Mία ηλικιωμένη γυναίκα στο Ηράκλειο το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα μετάλλαξης του κορωνοϊού στην Κρήτη

Petite Perle 300×250

Το νέο στέλεχος του κορωνοϊού εντοπίστηκε και στην Κρήτη και σύμφωνα με πληροφορίες «ανήκει» σε μια ηλικιωμένη γυναίκα στο Ηράκλειο.

Το Ιολογικό εργαστήριο της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης και ένα ακόμη εργαστήριο στην Αθήνα, αποτελούν τα μοναδικά εργαστήρια στην χώρα που αυτή την ώρα διαθέτουν την τεχνογνωσία να ανιχνεύσουν την μετάλλαξη στο γονιδίωμα της ακίδας του ιού και κατά συνέπεια να επαληθευτεί αν ένα δείγμα είναι θετικό στο νέο στέλεχος του κορωνοϊού.

Έτσι, την περασμένη Τετάρτη, όταν και η ηλικιωμένη γυναίκα επιβεβαιώθηκε ως κρούσμα κορωνοιού, κατά την ανάλυση του κρούσματος στο Ιολογικό εργαστήριο της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης, το κρούσμα χαρακτηρίστηκε ως ύποπτο για μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού.

Η διαδικασία που ακολουθείται σε αυτή την περίπτωση, είναι πως το δείγμα στάλθηκε στο ΙΙΒΕΑΑ της Αθηνάς και εντός 5 ημερών, δηλαδή την περασμένη Κυριακή, επιβεβαιώθηκε μετά από ανάλυση ότι είναι θετικό στο νέο στέλεχος του ιού.

Την ίδια στιγμή, το γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα τους ειδικούς και τον ΕΟΔΥ είναι πως η συγκεκριμένη ηλικιωμένη γυναίκα δεν έχει ταξιδέψει ποτέ στο εξωτερικό ενώ παράλληλα, ούτε η στενή επαφή της από την οποία πιθανότητα κόλλησε τον ιό, είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό, στοιχείο που δείχνει πως το νέο στέλεχος κατά πάσα πιθανότητα βρίσκεται στην κοινότητα και είναι προϊόν διασποράς σε αυτήν.

Ερωτηματικό αποτελεί αν το νέο στέλεχος του κορωνοϊού ή διαφορετικά η μετάλλαξη του κορωνοϊού, βρίσκεται στην κοινότητα ολόκληρης της χώρας, καθώς όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα μοναδικά εργαστήρια στην χώρα που διαθέτουν την εξειδίκευση ώστε να ανιχνεύσουν αν ένα δείγμα είναι θετικό στο νέο στέλεχος του κορωνοϊού, είναι το Ιολογικό εργαστήριο της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης, μαζί με το ΙΙΒΕΑΑ (Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών, Ακαδημίας Αθηνών).

πηγή: www.neakriti.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ