Facebook και Twitter μπλόκαραν τους λογαριασμούς Τραμπ

Petite Perle 300×250

Μετά το Twitter, τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης που προτιμά ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, και το Facebook ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά τον λογαριασμό του, έπειτα από τη βίαιη εισβολή οπαδών του μεγιστάνα στο Καπιτώλιο προκειμένου να εμποδιστεί η κύρωση από το Κογκρέσο της νίκης του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

«Καταγράψαμε στη σελίδα του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δύο παραβιάσεις των όρων χρήσης οι οποίες οδήγησαν στην αναστολή της λειτουργίας του λογαριασμού του για 24 ώρες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα έχει τη δυνατότητα να κάνει αναρτήσεις στην πλατφόρμα την περίοδο αυτή», διευκρίνισε η διαχείριση του Facebook σε ανακοίνωσή της.

Νωρίτερα διαχειριστές αφαίρεσαν από τον ιστότοπο βίντεο στο οποίο ο Τραμπ καλούσε τους οπαδούς του να «γυρίσουν στα σπίτια τους» αλλά επαναλάμβανε τον αναπόδεικτο ισχυρισμό του ότι του «έκλεψαν» την εκλογική νίκη.

Ο ιστότοπος Twitter ανέστειλε τον λογαριασμό του Τραμπ για 12 ώρες, προειδοποιώντας οτι εάν υπάρξουν νέες παραβιάσεις των όρων χρήσης του, θα τον αναστείλει μόνιμα.

«Ως αποτέλεσμα της πρωτοφανούς και εν εξελίξει βίαιης κατάστασης στην Ουάσιγκτον, ζητήσαμε την απομάκρυνση τριών tweets του @realDonaldTrump που αναρτήθηκαν νωρίτερα σήμερα λόγω σοβαρών και κατ' εξακολούθηση παραβιάσεων των κανονισμών μας», σημείωσε η δημοφιλής κοινωνική πλατφόρμα. Τα tweets εν τέλει απομακρύνθηκαν. 

Το Twitter προειδοποίησε ότι εάν επαναληφθούν αυτές οι παραβιάσεις «θα οδηγήσουν στη μόνιμη απομάκρυνση του λογαριασμού @realDonaldTrump».

Τι δήλωσε ο Τραμπ

Νωρίτερα, απευθυνόμενος στους οπαδούς του που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έδρασε εμπρηστικά σε ένα ακόμα tweet, το οποίο επισημάνθηκε ως προβληματικό από το Twitter και στη συνέχεια κατέβηκε από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

«Αυτά είναι τα πράγματα και τα γεγονότα που συμβαίνουν όταν μια ιερή μεγάλη εκλογική νίκη ανεπιθύμητα και βιαίως αποσπάται από μεγάλους πατριώτες που έχουν υποστεί κακή και άδικη μεταχείριση τόσο καιρό. Πηγαίνετε σπίτι με αγάπη και ειρήνη. Θυμηθείτε αυτήν την ημέρα για πάντα!», έγραψε ο Τραμπ, ο οποίος εμφανώς δεν καταδίκασε τα επεισόδια και την πρωτοφανή εισβολή, η οποία χαρακτηρίστηκε από πολλούς στις ΗΠΑ ως «απόπειρα πραξικοπήματος».

«Ξέρω ότι οι εκλογές έχουν κλαπεί, αλλά τώρα πρέπει να πάτε στα σπίτια σας», διαμήνυσε νωρίτερα ο Τραμπ, μετά την εισβολή οπαδών του στο Καπιτώλιο. 

«Πρέπει να επαναφέρουμε τον νόμο. Πρέπει να πάτε σπίτι», είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter ο Τραμπ, αναφέροντας πως «έχουμε κράτος δικαίου και δεν θέλουμε να τραυματιστεί κανείς». Επαναλαμβάνοντας την άποψη -άνευ στοιχείων- πως υπήρξε νοθεία στις εκλογές ο Τραμπ τόνισε πως «πρέπει να έχουμε ειρήνη, πρέπει να πάτε σπίτι».

Και αυτό το βίντεο το κατέβασε λίγη ώρα μετά.

Λίγο μετά την εμπρηστική ομιλία στην Ουάσιγκτον που είχε ως αποτέλεσμα την εισβολή οπαδών του στο κτίριο του Καπιτωλίου, ο  Τραμπ, κάλεσε τους διαδηλωτές που τον στηρίζουν να αποφύγουν την βία, αφού οι τελευταίοι εισέβαλαν βίαια στο Καπιτώλιο σε μια εξαιρετικά τεταμένη κατάσταση.

«Στηρίξτε την αστυνομία του Καπιτωλίου και τις δυνάμεις επιβολής του νόμου. Είναι στο πλευρό της χώρας μας. Παραμείνετε ειρηνικοί!», έγραψε.

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ