Διερευνητικές με Τουρκία στις 25 Ιανουαρίου

Petite Perle 300×250

Την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Πρόκειται για τον 61ο  πρώτο γύρο της σχετικής διαδικασίας, η οποία θα λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Ιανουαρίου 2021.

Ο τελευταίος γύρος των επαφών των δύο πλευρών στο πλαίσιο της συγκεκριμένης διαδικασίας είχε σημειωθεί τον Μάρτιο του 2016.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, προ της ανακοίνωσης του ΥΠΕΞ, είχε προηγηθεί επικοινωνία της τουρκικής πλευράς με την Αθήνα.

Σε αυτή, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η Αγκυρα πρότεινε η διεξαγωγή του 61ου γύρου των Διερευνητικών Επαφών «να λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου 2021», πρόσκληση την οποία η Αθήνα απεδέχθη.

Στο ενδεχόμενο συνέχισης των διερευνητικών και προπαντός στο πλαίσιο αυτών, είχε αναφερθεί το μεσημέρι από την Πορτογαλία που πραγματοποιεί επίσημη -εξ αναβολής- επίσκεψη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Πορτογάλο ομόλογό του, Αντόνιο Κόστα.

Ο πρωθυπουργός αφού υπενθύμισε ότι ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ έχει αναλάβει την ευθύνη κατόπιν εντολής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ώστε στο προσεχές Συμβούλιο του Μαρτίου να υπάρχει πλήρες κείμενο για τις στρατηγικές επιλογές της Ευρώπης, σημείωσε:

«Ελπίζουμε σε γόνιμη και παραγωγική σχέση με την Τουρκία. Θα είναι προς όφελος της να αλλάξει πολιτική. Το 2021 μπορεί να είναι καλύτερο έτος και για τις ελληνοτουρκικές και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις», είπε προσθέτοντας ότι αναμένουμε την επίσημη πρόσκληση της Τουρκίας για την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών από εκεί που σταμάτησαν το 2016 για το θέμα των θαλάσσιων ζωνών.

Κυρ. Μητσοτάκης: «Να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες»

Δήλωσε επίσης ότι πληροφορήθηκε τις σημερινές σχετικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η διαδικασία είναι αρκετά απλή. Οι γ.γ. καθορίζουν την ημερομηνία και στη συνέχεια από κοινού τα δύο υπουργεία Εξωτερικών ανακοινώνουν την ημερομηνία. Αυτό δεν έχει γίνει. Όταν με το καλό γίνει θα μπορέσουμε να το επιβεβαιώσουμε, θα υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία. Κρατώ ως θετικό ότι η Τουρκία έχει εκφράσει τη βούληση να ξεκινήσει η διαδικασία. Έχει έρθει η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε τις κουμπάρες και να καθίσουμε στο τραπέζι να βρούμε μια ημερομηνία. Θα είναι ένα θετικό πρώτο βήμα, αλλά θα ήθελα να επαναλάβω ότι χρειάζεται συνέπεια και συνέχεια», τόνισε.

Ν. Δένδιας: Ετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια

Το «καλάθι» της ελληνικής πλευράς στις επικείμενες (πλέον) διερευνητικές επαφές περιέγραψε πάντως στην πρόσφατη συνέντευξή του  ο Υπ. Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ερωτηθείς «εάν θεωρεί ότι είναι ειλικρινείς οι προθέσεις της Αγκυρας για διάλογο, τι ακριβώς συζητάει η Αθήνα και πώς σχολιάζει τις διαφωνίες της Αγκυρας επί της ατζέντας των συζητήσεων, ο κ. Δένδιας απάντησε : 

«Θα μου επιτρέψετε να αρχίσω από την τελευταία σας ερώτηση. Οπως έχουμε τονίσει σε πλείστες περιπτώσεις, η ατζέντα των διερευνητικών επαφών είναι συγκεκριμένη και δεν μπορεί να αλλάξει. Ο επόμενος γύρος θα είναι ο 61ος. Οι επαφές αυτές ξεκίνησαν πριν από δύο δεκαετίες. Δεν μπορεί ο εις των συνομιλητών να αποφασίσει μονομερώς τη διεύρυνση της ημερήσιας διάταξης. Αυτό ισοδυναμεί με προσπάθεια υπονόμευσης των επαφών αυτών. Αν οι προθέσεις της Αγκυρας είναι ειλικρινείς, μένει να φανεί. Εμείς πάντως, οψέποτε επανεκκινήσουν οι επαφές αυτές, θα προσέλθουμε με ειλικρινή βούληση και εποικοδομητική διάθεση. 

Τώρα, αν με ρωτάτε τι θα προκύψει από τις επαφές αυτές και εάν διατηρούμε αισιοδοξία, θα σας απαντήσω με ποδοσφαιρικούς όρους: κάποτε ένας προπονητής ρωτήθηκε για την πρόβλεψη ενός αγώνα. Και απάντησε λέγοντας: «Τα προγνωστικά στο τέλος του αγώνα μόνο». Βεβαίως, εμείς ετοιμαζόμαστε για όλα τα σενάρια, καθώς είναι υποχρέωσή μας. Θα σας πω, όμως, ένα πράγμα που με προβληματίζει.

Η Τουρκία του 2021 δεν είναι η Τουρκία του 2016, όταν και έγινε ο τελευταίος, μέχρι στιγμής, γύρος των διερευνητικών επαφών. Και αντίστοιχα η σημερινή Τουρκία αποκλίνει από την Τουρκία των αρχών της δεκαετίας του 2000, όταν προσέβλεπε στην ευρωπαϊκή ένταξη. Αλλά, βέβαια, ουδείς μπορεί να αποφασίσει νέα αλλαγή πορείας για λογαριασμό της. Εγώ το εύχομαι από καρδιάς».

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ