Ερντογάν: Είμαι θετικός σε μια συνάντηση με τον Μητσοτάκη

Petite Perle 300×250

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο να έχει μια συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου έγιναν μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Αγιά Σοφιά.

Ο Τούρκος πρόεδρος μετά την προσευχή της Παρασκευής αναφέρθηκε στις διερευνητικές επαφές ανάμεσα στις δυο χώρες, που έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν στις 25 Ιανουαρίου.

Το αίτημα για συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι ένα θετικό ζήτημα για εμάς. Οι διερευνητικές επαφές μπορούν να ξεκινήσουν. Οι εκπρόσωποί μας μπορούν να συναντηθούν, ενώ το ίδιο μπορώ να κάνω κι εγώ με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Έχουμε πει πως μπορούμε να κάνουμε αυτά τα βήματα», είπε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην ελληνική πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, λέγοντας: «Είναι ένα θέμα που αξιολογούμε. Για την ώρα, δεν υπάρχει κάτι περισσότερο. Θα το μελετήσουμε με τον οργανισμό εξωτερικών υποθέσεων της Τουρκίας».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, ο Ερντογάν είπε: «Μέχρι σήμερα, η ΕΕ δεν τήρησε ποτέ τις υποσχέσεις της προς εμάς. Από το 1963 προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας. Τώρα βρισκόμαστε σε μια νέα διαδικασία».

Με εποικοδομητική στάση η Ελλάδα

«Εχουμε πάντα μια ειλικρινή και εποικοδομητική διάθεση για διερευνητικές επαφές», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι «Ελπίζουμε η Τουρκία θέλει αυτή την ομαλοποίηση όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με την Ευρώπη, γιατί η Ελλάδα ουσιαστικά βρίσκεται στο πλαίσιο της ομαλοποίησης των σχέσεών της με την Ευρώπη. Στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων εντάσσονται και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πιστεύω ότι θα υπάρξει ένα καλό κλίμα», είπε ο κ. Ταραντίλης  ο οποίος χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή «επιστέγασμα της εξωτερικής πολιτικής μας» και «δικαίωση των κυβερνητικών χειρισμών».

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η θέση «σταματούν οι προκλήσεις, αρχίζουν οι συζητήσεις» υλοποιείται, καθώς η Τουρκία έχει αποσύρει το «Ορούτς Ρέις» και, όπως τόνισε ο κ. Ταραντίλης, «πηγαίνουμε στις διερευνητικές μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που έχουμε θέσει, να μη γίνονται ερευνητικές δραστηριότητες στην περιοχή που καλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα και να αφορούν το συγκεκριμένο θέμα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών (υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ