Παραπομπή σε δίκη του Τραμπ ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων

Petite Perle 300×250

Την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Βουλή των Αντιπροσώπων. Σε μια ιστορική ψηφοφορία το Κογκρέσο ενέκρινε την παραπομπή του απερχόμενου προέδρου για την κατηγορία της υποκίνησης στάσης, ακριβώς μία εβδομάδα μετά την εισβολή των υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι.

Σε δίκη στη Γερουσία παραπέμπεται ο Ντόναλντ Τραμπ καθώς συγκεντρώθηκαν οι απαιτούμενες ψήφοι στη Βούλη των Αντιπροσώπων προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία.

Έτσι, με ψήφους 232 υπέρ έναντι 197 κατά, ο Τραμπ γίνεται ο πρώτος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ που παραπέμπεται δύο φορές από το Κογκρέσο στο πλαίσιο διαδικασίας για την καθαίρεσή του. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπέρ της παραπομπής Τραμπ τάχθηκαν και 10 στελέχη των Ρεπουμπλικανών.

Ο λόγος στη Γερουσία

Μοιάζει πάντως απίθανο η παραπομπή αυτή σε δίκη στη Γερουσία να οδηγήσει στην καθαίρεση του Τραμπ προτού να λήξει η θητεία του Ρεπουμπλικάνου προέδρου. Ο Δημοκρατικός, εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πρόκειται να ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, απέρριψε τις εκκλήσεις των Δημοκρατικών να συγκαλέσει εκτάκτως το Σώμα για να ξεκινήσει αμέσως η δίκη. Στην περίπτωση που ο Τραμπ καταδικαστεί για υποκίνηση στάσης, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η Γερουσία να του απαγορεύσει να διεκδικήσει ξανά οποιοδήποτε αξίωμα.

Τραμπ: Όχι στη βία, όχι στην παρανομία

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε έκκληση προς τους υποστηρικτές του να μην οργανώσουν νέες διαδηλώσεις, όπως απειλούν ορισμένοι από αυτούς, την ώρα που το κέντρο της Ουάσινγκτον θυμίζει ολοένα και περισσότερο στρατόπεδο, ενόψει της ορκωμοσίας του Τζο Μπάιντεν, την επόμενη εβδομάδα.

Στη σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε, την ώρα που η Βουλή των Αντιπροσώπων συζητούσε ακόμη την παραπομπή του, ο Τραμπ ζήτησε «από όλους τους Αμερικανούς» να επικρατήσει ηρεμία.

«Υπό το φως των αναφορών για περισσότερες διαδηλώσεις, σας παροτρύνω ΟΧΙ στη βία, ΟΧΙ στην παρανομία και ΟΧΙ βανδαλισμούς οποιουδήποτε είδους», γράφει ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

«Δεν είναι αυτά που αντιπροσωπεύω και δεν είναι αυτά που αντιπροσωπεύει η Αμερική. Καλώ ΟΛΟΥΣ του Αμερικανούς να βοηθήσουν να χαλαρώσουν οι εντάσεις και να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Σας ευχαριστώ», προσθέτει σε αυτήν την ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ