Έκτακτο προϋπολογισμό για τον αμπελοοινικό τομέα ζητούν οι οινοποιητικές οργανώσεις

Τελευταία Ενημέρωση:

Την αναγκαιότητα αιτήματος προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της έγκρισης έκτακτου προϋπολογισμού για τον τομέα του οίνου έθεσε η κεντρική αμπελοοινική συνεταιριστική οργάνωση ΚΕΟΣΟΕ κατά την διάρκεια συνάντησης, εθιμοτυπικού χαρακτήρα, μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπ. Λιβανού και αντιπροσωπείας της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου, που εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρό της Γ. Βογιατζή, τον πρόεδρο της ΚΕΟΣΟΕ Χ. Μάρκου και τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου Γ. Σκούρα.

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ Χ. Μάρκου έθεσε υπ΄ όψιν στον υπουργό τα επείγοντα θέματα από την πλευρά των οινοποιητικών συνεταιρισμών, κυρίως αυτά που σχετίζονται με την πανδημία της Covid 19, αξιολογώντας ταυτόχρονα τα μέτρα που ελήφθησαν, με δεδομένη τη χρονικά μεγάλη έκταση των περιορισμών.

Σύμφωνα με την άποψη του προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ, παρά την επάρκεια του προϋπολογισμού για την απόσταξη κρίσης, το μέτρο αυτό, καθώς και του πράσινου τρύγου δεν είχαν την αναμενόμενη επίδραση στον τομέα. Παράλληλα ο πρόεδρος της ΚΕΟΣΟΕ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ένταξης της αμπελοκαλλιέργειας οινοσταφύλων στο Μέτρο 21 του ΠΑΑ, δεδομένης της κατάρρευσης των τιμών σταφυλιών κατά τον προηγούμενο τρύγο, μέτρο που ζήτησε να ισχύσει και το 2021.

Επιπλέον ο κ. Μάρκου τόνισε την αναγκαιότητα για άμεση λήψη μέτρων που αφορούν:

-Ανάληψη πρωτοβουλίας από τους ομολόγους υπουργούς για την υποβολή αιτήματος στην Commission έγκρισης έκτακτου προϋπολογισμού για τον ευρωπαϊκό τομέα οίνου

-Το μέτρο της πράσινης συγκομιδής με αναθεωρημένες τιμές ανά ποικιλία

-Το μέτρο της απόσταξης κρίσης με προσαρμοσμένες τιμές στο κόστος αγοράς σταφυλιών

-Το μέτρο της αποθεματοποίησης οίνων

-Την πρόβλεψη ειδικού χρηματοδοτικού προϊόντος για τα οινοποιεία , με ευνοϊκούς όρους δανεισμού

ΠΗΓΗ AGRO24

Related Articles

Το fonimaleviziou.gr χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι θα έχετε την καλύτερη εμπειρία στην επίσκεψη σας. Διαβάστε εδώ περισσότερα για την Πολιτική Απορρήτου Προσωπικών Δεδομένων Αποδέχομαι Περισσότερα...