Παγκόσμιo πρόβλημα στην παραγωγή εμβολίων-Τι απαντά η ΕΕ

Petite Perle 300×250

To κώλυμα αυτή τη στιγμή δεν είναι ο αριθμός παραγγελιών, αλλά η παγκόσμια έλλειψη παραγωγικής ικανότητας για τα εμβόλια κορωνοϊού, λέει η ΕΕ.

Η κατάσταση όσον αφορά στα εμβόλια κορωνοϊού και στους ρυθμούς εμβολιασμού θα βελτιωθεί βήμα-βήμα τόνισε σε δηλώσεις της η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου.

"Κατανοώ ότι όλοι βλέπουν τώρα το ρυθμό του εμβολιασμού. To κώλυμα αυτή τη στιγμή δεν είναι ο αριθμός παραγγελιών, αλλά η παγκόσμια έλλειψη παραγωγικής ικανότητας. Αυτό ισχύει επίσης για τη Pfizer/BioNTech.

Η ΕΕ χρηματοδότησε την Pfizer/BioNTech από νωρίς με 100 εκατ. ευρώ για να αυξήσει τις τρέχουσες παραγωγικές ικανότητες και έλαβε δέσμευση για συνολικά 300 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου".Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι η ΕΕ βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις από πολύ νωρίς με την Pfizer/BioNtech "καθώς και με άλλους παρασκευαστές, που βρίσκονταν σε πολλά υποσχόμενη πορεία για ένα εμβόλιο το καλοκαίρι του 2020. Συμφωνήσαμε στην ΕΕ ότι δεν πρέπει να βάζουμε όλα τα αυγά μας σε ένα καλάθι. Διότι αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τα κράτη μέλη να καταλήξουν χωρίς αποτελεσματικό εμβόλιο. Αυτή την προσέγγιση χαιρέτισαν ρητά όλοι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων".

"Η κατάσταση θα βελτιωθεί βήμα -βήμα" υπογράμμισε η κυρία Κυριακίδου επισημαίνοντας ότι " διαπραγματευόμαστε για επιπλέον εμβόλια από την Pfizer/BioNTech". Η ίδια πρόσθεσε ότι "άλλοι παρασκευαστές με τους οποίους έχουμε συμβόλαια βρίσκονται κοντά στην έγκριση της ΕΕ. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το φθινόπωρο του 2020 κανείς δεν θα μπορούσε να πει με βεβαιότητα ποιο εμβόλιο θα ήταν επιτυχές, η ΕΕ τα πάει πολύ καλά με την επιλογή των εμβολίων".

H Ευρωπαία Επίτροπος σημείωσε ότι " εάν όλες οι προετοιμασίες φτάσουν μέχρι την έγκριση, η Ευρώπη θα διαθέτει περισσότερες από δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου για όλα τα 450 εκατομμύρια Ευρωπαίων και τους γείτονές τους". "Μπορούμε να βγούμε από αυτήν την κρίση ταχύτερα μαζί" κατέληξε.

"Όχι" στην "βρετανική εναλλακτική" από την Pfizer

Στο μεταξύ, η Pfizer προειδοποίησε χθες ότι δεν υπάρχει "κανένα στοιχείο" για να δείξει ότι μία μόνο δόση του εμβολίου κορωνοϊού της παρέχει μακροπρόθεσμη προστασία, αφού το Ηνωμένο Βασίλειο καταργήσει το αρχικό του σχέδιο διάθεσης.

Ο ιατρικός ρυθμιστής του Ηνωμένου Βασιλείου προτείνει τώρα τα εμβόλια να χορηγούνται σε δύο δόσεις με διαφορά τριών μηνών, αντί για τέσσερις εβδομάδες, για να επιτρέψουν σε εκατομμύρια περισσότερους ανθρώπους να εμβολιαστούν σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Η στρατηγική θα εφαρμοστεί τόσο στο εμβόλιο Pfizer / BioNTech όσο και στο πρόσφατα εγκεκριμένο εμβόλιο από την Oxford/AstraZeneca, παρά τα περιορισμένα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των αρχικών δόσεων. Πρόκειται για μια άμεση απάντηση στην αύξηση των περιπτώσεων Covid και των νοσηλείας σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο που οδηγούνται από ένα νέο, εξαιρετικά μολυσματικό στέλεχος που εμφανίστηκε στη Νοτιοανατολική Αγγλία τον Σεπτέμβριο.

Σχεδόν ολόκληρη η Αγγλία αντιμετωπίζει Lockdown μέχρι την άνοιξη, με τα εμβόλια Covid na είναι η μόνη ελπίδα για να τερματιστεί η καταστροφή.

Η AstraZeneca επαίνεσε την κίνηση και αποκάλυψε ότι είχε δοκιμάσει τη στρατηγική τριών μηνών σε μια μικρή υποομάδα εθελοντών στις μελέτες της. Ωστόσο, η Pfizer είπε ότι δεν υπήρχε "κανένα στοιχείο" στις μελέτες της για να δείξει ότι το εμβόλιο προστατεύει από το Covid όταν οι δόσεις λαμβάνονται με διαφορά 12 εβδομάδες.

Μάλιστα η αμερικανική εταιρεία προειδοποίησε το Ηνωμένο Βασίλειο ότι κάθε "εναλλακτική" δοσολογία πρέπει να παρακολουθείται στενά από τις υγειονομικές αρχές.

"Δεδομένα από τη μελέτη της τρίτης φάσης έδειξαν ότι, μολονότι η μερική προστασία από το εμβόλιο φαίνεται να ξεκινά ήδη 12 ημέρες μετά την πρώτη δόση, απαιτούνται δύο δόσεις του εμβολίου για την παροχή της μέγιστης προστασίας κατά της νόσου, μια αποτελεσματικότητα εμβολίου 95 τοις εκατό ", δήλωσε η Pfizer και πρσθέτει στην ανακοίνωση: "Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η προστασία μετά την πρώτη δόση διατηρείται μετά από 21 ημέρες".

ΠΗΓΗ THETOC


Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ