδρομικά των κληρονόμων υπογραμμίζοντας πως «μέσα στις πρώτες 15-20 μέρες του Γενάρη του 2021 θα κάνουμε μια μεγάλη εμβόλιμη πληρωμή. Η δεύτερη πληρωμή θα γίνει μετά τις 28 Φεβρουαρίου. Μέσα στις πρώτες ημέρες του Μαρτίου θα λάβουν τα χρήματα, υπάρχει χρόνος» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Αναφορικά με τις εκκρεμείς συντάξεις είπε: «Οι κύριες εκκρεμείς συντάξεις του 2020 θα δοθούν όλες το 2021».

Σύμφωνα με πληροφορίες ελάχιστοι έχουν καταθέσει το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών έως τώρα. Υπενθυμίζεται πως η καταληκτική ημερομηνία είναι 28 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας, οι θανόντες των οποίων οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις, ανέρχονται σε 172.222 και ήδη έχουν υποβληθεί περίπου 140.000, εκ των οποίων περισσότερες από τις μισές περιέχουν και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται:

• Πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς.
• Πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών.
• Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης.

Κάθε ενήλικος κληρονόμος θα πρέπει να υποβάλει μία αίτηση. Για ανήλικους κληρονόμους την αίτηση θα υποβάλει ο νόμιμος κηδεμόνας τους.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της απλούστευσης των διαδικασιών, οι δικαιούχοι/κληρονόμοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να αντλήσουν ηλεκτρονικά τα εν λόγω δικαιολογητικά που ζητούνται με βάση το κληρονομικό δίκαιο από την ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου www.gov.gr.

Προβλήματα εντοπίζονται κυρίως σε περιπτώσεις που αφορούν ανήλικους κληρονόμους και οι ενήλικοι έχουν, για παράδειγμα, προχωρήσει σε αποποίηση της κληρονομιάς.

Τέλος, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο e-ΕΦΚΑ, ο έλεγχος για τους κληρονόμους θα είναι απολογιστικός και δειγματοληπτικός.

Πηγή: newsbomb.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ