Πέθανε ο Μάκης Μαΐλης-Ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ

Petite Perle 300×250

Πέθανε την Τετάρτη μετά από πολύμηνη μάχη ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ.

Ο Μάκης Μαΐλης γεννήθηκε στην Ελευσίνα στις 21 Ιανουαρίου του 1950. Το 1969 εντάχθηκε στην ΚΝΕ και το 1973 οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Συμμετείχε στις καταλήψεις της Νομικής και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου, την περίοδο του αντιδικτατορικού αγώνα. Στο 10ο Συνέδριο του ΚΚΕ (1978) εκλέχτηκε αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ και στο 12ο Συνέδριο (1987) εκλέχτηκε τακτικό μέλος της. Την περίοδο 1989-1991 υπερασπίστηκε μαχητικά τον επαναστατικό χαρακτήρα του Κόμματος.

Παρέμεινε μέλος της ΚΕ μέχρι το θάνατό του. Διετέλεσε επίσης μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ ανέλαβε σειρά υπεύθυνων χρεώσεων, όπως υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας, υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ, στον «Ριζοσπάστη» και τον «902» κ.α.

Το αντίο της ΚΕ του ΚΚΕ

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ αποχαιρετά με μεγάλη θλίψη «τον σύντροφο Μάκη Μαΐλη, για δεκαετίες μέλος της και υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή, μετά από πολύμηνη μάχη!».

"Αυτό που καθόριζε την προσωπικότητά του ήταν η αταλάντευτη επαναστατική εργατική συνείδηση και πολιτική πρακτική. Έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία του κόμματος και του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος, τη μελέτη της οποίας θεωρούσε προϋπόθεση για την ανασυγκρότηση και τη διαρκή ισχυροποίησή του. Είχε σημαντική και ξεχωριστή συνδρομή στην επεξεργασία των Δοκιμίων Ιστορίας του Κόμματος και σε άλλες ιστοριογραφικές επεξεργασίες του, ενώ συνέβαλε ακόμα με αρθρογραφία και μονογραφίες"

Η ανακοίνωση της ΚΝΕ

«Με μεγάλη συγκίνηση και ανείπωτη θλίψη το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ αποχαιρετάμε τον σύντροφο Μάκη Μαΐλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ. Ένα άξιο στέλεχος του ΚΚΕ με πολύχρονη και μεγάλη προσφορά για το Κόμμα μας, για το δίκιο του λαού.

Ο σ. Μάκης Μαΐλης οργανώθηκε στην ΚΝΕ το 1969, σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, μέσα στα χρόνια της απριλιανής δικτατορίας, με το ΚΚΕ στην παρανομία. Συμμετείχε ενεργά στις καταλήψεις της Νομικής και την εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973, στον αντιδικτατορικό αγώνα, βάζοντας το δικό του, ξεχωριστό λιθαράκι στην οργάνωση της πάλης, στον χαρακτήρα της ΚΝΕ, ως νεολαίας του ΚΚΕ, τα πρώτα χρόνια ίδρυσής της.

Η πορεία, η ζωή, η στάση του απέναντι στον ταξικό αντίπαλο αποτελούν ενσάρκωση των ιδανικών και αξιών του Κόμματός μας. Στα δύσκολα χρόνια της αντεπανάστασης, της ανατροπής του σοσιαλισμού και της προσπάθειας διάλυσης και μετάλλαξης του ΚΚΕ από τον οπορτουνισμό, ο σ. Μάκης Μαΐλης υπεράσπισε τον επαναστατικό χαρακτήρα του ΚΚΕ. Συνέβαλε αποφασιστικά στην αντιμετώπιση των επιθέσεων ενάντια στο Κόμμα, του αντικομμουνισμού, της ιστορικής διαστρέβλωσης και συκοφαντίας"

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ