«Μαύρα» Χριστούγεννα για εκατοντάδες άνεργους ξενοδοχοϋπάλληλους

Petite Perle 300×250

8000 άνεργοι ξενοδοχοϋπάλληλοι για το 2020

Οχτώ χιλιάδες είναι ο τραγικός απολογισμός των εργαζομένων στα ξενοδοχεία που έμειναν άνεργοι το καλοκαίρι του 2020 εξαιτίας της COVID-19, ενώ το 60% των ξενοδοχοϋπαλλήλων δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ από τις αρχές του Νοεμβρίου.Πρόκειται για μια απελπιστική κατάσταση, που θα φέρει χιλιάδες ξενοδοχοϋπαλλήλους στην οικονομική εξαθλίωση.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με προβλέψεις και εκτιμήσεις του ΕΚΗ, 75.000 εποχικοί υπάλληλοι στην Κρήτη θα μείνουν χωρίς δουλειά.Η υγειονομική κρίση είχε αντίκτυπο στην εργασιακή ζωή χιλιάδων ξενοδοχοϋπαλλήλων. Πολλοί έμειναν άνεργοι από τους 25.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους που αριθμούσε το Ηράκλειο, πράγμα που σημαίνει πως η ζωή τους άλλαξε.

Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Νίκος Κοκολάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το 40% των ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Ηρακλείου είναι επαγγελματικά ανενεργοί. Είναι άνεργοι. Είναι σε καθεστώς αναστολής και έλαβαν το επίδομα ειδικού σκοπού. Μιλάμε για 8.000 ανθρώπους οι οποίοι έμειναν άνεργοι. Στα εποχικά επαγγέλματα, η ανεργία αυξήθηκε. Για εμάς τους ξενοδοχοϋπαλλήλους η ανεργία είναι υπαρκτή.Έχουν πάρει, ωστόσο, το επίδομα ειδικού σκοπού.

Το 2019, ο νομός Ηρακλείου αριθμούσε 25.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους. Τώρα, η ανεργία αγγίζει τους 8.000, οι οποίοι και έλαβαν για ένα πεντάμηνο το επίδομα ειδικού σκοπού. Η κατάσταση είναι αβέβαιη για το μέλλον. Ο αριθμός είναι αρκετά μεγάλος και υποστηρίζω πως το επίδομα των 534 δεν είναι επαρκές για να ζήσουμε. Πολλές οικογένειες, εξάλλου, έχουν να λάβουν χρήματα από τον Νοέμβριο».Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων ανέφερε ότι «όλα θα εξαρτηθούν από το εμβόλιο. Θα πρέπει όλοι μαζί να υποστηρίξουμε το εμβόλιο. Όλοι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι πρέπει να εμβολιαστούν.

Πιστεύω πως η τουριστική περίοδος θα κυμανθεί καλύτερα από το 2020, αλλά όχι τόσο καλά όσο το 2019. Πιστεύω πως ο τουρισμός θα αγγίξει φέτος το 70% σε σχέση με το 2019. Άλλωστε, εμείς ως Ελλάδα αναδειχτήκαμε ως ένα εξαιρετικό υπόδειγμα διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης».Αξίζει να αναφερθεί πως πολλές οικογένειες ξενοδοχοϋπαλλήλων δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από τον Νοέμβριο. Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων έκανε τις απαιτούμενες ενέργειες για αυτό το θέμα, ωστόσο βρέθηκε μπροστά σε ένα τείχος.«Τουλάχιστον το 60% των οικογενειών των ξενοδοχοϋπαλλήλων δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από τον Νοέμβριο.

Η κατάσταση είναι αρκετά σοβαρή. Η πλειοψηφία των ξενοδοχοϋπαλλήλων θα περάσει "μαύρο" 2021. Εμείς ως Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων ζητήσαμε από τα κεντρικά γραφεία του ΟΑΕΔ την επίσπευση των διαδικασιών με σκοπό να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, και ο διευθυντής απάντησε πως χρειάζονται 90 ημέρες για να διεκπεραιωθεί κάθε αίτηση του εργαζομένου», είπε ο κ. Κοκολάκης.«Τραγική η κατάσταση»Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου Ναυαγοσωστών Ηρακλείου, Γιάννης Σταμαθιουδάκης, μίλησε για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι, κάνοντας σαφές πως η κυβέρνηση πρέπει να διαδραματίσει καίριο ρόλο για την αποφυγή κοινωνικών συνεπειών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σταμαθιουδάκης ανέφερε πως «η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι τραγική. Η ανεργία διαμορφώνει μεγάλες κοινωνικές συνέπειες. Είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα το γεγονός πως πολλοί εργαζόμενοι δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ εδώ και δύο μήνες. Η κυβέρνηση οφείλει να τους στηρίξει εισοδηματικά και ταυτόχρονα μέσω διάφορων επιδοτούμενων εκπαιδευτικών προγραμμάτων οφείλει να τους καταρτίσει. Επίσης, οφείλει να "χαλαρώσει" τα κριτήρια τα οποία οι ξενοδοχοϋπάλληλοι πρέπει να πληρούν για να ενταχθούν στο Ταμείο Ανεργίας.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση οφείλει να βοηθήσει τις οικογένειες των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Είναι ηθικό χρέος και καθήκον της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας να σεβαστεί τα προβλήματα των ανθρώπων που υποφέρουν από την υγειονομική αυτή κρίση».

Όλα εξαρτώνται από το εμβόλιο

Την ίδια ώρα σε αβεβαιότητα κινείται η νέα τουριστική περίοδος, καθώς τα πάντα θα εξαρτηθούν από το εύρος της εμβολιαστικής κάλυψης τόσο του ελληνικού πληθυσμού όσο και του ευρωπαϊκού πληθυσμού που θα επιθυμήσει να κάνει διακοπές το καλοκαίρι στην ηλιόλουστη Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Νομού Ρεθύμνου, μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", επισήμανε την ανάγκη άμεσου εμβολιασμού και μάλιστα σε μεγάλο εύρος ώστε να σωθεί η χρονιά του 2021. Σε περίπτωση που ληφθούν άμεσα μέτρα και άμεση εμβολιαστική κάλυψη, τότε ενδέχεται ο τουριστικός κόσμος να ανέλθει στο 50-60% του 2019.«Η τουριστική σεζόν 2021 είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την εξέλιξη της πανδημίας.

Εάν καταφέρουμε και παράγουμε τα απαιτούμενα εμβόλια και εμβολιαστεί νωρίς ο πληθυσμός, αποκτώντας την ανοσία, τότε ευελπιστούμε πως από τον Ιούνιο και μετά θα "ανοίξει" η σεζόν. Και τότε ευελπιστούμε πως εντελώς απρόσκοπτα θα πάει η σεζόν και πιθανότατα να φτάσουμε το 50-60% του τουριστικού κόσμου του 2019. Εάν όμως επαληθευτούν λοιμωξιολόγοι οι οποίοι υποστηρίζουν πως τον Ιούλιο θα έχουμε τους τελευταίους εμβολιαζόμενους και τα αντισώματα θα αποκτηθούν ένα μήνα μετά, τότε το σενάριο για επανεκκίνηση της τουριστικής περιόδου είναι χλομό.

Ήδη, όπως φαίνεται, έχουμε χάσει το πρώτο εξάμηνο. Θα είναι καταστροφικό εάν επικρατήσει το τελευταίο σενάριο, γιατί οι επιχειρήσεις δεν αντέχουν μια δεύτερη κακή χρονιά. Δε θα αντέξουν ούτε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Τα επιδόματα που λαμβάνουν είναι επιδόματα επιβίωσης. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ξενοδοχεία. Το 2022 και το 2023 θα είναι χρονιές με ανοδική πορεία. Και το 2024 και το 2025 θα είναι χρονιές όπως του 2019», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλάκης.

Δραματικές προβλέψεις:«75.000 εποχικοί θα μείνουν άνεργοι στην Κρήτη»

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, κ. Στέλιος Βοργιάς, μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", έκανε λόγο για τη γενικότερη κρίση που επικρατεί σε παραγωγικούς κλάδους της εθνικής μας οικονομίας, με το κοινωνικό και οικονομικό αποτύπωμα να είναι σαφές. Όπως υποστήριξε, οι εποχικοί εργαζόμενοι που θα μείνουν άνεργοι θα ανέλθουν στους 75.000. «Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στον τουρισμό. Έχει πληγεί ο κλάδος του εμπορίου και της βιοτεχνίας.

Είναι μια κρίση η οποία ξεκίνησε από τον τουρισμό και γενικεύτηκε και σε άλλους κλάδους. Η ανεργία είναι ασύλληπτα μεγάλη. Οι εποχικοί εργαζόμενοι θα ξεπεράσουν τους 75.000 στην Κρήτη. Το 55% των εποχικών εργαζομένων που θα μείνουν άνεργοι βρίσκεται στον νομό Ηρακλείου. Φέτος, μετά τα δύο αλλεπάλληλα lockdown, η ανεργία έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

Οι αριθμοί είναι πολλαπλάσιοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βοργιάς. Μεταξύ άλλων τόνισε πως «το θετικό στοιχείο με τον τουρισμό ή με τις υπηρεσίες γενικότερα είναι πως οι θέσεις μπορούν να αποκατασταθούν εάν έρθει καλύτερη τουριστική περίοδος ή εάν υπάρξουν μαζικοί εμβολιασμοί».

Πηγή: neakriti.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ