Λέανδρος: Στον «πάγο» η Κρήτη – Ποια σχολεία είναι κλειστά

Petite Perle 300×250

Που υπήρξαν εγκλωβισμοί λόγω την σφοδρής κακοκαιρίας

Έφτασε χθες και στην Κρήτη ο "Λέανδρος", το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει εδώ και μερικά 24ωρα την υπόλοιπη χώρα.

Οι περιοχές του νησιού με υψόμετρο άνω των 800-1.000 μέτρων ντύθηκαν στα λευκά, ενώ το κρύο ήταν τσουχτερό σε όλες τις περιοχές της Μεγαλονήσου. Εξάλλου, ισχυρές καταιγίδες σημειώθηκαν σε ουκ ολίγες περιοχές του νησιού.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι τη χθεσινή ημέρα δεν προκλήθηκαν ιδιαίτερα προβλήματα από την κακοκαιρία. Το οδικό δίκτυο παρέμεινε ανοικτό, ενώ μόνο σε υψόμετρο άνω των 1.000 μέτρων ήταν απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες για τα αυτοκίνητα.

Ωστόσο, οι αρμόδιες Αρχές παραμένουν σε επιφυλακή και τη σημερινή ημέρα, καθώς, σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, η κακοκαιρία θα παραμείνει και σήμερα στο νησί.

Στο μεταξύ, κλειστά παρέμειναν χθες τα σχολεία σε Ανώγεια και Οροπέδιο Λασιθίου λόγω της έντονης χιονόπτωσης.

Όπως έγινε γνωστό, στο Οροπέδιο θα παραμείνουν και σήμερα κλειστά τα σχολεία και συγκεκριμένα το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο και παιδικός σταθμός του Αγίου Γεωργίου και το νηπιαγωγείο παράρτημα Τζερμιάδου.

Ενώ τα σχολεία στα Ανώγεια, όπως ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάνης στο neakriti, θα λειτουργήσουν σήμερα κανονικά. 

Μιλώντας χθες στην εκπομπή "Κρήτη Σήμερα", ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου, Γιάννης Στεφανάκης, ανέφερε: «Κλείσαμε τα σχολεία, παρ' όλα αυτά δημιουργήθηκε πρόβλημα στη μεταφορά των μαθητών από τα σχολεία προς τα σπίτια τους, γιατί σε κάποιες ανηφόρες το λεωφορείο δεν μπορούσε να διέλθει λόγω του μεγάλου ύψους του χιονιού. Ευτυχώς σταμάτησε το λεωφορείο και πήγαν οι γονείς και πήραν τους μαθητές».

Σύμφωνα με τον κ. Στεφανάκη, εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας είχαμε εγκλωβισμό 10 αυτοκινήτων στην περιοχή Σελί Αμπέλου.

Ωστόσο, με τη συνδρομή της δημοτικής Αρχής, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, όλα τα οχήματα που είχαν "παγιδευτεί" κατάφεραν να τεθούν σε κίνηση ξανά.

Ο καιρός σήμερα

Βροχές ή χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, με χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά. Βελτιωμένος καιρός και άνοδος της θερμοκρασίας στην υπόλοιπη χώρα.

Πιο αναλυτικά, την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021, στις Σποράδες, στην Εύβοια και κυρίως στις Κυκλάδες και στην Κρήτη θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο, ενώ χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά και ημιορεινά. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες και κυρίως στην Κρήτη.

Τα φαινόμενα μέχρι το βράδυ θα περιοριστούν στην Κρήτη.

Βελτιωμένος καιρός θα επικρατήσει στην υπόλοιπη χώρα. Τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες, η ορατότητα στα ηπειρωτικά θα είναι περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες, ενώ παράλληλα θα εκδηλωθεί τοπικά ισχυρός παγετός ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία όπου τοπικά θα είναι ολικός

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -16 έως -2 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -9 έως 5, στην Ήπειρο και στη Θεσσαλία από -7 έως 7 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -5 έως 9, στα νησιά του Ιονίου από -1 έως 9 βαθμούς, στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου από -1 έως 6 βαθμούς και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 2 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από βορειοδυτικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ και στο Νότιο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις, πυκνότερες στα βόρεια και ανατολικά του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις 3-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 7 βαθμούς, αλλά στα βόρεια θα διατηρηθεί 3-4 βαθμούς χαμηλότερα.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται αραιές νεφώσεις και περιορισμένη τοπικά ορατότητα τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από -3 έως 4 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 5-6 βαθμούς χαμηλότερες.

 Θερμοκρασίες χθες στην Κρήτη 

 Αξίζει να τονιστεί ότι χθες ο υδράργυρος δεν ξεπέρασε τους 10 βαθμούς Κελσίου. Χαρακτηριστικά, αναφέρεται ότι το μεσημέρι χθες Δευτέρα είχαμε -1 βαθμό σε Ασκύφου και Τζερμιάδο, ενώ σε Ανώγεια και Ποτάμους Λασιθίου το θερμόμετρο έδειξε "0".

Ωστόσο, και στα αστικά κέντρα της Κρήτης οι θερμοκρασίες ήταν χαμηλές: Στο Ηράκλειο, χθες το μεσημέρι η θερμοκρασία ήταν 5 βαθμοί, ενώ σε Χανιά και Σητεία ο υδράργυρος έφτασε στους 6 βαθμούς Κελσίου. Εξάλλου, στις Μοίρες χθες το μεσημέρι είχαμε 3 βαθμούς Κελσίου.

Στο μεταξύ, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία κάνει λόγο για ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, ενώ γενικά θα σημειωθούν νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου «έχει θέσει σε ετοιμότητα όλο το προσωπικό και τα διατιθέμενα πλωτά και χερσαία μέσα προς αντιμετώπιση περιστατικών παροχής βοήθειας σε τυχόν κινδυνεύοντα πλοία, μικρά σκάφη και πρόσωπα».

«Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ηρακλείου ενημερώνει ότι, σύμφωνα και με το Έκτακτο Δελτίο της ΕΜΥ αναφορικά με ισχυρές βροχοπτώσεις, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά, έχουν τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας τόσο το προσωπικό όσο και ο μηχανολογικός εξοπλισμός των αρμόδιων υπηρεσιών από Δευτέρα 18 μέχρι και Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021, για συνδρομή και βοήθεια σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης» αναφέρεται σε ανακοίνωση της δημοτικής Αρχής, ενώ, όπως έγινε χθες γνωστό, σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται και ο Δήμος Φαιστού, όπου έκλεισαν χθες οι ιρλανδικές διαβάσεις.

«Η Πολιτική Προστασία του Δήμου Φαιστού συνεχίζει να παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του φαινομένου με την ονομασία "Λέανδρος" και είναι έτοιμη να παρέμβει σε οποιαδήποτε περίπτωση κριθεί αναγκαίο. Τα οχήματα του Δήμου παραμένουν σε ετοιμότητα και όλο το προσωπικό Πολιτικής Προστασίας σε επιφυλακή», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ύψη βροχής

Σύμφωνα με το meteo.gr, οι μέγιστες βροχοπτώσεις (mm) σημειώθηκαν χθες ως εξής: Ασή Γωνιά Χανίων 76, Λέντας Ηρακλείου 53, Ασκύφου Χανίων 47, Βρύσες Χανίων 44, Κάμποι Κεραμιών Χανίων 39, Φαλάσαρνα Χανίων 39, Χανιά-Νεροκούρος 35, Άγιοι Πάντες Χανίων 33.

Λέσβος

Λόγω παγετού, με απόφαση του δημάρχου Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρου, θα παραμείνουν κλειστά για δύο ημέρες, δηλαδή σήμερα Τρίτη 19 Ιανουαρίου και αύριο Τετάρτη 20 Ιανουαρίου, συγκεκριμένες σχολικές μονάδες σε χωριά στον βόρειο ορεινό όγκο του Λεπετύμνου.

Συγκεκριμένα, κλειστά θα μείνουν το νηπιαγωγείο Λεπετύμνου, το δημοτικό σχολείο Συκαμνιάς, το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο Μανταμάδου, τα δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία Κάπης, Κλειούς και Πελόπης και το νηπιαγωγείο της Νάπης.

Στον δήμο Μυτιλήνης με απόφαση του δημάρχου Στρατή Κύτελη, λόγω παγετού, σήμερα θα παραμείνει κλειστό το δημοτικό σχολείο Μεγαλοχωρίου. Επίσης, από τις 10 το πρωί θα λειτουργήσουν το νηπιαγωγείο Αγίας Μαρίνας, το δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο Ταξιαρχών, το δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο Χαλίκων, το δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο Λουτρών, το 12ο νηπιαγωγείο Αλυφαντών και το δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο Αγιάσου. Τα υπόλοιπα σχολεία του δήμου Μυτιλήνης λειτουργούν κανονικά.

Με απόφαση της Περιφέρειας  Αττικής κλειστά και αύριο τα νηπιαγωγεία και δημοτικά σε ορισμένους δήμους               

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο νηπιαγωγεία και δημοτικά σε ορισμένους δήμους της Αττικής, όπου συνεχίζεται η χιονόπτωση και επικρατεί ισχυρός παγετός. Την απόφαση αυτή έλαβε ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, κατόπιν σχετικών συστάσεων και εισηγήσεων των οικείων δήμων.

Συγκεκριμένα, τα σχολεία που θα παραμείνουν κλειστά μετά τη σημερινή έντονη χιονόπτωση, είναι όλα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία 

 * στους δήμους Ωρωπού και Διονύσου

* στις δημοτικές ενότητες Βαρνάβα και Γραμματικού του δήμου Μαραθώνα 

* στις δημοτικές ενότητες Βιλλίων και Ερυθρών του δήμου Μάνδρας-Ειδυλλίας.

Η Περιφέρεια, ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών δεδομένων, θα επαναξιολογήσει την κατάσταση αύριο το πρωί, ενώ συστήνει στους πολίτες, σε περιοχές που υπάρχει παγετός, να μετακινούνται με ιδιαίτερη προσοχή και να ακολουθούν τις οδηγίες και συστάσεις των τοπικών αρχών. 

Δείτε εδώ την εξέλιξη του καιρού. 

Πηγή: neakriti.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ