Ενισχύσεις 2,5 δις. ευρώ: Ποιοι θα πάρουν πόσα και πότε

Petite Perle 300×250

Στο… περίμενε 700.000 εργαζόμενοι, 400.000 επιτηδευματίες, 150.000 κληρονόμοι, 500.000 καταναλωτές, 100.000 επιστήμονες και περίπου 200.000 ιδιοκτήτες ακινήτων για να εισπράξουν τις ενισχύσεις που τους αναλογούν.

Ενισχύσεις οι οποίες φτάνουν στα 2,5 δις. ευρώ μόνο για τον Ιανουάριο. Πότε θα μοιραστούν αυτά τα λεφτά; Ποιος είναι ο προγραμματισμός που έχει γίνει;

Ιδού οι ημερομηνίες "κλειδιά"

11 Ιανουαρίου: Τελειώνει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων του επιδόματος θέρμανσης. Ανεξάρτητα από το αν κάποιος έχει ήδη αγοράσει τα καύσιμα ή όχι, πρέπει να κάνει την αίτηση μέχρι τις 11 Ιανουαρίου για να μην χάσει το φετινό επίδομα.

12 Ιανουαρίου: Καταβάλλεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού στους εργαζόμενους που παρέμειναν σε καθεστώς αναστολής και τον Δεκέμβριο. Οι περισσότεροι θα λάβουν το σύνολο των 534 ευρώ διότι παρέμειναν σε αναστολή για ολόκληρο τον μήνα. Από το υπουργείο Εργασίας, άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο κάποιες πληρωμές να ξεκινήσουν από σήμερα. Συνολικά, οι δικαιούχοι αναμένεται να ξεπεράσουν τους 700 χιλιάδες ενώ το ποσό θα είναι της τάξεως των 350-400 εκατ. ευρώ. Η πληρωμή θα γίνει ταυτόχρονα και στους εργαζόμενους επιχειρήσεων που είναι υποχρεωτικά κλειστές και σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που πλήττονται.

Από 11-15 Ιανουαρίου: Ενεργοποιείται η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από επιστήμονες που υπέστησαν μεγάλη μείωση εσόδων μέσα στο 2020 προκειμένου να λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ. Συνολικά θα επιδοτηθούν 100.000 επιστήμονες (λογιστές, οικονομολόγοι, μηχανικοί κλπ). Αρχικά δεν θα ανακοινωθεί κριτήριο. Αν όμως ο αριθμός των αιτούντων ξεπεράσει τους 100.000, τότε θα επιδοτηθούν αυτοί που θα έχουν εμφανίσει τις μεγαλύτερες απώλειες εσόδων μέσα στο 2020.

15 Ιανουαρίου: Τελειώνει η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5. Το ασφυκτικό της προθεσμίας έχει ήδη οδηγήσει τους επαγγελματίες στο να ζητήσουν παράταση. Ακόμη και αν το αίτημα γίνει δεκτό, η παράταση δεν θα είναι μεγάλη καθώς το υπουργείο Οικονομικών θέλει να ρίξει άμεσα το χρήμα στην αγορά.

Έως 16 Ιανουαρίου: Καταβάλλονται οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι υπέστησαν κούρεμα ενοικίου κατά τον μήνα Νοέμβριο. Η αποζημίωση αντιστοιχεί στο 50% της ζημιάς από το κούρεμα του ενοικίου και θα καταβληθεί με πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχει δηλωθεί έγκυρος λογαριασμός στο Taxis και φυσικά να έχει γίνει η σχετική δήλωση COVID μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Από 25 Ιανουαρίου: Για την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου τοποθετείται χρονικά η καταβολή των ενισχύσεων στο πλαίσιο της 5ης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής. Μόλις κλείσει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων, θα εκδοθεί νέα απόφαση με τον τελικό μαθηματικό τύπο υπολογισμού της ενίσχυσης -συνολικά θα δοθούν 1,5 δις. ευρώ- και αμέσως μετά θα ενεργοποιηθεί εκ νέου η πλατφόρμα για την υποβολή των τελικών αιτήσεων. Με την υποβολή της αίτησης, η πληρωμή θα γίνεται μέσα σε λίγα 24ωρα.

Έως 29 Ιανουαρίου: Καταβάλλεται το επίδομα θέρμανσης σε όσους έκαναν αίτηση εώς 11 Ιανουαρίου φροντίζοντας όμως να έχουν ήδη αγοράσει καύσιμα έως 31/12. Οι δικαιούχοι αναμένεται να ξεπεράσουν τους 500.000.

Έως 29 Ιανουαρίου: Καταβάλλεται η πρώτη δόση των αναδρομικών στους κληρονόμους συνταξιούχων για την περίοδο από τον Ιούνιο του 2015 έως και τον Μάιο του 2016. Θα εισπράξουν χρήματα όσοι έχουν ήδη υποβάλλει τα δικαιολογητικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Όσοι δεν τα έχουν υποβάλλει, θα περιμένουν να πληρωθούν τον Μάρτιο καθώς η προθεσμία εκπνέει στο τέλος Φεβρουαρίου.

Έως 31 Ιανουαρίου: Αποδίδεται στους εργαζόμενους η αναλογία του δώρου Χριστουγέννων για τις ημέρες της αναστολής του Δεκεμβρίου. Ο υπολογισμός γίνεται επί των 534 ευρώ και το ποσό που θα αντιστοιχεί σε κάθε εργαζόμενο θα κινείται στα 80-100 ευρώ.

ΠΗΓΗ THETOC

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ