Θεοφάνια – Κρήτη: Άνοιξαν οι εκκλησίες υπό αυστηρά μέτρα

Petite Perle 300×250

Ανήμερα των Φώτων και οι εκκλησίες σε όλη την χώρα  λειτουργούν κανονικά σήμερα όπως προέβλεπε η ΚΥΑ πριν τις γιορτές

Ίδια εικόνα και στην Κρήτη, όπου εφαρμόζεται αυτό που εφαρμόστηκε την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στους ναούς.Δηλαδή δίνεται η δυνατότητα σε ένα ορισμένο αριθμό πιστών 25 στους ναούς και 50 στους Μητροπολιτικούς και Καθεδρικούς, τηρουμένων των μέτρων: Αποστάσεων και χρήση μάσκας, να εκκλησιαστούν κατά τη Θεία Λειτουργία».

Μάλιστα η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας – όπως και η Εκκλησία της Ελλάδας έχει αποστείλει τόσο στην Αρχιεπισκοπή όσο και στις Ιερές Μητροπόλεις συγκεκριμένες εντολές για όλες της Ενορίες του νησιού, προκειμένου να μην υπάρξουν και να μην παρατηρηθούν προβλήματα, τα οποία θα επιφέρουν δυσκολίες».

Ο Επίσκοπος Κνωσού Πρόδρομος Ξενάκης έχει διευκρινίσει πως στον Άγιο Μηνά και στον Άγιο Τίτο θα επιτραπεί η είσοδος έως 50 προσώπων, τηρουμένων των μέτρων και των αποστάσεων, «άλλωστε τα μέτρα επιτρέπουν στους συγκεκριμένους ναούς έναν εκκλησιασμό ενός τέτοιου αριθμού ανθρώπων, χωρίς να επιφέρουν κίνδυνο».

Όπως έχει γίνει γνωστό, παραμένει η απαγόρευση της ρίψης του σταυρού στην θάλασσα, καθώς η κυβέρνηση έχει τονίσει πως δεν μπορεί να επιτραπούν φαινόμενα συνωστισμού που συνηθίζονται την συγκεκριμένη ημέρα.

Η Εκκλησία της Κρήτης δεν επιδιώκει καμία σύγκρουση με την Πολιτεία, ανέφερε ο Επίσκοπος Κνωσού Πρόδρομος Ξενάκης, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις, στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV το βράδυ της Τρίτης.

Ο Θεοφιλέστατος τόνισε ότι «αυτό που επεδίωξε και η δική μας Εκκλησία είναι να εφαρμοστεί και αύριο το πρωί, αυτό που εφαρμόστηκε την ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς στους ναούς μας». Δηλαδή «να δοθεί η δυνατότητα σε ένα ορισμένο αριθμό πιστών 25 στους ναούς και 50 στους Μητροπολιτικούς και Καθεδρικούς, τηρουμένων των μέτρων: Αποστάσεων και χρήση μάσκας, να εκκλησιαστούν κατά τη Θεία Λειτουργία».

Στο πλαίσιο αυτό όπως είπε «και η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας – όπως και η Εκκλησία της Ελλάδας – από χθες τα μεσάνυχτα απέστειλε τόσο στην Αρχιεπισκοπή όσο και στις Ιερές Μητροπόλεις συγκεκριμένες εντολές για όλες της Ενορίες του νησιού, προκειμένου να μην υπάρξουν και να μην παρατηρηθούν προβλήματα, τα οποία θα επιφέρουν δυσκολίες».

Τόνισε ότι αυτό που «θέλουμε το πρωί, τηρουμένων των μέτρων, να υπάρξει ο εκκλησιασμός, να τελεστεί ο Μεγάλος Αγιασμός, ο οποίος νωρίς το πρωί θα εξέλθει του ναού, ώστε θα μπορούν όλοι οι άνθρωποι και εκείνοι που θα περάσουν για προσκύνημα αλλά και εκείνοι που θα εκκλησιαστούν, να λάβουν με ασφάλεια τον αγιασμό, να φωτίσουν τα σπίτια τους, αλλά να φωτιστούν και εκείνοι».

Μάλιστα ο Θεοφιλέστατος επεσήμανε ότι «είναι καιροί που χρειάζεται να συγκλίνουμε και όχι να ψάχνουμε αιτίες και αφορμές αποκλίσεων ή αποστάσεων».

Ο Επίσκοπος Κνωσού διευκρίνισε επίσης πως στον Άγιο Μηνά και στον Άγιο Τίτο θα επιτραπεί η είσοδος έως 50 προσώπων, τηρουμένων των μέτρων και των αποστάσεων, «άλλωστε τα μέτρα επιτρέπουν στους συγκεκριμένους ναούς έναν εκκλησιασμό ενός τέτοιου αριθμού ανθρώπων, χωρίς να επιφέρουν κίνδυνο».

Επίσης γνωστοποίησε ότι η Θεία Λειτουργία τα τελειώσει νωρίτερα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Η εντολή της Ιεράς Συνόδου είναι να τελεστούν νωρίτερα οι Θείες Λειτουργίες στους ναούς, ώστε νωρίτερα να έχει γίνει η απόλυση. Το αργότερο 9:30 θα έχει ολοκληρωθεί η Θεία Λειτουργία, ώστε να μπορέσουν οι άνθρωποι χωρίς φόβο να περάσουν να λάβουν τον Μεγάλο Αγιασμό και να πάνε στα σπίτια τους».

Διευκρίνισε επίσης για τους εξωτερικούς χώρους πώς «έχουμε καλέσει τους ανθρώπους να μην συνωστιστούν εξωτερικά. Αυτό που θέλουμε να είναι να πολεμήσουμε τον συνωστισμό και τον συγχρωτισμό των ανθρώπων γι' αυτό παρακαλούμε τους ανθρώπους, ο καθένας να πράξει κατά συνείδηση, κατά την καρδιά του, αλλά και με υπευθυνότητα. Η ορθόδοξη στάση είναι η υπεύθυνη στάση».

Πηγή: neakriti.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ