Ανοίγει η πλατφόρμα ραντεβού για εμβολιασμό πολιτών 80 έως 84 ετών

Petite Perle 300×250

Τη δυνατότητα να προγραμματίσουν ραντεβού για το εμβόλιο έναντι της COVID-19 έχουν από σήμερα και τα άτομα 80 έως 84 ετών στη χώρα μας, που είναι η δεύτερη κατά προτεραιότητα ομάδα του γενικού πληθυσμού που θα εμβολιαστεί. Ειδικότερα, από σήμερα το απόγευμα στις 6 μ.μ. ανοίγει η πλατφόρμα emvolio.gov.gr και για τον προγραμματισμό των ραντεβού των ατόμων αυτής της ηλικιακής ομάδας, που εκτιμάται ότι αφορά 417.000 άτομα. Ο εμβολιασμός έναντι της COVID-19 θα ξεκινήσει πέντε ημέρες μετά.

Ο προγραμματισμός των ραντεβού μπορεί να γίνει επίσης μέσω των φαρμακείων και των ΚΕΠ. Οσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν μήνυμα στο κινητό τους σχετικά με την προκράτηση του ραντεβού, το οποίο θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ακολουθώντας τις οδηγίες. Σε περίπτωση που θέλουν να αλλάξουν το ραντεβού, τότε θα μπορούν να το πράξουν μέσω της πλατφόρμας ή απευθυνόμενοι σε φαρμακείο ή ΚΕΠ.

Χθες έως τις 6 μ.μ. πραγματοποιήθηκαν 14.914 εμβολιασμοί έναντι της COVID-19. Εως χθες το απόγευμα είχαν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 123.000 εμβολιασμοί (1,13% του πληθυσμού).

Οπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, έως και χθες είχαν κλειστεί 400.000 ραντεβού για την πρώτη και δεύτερη δόση, είχαν εμβολιαστεί 32.301 πολίτες άνω των 85 ετών, περίπου 81.000 υγειονομικοί και πάνω από 7.000 άτομα σε οίκους ευγηρίας.

Εν τω μεταξύ, σε τέσσερις φάσεις θα υλοποιηθεί το σχέδιο εμβολιασμού για τους κατοίκους των νησιών της χώρας. Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε ο υπεύθυνος για την εφοδιαστική αλυσίδα, ταξίαρχος Αρίστος Περρής, η πρώτη φάση, που έχει ήδη ξεκινήσει, αφορά τον εμβολιασμό με βάση προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού των κατοίκων 18 νησιών που διαθέτουν νοσοκομειακές μονάδες (Ρόδος, Κέρκυρα, Λέσβος, Χίος, Κως, Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά, Σάμος, Λευκάδα, Σύρος, Νάξος, Θήρα, Λήμνος, Κάλυμνος, Κύθηρα, Ικαρία, Λέρος και Κάρπαθος). Η δεύτερη φάση αφορά 12 νησιά με πληθυσμό άνω των 3.500 κατοίκων (Σαλαμίνα, Θάσος, Πάρος, Αίγινα, Ανδρος, Τήνος, Σκόπελος, Μήλος, Μύκονος, Πάρος, Σπέτσες και Σκιάθος), όπου από τις 28 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ατόμων άνω των 80 ετών. Θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός των μόνιμων κατοίκων, από τις 10 Φεβρουαρίου, σε 19 νησιά με πληθυσμό από 1.000 έως 3.500 κατοίκους (Πάτμος, Ιθάκη, Σύμη, Σκύρος, Σαμοθράκη, Αλόννησος, Σίφνος, Κέα, Παξοί, Ιος, Υδρα, Αμοργός, Κύθνος, Σέριφος, Αστυπάλαια, Φούρνοι, Αντίπαρος, Αγκίστρι, Κάσος). Τέλος, με το Καστελλόριζο, το διάστημα από 27 έως 30 Ιανουαρίου, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός 42 νησιών με έως 1.000 μόνιμους κατοίκους. Σε αυτά τα νησιά θα εμβολιαστεί χωρίς να τηρηθεί προτεραιότητα το σύνολο του πληθυσμού άνω των 18 ετών.

509 κρούσματα, 25 θάνατοι

Χθες καταγράφηκαν 509 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 25 θάνατοι, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν 293 ασθενείς με COVID-19. Το ποσοστό κάλυψης των ΜΕΘ-COVID είναι 50% στην επικράτεια, 59% στην Αττική και 57% στη Θεσσαλονίκη. O υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και η συντονίστρια διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, εξέφρασαν την ανησυχία των ειδικών για τις μεταλλάξεις και τόνισαν την ανάγκη να εξακολουθήσει ο κόσμος να τηρεί τα μέτρα. 

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ