Ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίων: Τι αλλάζει από 1 Φεβρουαρίου στις μεταβιβάσεις ακινήτων και στις νέες οικοδομές

Petite Perle 300×250

Ένα δίμηνο διορία σε όσα κτίρια έχουν βεβαιώσεις μηχανικού έως τις 31 Ιανουαρίου – Υπογράφονται οι υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή του νέου μέτρου – Πάνω από 300 ευρώ το κόστος μεταβίβασης

Έως τo τέλoς Μαρτίου έχουν περιθώριο οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να κάνουν συναλλαγές και μεταβιβάσεις χωρίς να χρειάζεται να εγγραφούν στην ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου. Προϋπόθεση είναι η αυτοψία του μηχανικού που συνοδεύει τις βεβαιώσεις ότι δεν υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις σε ένα κτίριο, να έχει γίνει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2021.

Όσες αυτοψίες γίνουν από την 1 Φεβρουαρίου και μετά, θα υποχρεούνται να προσαρμοστούν στα νέα μέτρα και να εκδώσουν το «πιστοποιητικό πληρότητας», το οποίο πιστοποιεί ότι έχουν καταχωρηθεί τα στοιχεία που απαιτούνται. Το ίδιο ισχύει και για κάθε νέα οικοδομή. Η εφαρμογή του μέτρου συνεπάγεται και πρόσθετο κόστος που υπολογίζεται πάνω από 300 ευρώ για ένα απλό διαμέρισμα.

Το δίμηνο αυτό κρίνεται αναγκαίο από το ΥΠΕΝ αλλά και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας για να λειτουργήσει ο νέος μηχανισμός της ηλεκτρονικής ταυτότητας που θα μπει σε πλήρη λειτουργία από τις αρχές του επόμενου μήνα. Για την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής ταυτότητας θα υπογραφούν εντός των ημερών δύο υπουργικές αποφάσεις από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος αρμόδιο για θέματα πολεοδομίας, χωροταξίας και περιβαλλοντικής αδειοδότησης κ. Νίκο Ταγαρά, οι οποίες θα περιγράφουν αναλυτικά τον τρόπο που θα λειτουργήσει η νέα πλατφόρμα.

Επιπλέον το ΤΕΕ, έχει ξεκινήσει διαδικτυακά σεμινάρια σε όλη την χώρα για την εξοικείωση των μηχανικών, προκειμένου να προετοιμαστεί ο τεχνικός κόσμος για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αγοράς. Η ηλεκτρονική ταυτότητα αποτελεί μια νέα ψηφιακή βάση δεδομένων, η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία και τις μεταβολές ενός κτιρίου και θα αντικαταστήσει τις βεβαιώσεις μηχανικών που εφαρμόστηκαν από προηγούμενους νόμους ως εργαλείο αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης.

Υποχρέωση να αποκτήσουν ηλεκτρονική ταυτότητα έχουν όλα τα νέα κτίρια και οι διηρημένες ιδιοκτησίες (κατοικίες, γραφεία, καταστήματα), για τα οποία εκδίδονται νέες οικοδομικές άδειες καθώς επίσης και τα παλαιότερα κτίρια κατά τη στιγμή της μεταβίβασής τους. Αντίθετα, περιθώριο πέντε ετών για να μπουν στην ταυτότητα έχουν δημόσια και ιδιωτικά κτίρια όπως θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες εκδηλώσεων, συνεδριακά κέντρα, κτίρια εκθέσεων, πρατήρια υγρών καυσίμων, συνεργεία ή πλυντήρια αυτοκινήτων, τουριστικά καταλύματα άνω των 300 τ.μ. σχολεία, νοσοκομεία, χώροι κράτησης κ.α.

Το πιστοποιητικό πληρότητας θα εκδίδεται από τους εξουσιοδοτημένους μηχανικούς και με αυτό θα βεβαιώνεται ότι δεν υπάρχουν αυθαίρετες αλλαγές στην ιδιοκτησία, ή ότι έχει ενημερωθεί η Ταυτότητα Κτιρίου (π.χ αν έχει μεσολαβήσει έκδοση οικοδομικής αδείας ή εργασίες μικρής κλίμακας). Στις νέες οικοδομές η Ταυτότητα Κτιρίου θα εκδίδεται μαζί με την οικοδομική τους άδεια. Το πιστοποιητικό εκδίδεται για κτίριο, οριζόντια ή κάθετη διηρημένη ιδιοκτησία, έχει μοναδικό αριθμό και αναγράφει τον Κωδικό Αριθμό Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) του οικοπέδου ή γηπέδου ή διηρημένης ιδιοκτησίας.

Η Ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου έχει αναχθεί από την πολιτεία σε ένα από τα πολυτιμότερα εργαλεία καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης καθώς καμία μεταβολή δεν θα μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Ωστόσο, η δημιουργία της πέραν του κόστους για τα ακίνητα προϋποθέτει και την συγκέντρωση – επικαιροποίηση 11 συνολικά δικαιολογητικών για κτίρια κατοικίας, γραφείων και καταστημάτων και συγκεκριμένα:

  • το στέλεχος της οικοδομικής άδειας του κτιρίου
  • τα σχέδια που συνοδεύουν την οικοδομική άδεια, καθώς και η μελέτη προσβασιμότητας ΑμεΑ και εμποδιζομένων ατόμων, εφόσον απαιτείται. Αν η οικοδομική άδεια και τα στοιχεία που την συνοδεύουν δεν ανευρίσκονται στα αρχεία της οικείας υπηρεσίας, αντί γι` αυτά υποβάλλεται βεβαίωση απώλειας από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης.
  • το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης της διηρημένης ιδιοκτησίας,
  • το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, εφόσον έχει εκδοθεί,
  • δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων αυθαιρέτων,
  • τα σχέδια κατόψεων, τα οποία αποτυπώνουν τη διηρημένη ιδιοκτησία στην πραγματική της κατάσταση, πλην των κοινοχρήστων χώρων,
  • το δελτίο δομικής τρωτότητας ή την τεχνική έκθεση στατικού ελέγχου
  • τον πίνακα χιλιοστών ή και τη μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου, εφόσον υπάρχουν,
  • τον τίτλο ιδιοκτησίας
  • τη σύσταση οριζοντίων / κάθετων ιδιοκτησιών
  • αντίγραφο κτηματολογικού φύλλου.

πηγή: www.newmoney.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ