Γερμανία: Ο Άρμιν Λάσετ ο διάδοχος της Μέρκελ στο CDU

Petite Perle 300×250

Ο 'Αρμιν Λάσετ είναι ο νέος αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).

Έπειτα από δύο ψηφοφορίες ο κ. Λάσετ έλαβε 521 ψήφους, στο πλαίσιο του συνεδρίου το οποίο πραγματοποιείται χθες και σήμερα εξ ολοκλήρου ψηφιακά. Ο δεύτερος φιναλίστ Φρίντριχ Μερτς έλαβε 466 ψήφους.

Το αποτέλεσμα θα πρέπει να επικυρωθεί και με την επιστολική ψήφο των 1001 συνέδρων, η οποία θα καταμετρηθεί στις 22 Ιανουαρίου.

Ο εκλεκτός της Μέρκελ

Χθες η Άνγκελα Μέρκελ, στην τελευταία της ομιλία σε κομματικό συνέδριο ως Καγκελάριος, αν και απέφυγε να τοποθετηθεί σχετικά με τους υποψηφίους, ευχήθηκε «να κερδίσει μια ομάδα, η οποία θα πάρει στα χέρια της την τύχη του κόμματός μας». Η ευχή της ερμηνεύθηκε ως έμμεση στήριξη της υποψηφιότητας του Άρμιν Λάσετ, ο οποίος διαφημίζει ότι ο ίδιος είναι υποψήφιος για την ηγεσία του CDU «ως ομάδα» με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, ο οποίος θα θέσει υποψηφιότητα για θέση αντιπροέδρου.

Ως εξίσου διακριτική στήριξη, αλλά προς τον Φρίντριχ Μερτς, ερμηνεύθηκε η δήλωση του αρχηγού των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Μάρκους Σέντερ, ότι «γελιέται όποιος πιστεύει ότι μετά τον κορωνοϊό τα πράγματα θα είναι όπως πριν». Κάτι ανάλογο είχε δηλώσει πριν από λίγες μέρες και ο κ. Μερτς.

Σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, τον Φρίντριχ Μερτς, πρώην επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU που έχασε την εσωκομματική μάχη από την Άνκελα Μέρκελ το 2002 και έκανε επιτυχή καριέρα σε πολυεθνικούς κολοσσούς, στήριξαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Bundestag και μέντοράς του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο αρχηγός της νεολαίας του CDU Τίλμαν Κουμπάν, ο πρώην Επίτροπος στην ΕΕ Γκίντερ Έτινγκερ και ο πρώην αρχηγός της Κ.Ο. Βόλφγκανγκ Μπόσμπαχ. Υπέρ του 'Αρμιν Λάσετ, ο οποίος θεωρείται ότι ανήκει στο «κλίμα» της Άνγκελα Μέρκελ, είχαν ταχθεί επισήμως η απερχόμενη αρχηγός 'Ανεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ, ο προσωπάρχης της Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν, ο επί 16 χρόνια επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στενός συνεργάτης της Καγκελαρίου Έλμαρ Μπροκ, ο πρωθυπουργός της Έσσης Φόλκερ Μπουφιέ και η επικεφαλής της Οργάνωσης Γυναικών του CDU Ανέτε Βίντμαν – Μάουτς. Υπέρ του Νόρμπερτ Ρέτγκεν, προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών της Bundestag, είχαν εκφραστεί ο εκπρόσωπος του κόμματος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιόχαν Βάντεπουλ, οι βουλευτές της Βρέμης Ελίζαμπεθ Μότσμαν και Κάι Γουιτάκερ, αλλά και από το εξωτερικό ο πρώην Πρόεδρος της Εσθονίας Τόμας Ίλβες και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ.

Ο νέος αρχηγός του CDU θα κληθεί να οδηγήσει το κόμμα του στις εκλογές που θα διεξαχθούν σε πέντε κρατίδια εντός του 2021 και βεβαίως στις ομοσπονδιακές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου. Δεν είναι ωστόσο βέβαιο ότι θα είναι και ο υποψήφιος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) για την Καγκελαρία. Μέχρι τώρα θεωρείται ότι, εκτός από τους υποψήφιους για την προεδρία του κόμματος, το βλέμμα στην Καγκελαρία έχουν τουλάχιστον ο Βαυαρός Πρωθυπουργός Μάρκους Σέντερ και ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. Και οι δύο απολαμβάνουν μεγάλα ποσοστά αποδοχής από τους πολίτες. Η επιλογή υποψηφίου Καγκελάριου αναμένεται να γίνει την άνοιξη.

Πηγή: cnn.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ