Μελέτες ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού του Παγκρητίου Σταδίου ύψους 1,1 εκατ. €

Petite Perle 300×250

«Είναι μόνο η αρχή» δήλωσε ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης για τις δύο σημαντικές Μελέτες ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού του Παγκρητίου Σταδίου, ύψους 1,1 εκατ. €, στις οποίες αναφέρθηκε σε συνέντευξή του ο αντιδήμαρχος Κ. Βαρδαβάς

Για την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όπως ακριβώς είχε δεσμευθεί ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης,δύο Μελετών Έργων, σημαντικότατων στον στρατηγικό σχεδιασμό ανακαίνισης και εκσυγχρονισμού του Παγκρητίου Σταδίου, συνολικού ύψους 1.090.843,48€, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πατρίς» ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Ανάπτυξης Αθλητισμού Ηρακλείου Ανώνυμης Εταιρίας ΟΤΑ (ΑΑΗ ΑΕ ΟΤΑ), Κώστας Βαρδαβάς.

Η «Μελέτη Προσθήκης κατ' έκταση νέου τετραώροφου κτηριακού συγκροτήματος στη δυτική πλευρά του Ε.Σ. ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ», προϋπολογισμού 1.002.107,13€ και η «Μελέτη Σχεδιασμού Νέων Θέσεων ΑμεΑ στο Ε.Σ. ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ», προϋπολογισμού 88.736,35€, είναι «μόνο η αρχή» όπως έχει τονίσει ο κ. Αυγενάκης, ο οποίος έχει πολλές φορές αναφερθεί στην πρόθεση του Υφυπουργείου Αθλητισμού να συνδράμει με κάθε τρόπο «ώστε το Παγκρήτιο Στάδιο να γίνει άμεσα σύγχρονο και ασφαλές, ένα στολίδι για το Ηράκλειο και την Κρήτη, ικανό να φιλοξενεί μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, όπως αρμόζει στον αθλητισμό της χώρα μας». Γι' αυτό άλλωστε και τον περασμένο Αύγουστο υπογράφτηκε σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της ΓΓΑ και του Δήμου Ηρακλείου.

  • Το νέο τετραώροφο σύμπλεγμα, με πολύχρηστική δυνατότητα έρχεται να προσθέσει 3.000 τ.μ., στην καρδιά του Παγκρητίου Σταδίου, για να  καλυφθούν οι ανάγκες του σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα, στην καθημερινότητα του αλλά και συνεδριακές δράσεις.

Η Μελέτη, που πρόκειται να ανατεθεί, προβλέπει την ανέγερση του στην δυτική πλευρά του Παγκρητίου  Σταδίου και  να κατασκευαστούν τουλάχιστον οκτώ σουίτες,  χώροι φιλοξενίας VVIP καθώς επίσης και εμπορικοί χώροι, εστιατόρια κ.α.

Η προσθήκη αυτού του τετραώροφου κτιρίου,σε ότι αφορά στους λειτουργικούς τομείς του ποδοσφαίρου, στις προνομιακές  θύρες  20, 1 και 2,  προέκυψε από την ανάλυση των προδιαγραφών της FIFA και της  UEFA.

Παράλληλα όμως θα αξιοποιηθεί στην καθημερινότητα του Σταδίου για την κάλυψη των αναγκών υπηρεσιών για την λειτουργία του.

  • Στο ισόγειο θα δημιουργηθεί στεγασμένος χώρος στάθμευσης που θα έχει την δυνατότητα προσέγγισης  και στάθμευσης λεωφορείων, τηλεοπτικών van και οχημάτων που θα εξυπηρετούν ομάδες, δημοσιογράφους, VIP, VIPP. Στην καθημερινότητα ο χώρος θα πρέπει να φιλοξενεί οχήματα ιδιωτικής χρήσης.
  • Στο πρώτο επίπεδο θα υπάρχουν διοικητικοί χώροι, συνεδριακοί, χώρος υποδοχής, καφετέρια, χώρος για τα ΜΜΕ και την ασφάλεια. Όλος ο όροφος όπως και η επόμενοι θα συνδέονται με το κτιριακό συγκρότημα του κεντρικού σταδίου στο δεύτερο και τρίτο επίπεδο.
  • Το  δεύτερο επίπεδο θα  περιλαμβάνει αποκλειστικά χώρους VIP και δημοσιογράφων καλύπτοντας όλες τις ανάγκες στους τομείς αυτούς.
  • Το τρίτο επίπεδο τουλάχιστον 8 VVIPskyboxes (σουίτες) και χώρους φιλοξενίας, καθώς επίσης και εμπορικούς χώρους, εστιατόρια κ.λπ.

Η πιο φιλική αθλητική υποδομή ΑμεΑ

Η Μελέτη για το άλλο Έργο ανοίγει το δρόμο για την αναβάθμιση των χώρων και υπηρεσιών για ΑΜΕΑ (αόμματους, περιορισμένης όρασης κινητικά προβλήματα κλπ), σύμφωνα με την νομοθεσία και τις απαιτήσεις των μεγάλων αθλητικών γεγονότων. Το Παγκρήτιο Στάδιο θα είναι απολύτως φιλικό και προσβάσιμο, θα προσφερθούν νέοι χώροι, θα αναβαθμιστούν συνολικά οι εγκαταστάσεις και οι υπηρεσίες για τα ΑμΕΑ

Με την ολοκλήρωση του προς Μελέτη Έργου θα υπάρχει η δυνατότητα να προσφέρονται υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προς τους χρήστες ΑμΕΑ του σταδίου καθημερινά, αλλά και στις εθνικές και διεθνείς διοργανώσεις.

Μακροχρόνια, η αναβάθμιση των υπηρεσιών για τα άτομα ΑμΕΑ θα συμβάλει σημαντικά στην ποιότητα ζωής όσων εξ αυτών κάνουν χρήση του Σταδίου και  στην καλύτερη εξυπηρέτηση τους από το προσωπικό του. Στις μελέτες συμπεριλαμβάνονται και τα Τεύχη Δημοπράτησης προκειμένου το εν λόγω έργο το συντομότερο να μπορέσει να ενταχθεί σε ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό μηχανισμό με πλήρες φάκελο.

Αποσπάσματα από την συνέντευξη του Κώστα Βαρδαβά στην εφημερίδα «Πατρίς»:

«Η καταστροφή του στεγάστρου του Παγκρήτιου Σταδίου τροφοδότησε την αποφασιστικότητα μας, για να μην εγκλωβιστούμε στην αυτοπεριοριστική  αντίληψη, μιας αποκατάστασης και συντήρησης των υποδομών του, αλλά να δώσουμε απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον του. Όλα αυτά, χωρίς ο Δήμος Ηρακλείου να διαθέσει από τα κονδύλια του ούτε ένα ευρώ, αλλά μέσα από τη διεκδίκηση χρηματοδοτικών πόρων από την κεντρική εξουσία.

Νέες παρεμβάσεις που θα αναβαθμίζουν το Στάδιο, δίνοντας του παράλληλα περισσότερες δυνατότητες  βιωσιμότητας καθώς το κόστος συντήρησης και λειτουργίας  του σήμερα είναι ιδιαίτερα υψηλό.

Δρομολογήσαμε όλα τα μεγάλα έργα προσθέσαμε και προσθέτουμε διαρκώς νέο αθλητικό και άλλο εξοπλισμό που αναβαθμίζει τις υπηρεσίες για αθλητές, θεατές, επισκέπτες και εργαζόμενους.

Θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη της ΑΑΗ ΑΕ ΟΤΑ τους συνεργαζόμενους ιδιώτες μηχανικούς διαφόρων ειδικοτήτων, τα στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου, στελέχη την πολεοδομίας του Δ.Η.  τους αρμόδιους  συναδέλφους Αντιδημάρχους, το ΔΣ της ΑΑΗ ΑΕ ΟΤΑ,το ΕΜΕΠΑ, τον Περιφερειάρχη Κρήτης, τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκηκαι βέβαια τον Δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό για την εμπιστοσύνη και την στήριξη του. 

Σήμερα μπορούμε να αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί το Παγκρήτιο Στάδιο διαθέτει μετά από πολύ δουλειά όλες τις αδειοδοτήσεις  που εξασφαλίζουν την ασφάλεια της εγκατάστασης  ταχτοποιώντας εκκρεμότητες και υπερβάσεις πολλών ετών, διαθέτει άδειες αθλητικής εγκατάστασης για κάθε μία από τις αίθουσες του και για κάθε άθλημα το οποίο φιλοξενεί. 

Το πρώτο βήμα έγινε με την  αποκατάσταση του δυτικού στεγάστρου, συνολικού κόστους  1.500.000€, το οποίο καλύπτεται αποκλειστικά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Συνοπτικά, το έργο για το οποίο έχει ήδη αναδειχθεί ανάδοχος, περιλαμβάνει την τοποθέτηση επικάλυψης στο δυτικό στέγαστρο με την προσθήκη σε αυτό μεταλλικών στοιχείων για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών  πάνελ, και ανεμοφράκτη στην δυτική στέψη των κερκίδων και την τοποθέτηση πλέγματος αντικεραυνικής προστασίας.

 Αναμένεται η τυπική επικύρωση της ανάδειξης του αναδόχου, στη συνέχεια ακολουθεί ο προσυμβατικός έλεγχος από το ελεγκτικό συνέδριο ώστε να φτάσουμε  στην υπογραφή της σύμβασης. Οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στον Μάρτιο και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους είναι 4 μήνες.

Ενεργειακή αναβάθμιση

Η ενεργειακή αναβάθμιση του Παγκρήτιου Σταδίου, είναι ένα από τα πιο καθοριστικής σημασίας έργα, στη λειτουργία της κορυφαίας αθλητικής υποδομής του νησιού, αφού μειώνει δραστικά το λειτουργικό κόστος της και αυτόματα αποκτά ισχυρή οικονομική βιωσιμότητα. Η παρέμβαση αυτή αλλάζει το ενεργειακό αποτύπωμα του Παγκρήτιου Σταδίου στο περιβάλλον, καθώς η ετήσια μείωση του κόστους καταναλισκόμενης ενέργειας του Σταδίου θα ανέλθει στο 65.38%, ενώ η αντίστοιχη ελάττωση των εκπομπών αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου θα είναι κατά 4.164tn ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα.

Η ενεργειακή αναβάθμιση του Παγκρητίου Σταδίου θα κοστίσει 3.206.000€ που καλύπτεται από το ΥΜΕΠΕΡΑΑ, με εξαίρεση το ποσό των 206.000 ευρώ που προέρχεται από το Δήμο Ηρακλείου.

Στο πλαίσιο της ενεργειακής αναβάθμισης γίνεται μια πολυεπίπεδη παρέμβαση συνδυαστικών χρήσεων γεωθερμίας, φωτοβολταϊκού σταθμού που θα έχουν ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση της ενεργειακής κατηγορίας του Σταδίου από Δ σε Β+, με επίτευξη εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας κατά 61,34% και κάλυψη των ενεργειακών αναγκών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατά 66,41%.

Θέλουμε να πιστεύουμε  ότι δεν θα αργήσει η ώρα της πλήρους λειτουργίας του Σταδίου που  σηματοδοτεί την επιστροφή 2.500 αθλητών ημερησίως περίπου καθώς και την επαναδραστηριοποίηση 400 περίπου εργαζομένων, πού  απασχολούνται στον Δήμο  την ΑΑΗ ΑΕ ΟΤΑ, σε συλλόγους διαφόρων αθλημάτων ή μεμονωμένα, καθιστώντας το πυρήνα αθλητικής και οικονομικής δραστηριότητας στην κοινωνία της πόλης μας.

Στο πλαίσιο αυτό προχωρούν εργασίες που αφορούν στην  αντικατάσταση της παλαιάς κλιματιστικής μονάδας του σταδίου με νέας τεχνολογίας μονάδα (ύψους 250.000€), την αναβάθμιση ενός από τα δύο matrix του σταδίου για τις ανάγκες των διεθνών διοργανώσεων και της καθημερινής ενημέρωσης των χρηστών του σταδίου (ύψους 148.900€).

Επίσης προχωρά η συντήρηση του αγωνιστικού φωτισμού του σταδίου (ύψους 38.874€), και η  τοποθέτηση συστήματος μεταγωγής για τον αγωνιστικό φωτισμό ώστε να είναι δυνατή με την τοποθέτηση αυτόνομων γεννητριών ή συνέχιση του αγώνα ποδοσφαίρου σύμφωνα με τις προδιαγραφές της διεθνούς ομοσπονδίας ποδοσφαίρου (ύψους 26.536€).

Ακόμα δρομολογείται η προμήθεια εξοπλισμού ποδοσφαίρου για τα τέσσερα αποδυτήρια και το κεντρικό γήπεδο (ύψους, 69.261,44€), η προμήθεια ξύλινων εδράνων για τους δημοσιογράφους και νέων VIP θέσεων (ύψους, 10.000€), η προμήθεια και εγκατάσταση νέων UPS για τον φωτισμό ασφαλείας (ύψους, 75.000€), η  προμήθεια νέου εξοπλισμού για την παροχή υψηλών ταχυτήτων WIFI, IPTV και Ιντερνέτ στους χώρους των δημοσιογράφων και του ποδοσφαίρου (ύψους 75.000€).

Επίσης προχωρά ήδη, η αντικατάσταση μίας από τις δύο αντλίες θερμότητας της πισίνας του δημοτικού κολυμβητηρίου η ανάθεση μελέτης για την κοστολόγηση και δημιουργία τευχών δημοπράτησης που αφορά σε εργασίες συντήρησης των δομικών στοιχείων του σταδίου.

Τέλος, η εφημερίδα «Πατρίς» φιλοξενεί και δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινού, πουτονίζει ότι είναι απόλυτα ικανοποιημένος από αυτές τις εξελίξεις, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «το Παγκρήτιο Στάδιο μπαίνει σε μια καινούργια εποχή. Μετά από χρόνια συστηματικής δουλειάς και αφού διεκδικήσαμε κάθε διαθέσιμο χρηματοδοτικό εργαλείο, είμαστε έτοιμοι πλέον να προχωρήσουμε σε μια σειρά έργων που όχι απλώς θα αναβαθμίσουν το Στάδιο, αλλά απαντούν και στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας: ενεργειακές, περιβαλλοντικές και οικονομικές. 

Με την συνεργασία Δήμου Ηρακλείου,  ΑΑΗ ΑΕ ΟΤΑ, της Περιφέρειας Κρήτης και της  Πολιτείας, το Παγκρήτιο θα γίνει ένα  από τα καλύτερα στάδια της χώρας. Θα ήταν παράλειψή μου αν δεν αναφερόμουν στην σημαντική συμβολή του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού για την συγκεκριμένη εξέλιξη της χρηματοδότησης των μελετών και την καλή μας συνεργασία καθώς και στον Περιφερειάρχη Κρήτης για την χρηματοδότηση σημαντικών παρεμβάσεων».

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ