21 εκ. ευρώ οι καταστροφές στις ιδιωτικές περιουσίες από την κακοκαιρία στην Κρήτη

Petite Perle 300×250

Ολοκληρώθηκε η έρευνα της ΕΑΕΕ μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών-μελών της για την πρώτη εκτίμηση των ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (βροχοπτώσεις-πλημμύρες) που προκάλεσαν ζημιές στην Κρήτη στις 10 Νοεμβρίου 2020.

Σύμφωνα με την έρευνα, δηλώθηκαν 293 ζημιές, το ύψος των οποίων εκτιμάται συνολικά σε €20,8 εκατ. Από αυτές, 260 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας (εκτίμηση αποζημιώσεων €20,75 εκατ.) και 33 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων (εκτίμηση €65 χιλ.).

Οι ζημιές των ασφαλίσεων περιουσίας και η αντίστοιχη ασφαλισμένη αξία των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων, διακρίνονται ανά είδος ασφαλισμένου κινδύνου ως ακολούθως:

πινακασ

Η μέση δηλωθείσα ζημία (για το σύνολο των κινδύνων) ανέρχεται στα 79.796 €, ενώ το μέσο ποσοστό ζημιάς (προ απαλλαγών) επί των ασφαλισμένων κεφαλαίων των εγκαταστάσεων που επλήγησαν έφτασε στα 18,3 ‰.

Ο υπολογισμός της μέσης δηλωθείσας ζημίας ανά είδος ασφαλισμένου κινδύνου έχει ως εξής: 349.454 € για τους βιομηχανικούς, 61.957 € για τους εμπορικούς, 9.121 € για τις κατοικίες, 169.291 € για τα ξενοδοχεία και 6.700 € για τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Ο υπολογισμός του μέσου ποσοστού (‰) των αποζημιώσεων επί των ασφαλισμένων κεφαλαίων των εγκαταστάσεων που επλήγησαν, ανά είδος ασφαλισμένου κινδύνου έχει ως εξής: 64,0 ‰ για τους βιομηχανικούς, 13,6 ‰ για τους εμπορικούς, 36,8 ‰ για τις κατοικίες, 18,8 ‰ για τα ξενοδοχεία και 22,2 ‰ για τα φωτοβολταϊκά συστήματα.

Η γεωγραφική κατανομή του συνόλου των ζημιών και των ασφαλισμένων τους κεφαλαίων, για τις Περιφερειακές Ενότητες που επλήγησαν, έχει ως ακολούθως:

Pinakas

Με αφορμή τα στοιχεία της έρευνας, ο κ. Ερρίκος Μοάτσος, πρόεδρος της Επιτροπής Περιουσίας της ΕΑΕΕ, σχολίασε:

«Οι έντονες βροχοπτώσεις που έπληξαν την Κρήτη το Νοέμβριο του 2020 ήταν το τρίτο γεγονός με ζημιές από πλημμύρες που καταγράψαμε εντός του έτους και το οποίο προκάλεσε καταστροφές σε περιουσίες και οχήματα. Υπενθυμίζω ότι μέσα στο έτος είχαμε καταγράψει αντίστοιχα τις ζημιές από τις κακοκαιρίες "Ιανό" τον Σεπτέμβριο και "Θάλεια" τον Αύγουστο, με τη συνολική εκτίμηση αποζημιώσεων και από τα τρία συμβάντα να ανέρχεται σε €57,1 εκατομμύρια.

Για ακόμη μία φορά γίνεται σαφές πως οι φυσικές καταστροφές είναι πλέον μέσα στη ζωή μας με συνεχώς μεγαλύτερη συχνότητα και σφοδρότητα. Παρ' όλα αυτά, το ασφαλιστικό κενό σε ό,τι αφορά την κάλυψη της περιουσίας των πολιτών παραμένει μεγάλο και αυτό είναι κάτι που οφείλει να απασχολήσει έντονα τη νέα χρονιά τους πολίτες και την Πολιτεία».

Πηγή: Cretalive


 

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ