Κακοκαιρία: Σοβαρά προβλήματα σε όλη την Ελλάδα-Η σημερινή πρόγνωση

Petite Perle 300×250

Σοβαρά προβλήματα σε όλη τη χώρα έφερε η κακοκαιρία. Ποτάμια «φούσκωσαν», δρόμοι, σπίτια και καλλιέργειες πλημμύρισαν.  Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού της ΕΜΥ παραμένει σε ισχύ απο τη Δευτέρα και σήμερα η κακοκαιρία θα επηρεάσει  τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Στην εικόνα που ακολουθεί φαίνονται οι περιοχές όπου η ολική βροχόπτωση ξεπέρασε τα 50 χιλιοστά και οι 8 σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής.

20210112_rainover1

Ο καιρός σήμερα Τετάρτη 13/1/2021

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πρόσκαιρα ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες στα Δωδεκάνησα. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και από το απόγευμα στα βόρεια ημιορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση στα κεντρικά και τα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες..

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -2 έως 8 βαθμούς (η ελάχιστη αναμένεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου), στην υπόλοιπη Μακεδονία από 1 έως 10, στη Θράκη από 1 έως 8, στη Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο από 4 έως 15, στην Ήπειρο από 3 έως 11, στη Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο από 5 έως 14, στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 12, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 7 έως 14, στις Κυκλάδες από 8 έως 15 και στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα από 11 έως 16 βαθμούς.

Ναύπακτος: Κατέρρευσε αντιπλημμυρικό έργο που μόλις είχε παραδοθεί

Εικόνες που τρομάζουν βλέπουν το φως της δημοσιότητας από την κατάρρευση του νέου αντιπλημμυρικού έργου στην θέση Πινακάδες του Τρικόρφου Ναυπακτίας

Το αντιπλημμυρικό έργο ολοκληρώθηκε πριν περίπου έναν μήνα, αλλά με τις βροχές τις προηγούμενης εβδομάδας, κατάρρευσε ένα τμήμα περίπου 30 μέτρων.

Ο προβληματισμός είναι μεγάλος, αφού ούτε οι βροχές ήταν ιδιαίτερα έντονες, ούτε οι συνθήκες ακραίες που να δικαιολογεί μια τόσο μεγάλη ζημιά.

Ο κίνδυνος τώρα είναι πολύ μεγάλος σύμφωνα με τους κατοίκους, αφού εάν έχουμε νέα πλημμυρικά φαινόμενα τις επόμενες ημέρες, θα παρασυρθούν οι κολώνες της ΔΕΗ που βρίσκονται εκεί δίπλα με αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς ρεύμα, το εργοστάσιο μαρμελάδας και ξενοδοχειακή μονάδα, όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν.

Αξίζει να αναφερθεί πως η Ναυπακτός τα μεσάνυχτα… χτυπήθηκε και απο σεισμό, χωρίς ωστόσο να προκληθούν ζημίες πέραν απο μια μικρή κατολίσθηση στον  εθνικό δρόμο Ναυπάκτου-Ιτέας

 Λέσβος: Οριακή η κατάσταση στην Καλλονή – «Έσπασε» ο ποταμός Τσικνιάς

 Δύσκολη η νύχτα στο λεκανοπέδιο της Καλλονής, στη Λέσβο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώνονται από χθες το απόγευμα στην Δυτική Λέσβου είχαν ως αποτέλεσμα να φέρουν σε οριακό σημείο το μεγάλο ποτάμι (Αχερων) που διασχίζει την Καλλονή.

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βερρου που γράφει: «Δύσκολη νύχτα. Οριακή η κατάσταση στην Καλλονή. Το προσωπικό του Δήμου είναι ήδη σε επιφυλακή».

Σε δεύτερη ανάρτηση του ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου ενημερώνει ότι ο ποταμός έσπασε.

«Δυστυχώς ο Τσικνιάς "έσπασε" χαμηλά. Ελπίζουμε οι ζημιές να είναι μικρές. Όλες οι Υπηρεσίες είναι επί τόπου», τόνισε.

Έβρος: Μετέφεραν μαθητές με μπουλντόζα

 Σοβαρά προβλήματα έχουν ανακύψει από την κακοκαιρία που επελαύνει και στον Έβρο. Ο δρόμος Φερών – Αρδανίου έκλεισε, ενώ επιστρατεύτηκε μπουλντόζα για να μεταφερθούν με ασφάλεια μαθητές.

Όπως αναφέρει το e-evros.gr, δάσκαλοι και καθηγητές από την Αλεξανδρούπολη που διδάσκουν σε χωριά του Έβρου, ήταν για πολύ ώρα εγκλωβισμένοι στις Φέρρες λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, ενώ μαθητές από το σχολείου του Απαλού, το οποίο έχει πλημμυρίσει, μεταφέρθηκαν με μπουλντόζα του δήμου Αλεξανδρούπολης.

Τα νερά έφτασαν μέχρι την πλατεία στο Μικρό Δέρειο ενώ εξετάζεται η εκκένωση του οικισμού

Πλημμύρισε και το Σουφλί

Πολλά τα προβλήματα και το Δήμο Σουφλίου όπου υπάρχει και το κλείσιμο των σχολείων, κυρίως στον ορεινό όγκο του Μ. Δερείου έχουμε ακόμα και πλημμυρισμένα σπίτια. Μάλιστα τα νερά έχουν ήδη πλημμυρίσει σπίτια στο συγκεκριμένο χωριό και οι κάτοικοι όλοι απομακρύνθηκαν και συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία του Μικρού Δερείου. 

Παράλληλα, τα χωριά του ορεινού όγκου είναι αποκλεισμένα, ενώ από τον τεράστιο όγκο νερών που ξαφνικά πλημμύρισαν χειμάρρους και ρέματα, έπεσε γέφυρα που συνδέει το χωριό Μεσημέρι με το Μεγάλο Δέρειο. Δείτε τη φωτογραφία από το evros-news…

Λύση για την μεταφορά δύο νεφροπαθών
Ήδη η δημοτική αρχή έχει έρθει σε άμεση επικοινωνία με την Πολιτική Προστασία σε τοπικό αλλά και κεντρικό επίπεδο, προκειμένου να υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις όπου χρειαστεί.

Αποκλεισμένο το Μικρό Δέρειο

Μάλιστα υπήρξε ανάγκη για την μεταφορά δύο νεφροπαθών από την περιοχή, οι οποίοι θα πρέπει να μεταβούν για αιμοκάθαρση στο Διδυμότειχο και στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση προκειμένου να βρεθεί λύση για να μεταφερθούν από την αποκλεισμένη περιοχή στο Νοσοκομείο. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά.

plimirismenosdromos2
plimirismenosdromos3

Προβλήματα και καταστροφές στο ύψος της Μάνδρας 

mandra2

Πλημμυρικά φαινόμενα καταγράφονται, όπως φαίνεται και στις παρακάτω φωτογραφίες που δημοσιεύει το Evros24, μετά το εργοστάσιο Ζάχαρης στην Ορεστιάδα.Πλημμύρισαν τα Β' Κοιμητήρια Αλεξανδρούπολης

Δύσβατη και δυσκόλως προσπελάσιμη έχει καταστεί εδώ και μέρες η είσοδος των Β' Κοιμητηρίων Αλεξανδρούπολης λόγω των εκτεταμένων βροχοπτώσεων.

koimitiriaalex

Μάλιστα, εκτός από την είσοδο του κοιμητηρίου, η στάθμη των βροχόνερων συσσωρεύεται και στα μονοπάτια αλλά και ανάμεσα στα μνήματα, καθιστώντας τη διάβαση κάποιου που δε θέλει να βραχεί όχι μόνο δύσκολη αλλά εώς και αδύνατη.

Η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να αποφεύγουν να διασχίζουν ιρλανδικές διαβάσεις και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια αιχμής των έντονων καιρικών φαινομένων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

Πλημμύρισε το επαρχιακό δίκτυο στο Διδυμότειχο

Στην περιοχή του Ελληνοχωρίου, έξω από το Διδυμότειχο, όπως συμβαίνει πάντα σε κάθε έντονη βροχή, πλημμύρισε και πάλι το οδόστρωμα του επαρχιακού δρόμου, ενώ όπως κατήγγειλε ο δημοτικός σύμβουλος Σίμος Τσιλίκας, υπήρξε εγκλωβισμός αυτοκινήτου στον περιφερειακό δρόμο προς το στρατόπεδο του Λαγού.

Στο χωριό Αβδέλλα το νερό μπήκε στις αυλές των σπιτιών και στην περιοχή βρέθηκαν ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου με τον Αντιδήμαρχο της περιοχής Πασχάλη Αδαμάκη για να διαπιστώσουν το μέγεθος του προβλήματος.

Διδυμότειχο: Ο δρόμος προς Αβδέλλα
Μεταξάδες: Πλημμύρισαν σπίτια στην Αβδέλλα

Μέρες «Ιανού» ξαναζεί η Καρδίτσα:  Ένα βήμα πριν κοπεί η Καρδίτσας – Άρτας και η πρόσβαση στο Δήμο Αργιθέας και τα ορεινά χωριά του Μουζακίου 

Φόβος να κοπεί ολοκληρωτικά ο δρόμος που συνδέει το Μουζάκι με τα ορεινά χωριά του και το Δήμο Αργιθέας μετά τις βροχοπτώσεις των τελευταίων 30 ωρών.

Έτσι όπως καταγράφει το KarditsaLive.Net το πρωί της Τρίτης είδαν την Ε.Ο. Καρδίτσας – Άρτας στο 2χλμ από το Μουζάκι (λίγο μετά την διασταύρωση προς Πορτή) να βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση από τα μανιασμένα νερά του Πάμισου που «έφαγαν» την όχθη (όπως συνέβη και με το Κέντρο Υγείας Μουζακίου τον περασμένο Σεπτέμβριο).

karditsa1

Να σημειώσουμε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη είχε επισημανθεί στους αρμοδίους από κατοίκους ωστόσο ως φαίνεται αγνοήθηκε και τους προηγούμενους μήνες δεν έγιναν τα απαραίτητα έργα και παρότι ολόκληρος ο νομός βρίσκεται σε κατάταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.

Ξυπνάει ο εφιάλτης στην Καλαμπάκα – Σαρώνει τα πάντα ο Πηνειός

Ως οριακή χαρακτηρίζεται η κατάσταση στη Διάβα Καλαμπάκας μετά τη συνεχόμενη έντονη βροχόπτωση των τελευταίων 36 ωρών. Όπως καταγράφει το trikalavoice.gr ο Πηνειός ποταμός κατεβαίνει ορμητικός φέροντας μεγάλες ποσότητες νερού και φερτών υλικών από τα ορεινά της περιοχής μας. Έχει απλωθεί σε όλο το μήκος της κοίτης του στη γέφυρα της Διάβας, στο σημείο που είχε καταρρεύσει πριν από 5 χρόνια τέτοια εποχή η παλιά γέφυρα. Η νέα γέφυρα που παραδόθηκε το 2017 από την Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει κατασκευαστεί με όλες τις σύγχρονες μεθόδους και λαμβάνοντας υπ' όψιν όλα τα νέα δεδομένα και στοιχεία της κλιματικής αλλαγής και των έντονων καιρικών φαινομένων. Η νέα γέφυρα αντέχει, ωστόσο για τους κατοίκους της περιοχής ξυπνάει ο εφιάλτης του 2016.

Τρίκαλα: Ανέβηκε η στάθμη του Ληθαίου – «Έκοψε» το δρόμο στο Φλαμούλι

Όπως καταγράφει το trikalavoice.gr η στάθμη του Ληθαίου ποταμού ανέβηκε κατά 1 μέτρο (!) μέσα σε μόλις ένα 24ωρο, φτάνοντας το 1.60 μ.. Στο Φλαμούλι υπερχείλισε κόβοντας τον δρόμο.

ΠΗΓΗ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ