Αλλάζουν όλα στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Petite Perle 300×250

Κατάργηση της απλής αναλογικής, κατάργηση της 4ης κλάπης, κ.α προβλέπει μεταξύ άλλων ο νέος εκλογικός νόμος- Δεν έγιναν ακόμα γνωστά τα ποσοστά

Οι σημαντικές εκλογές στον εκλογικό νόμο, ήταν ένα από το ζητήματα που ανέπτυξε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, στην πρώτη  συνάντηση που έχει με την ΚΕΔΕ.

 Ο κ. Βορίδης δεν  έδωσε στη δημοσιότητα σημαντικές «λεπτομέρειες»  όπως το ακριβές  ποσοστό εκλογής του πρώτου συνδυασμού, λέγοντας  ότι η συζήτηση είναι ακόμα σε εξέλιξη με τον Πρωθυπουργό.

Ήταν ξεκάθαρος προς την κατάργηση της απλής αναλογικής πουν ήταν εξάλλου και προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης ενώ είπε επίσης  ότι θα καταργηθεί η 4η κλάπη.

Τα βασικά σημεία των ανακοινώσεων του υπουργού όσον αφορά στον εκλογικό νόμο είναι τα εξής:

-Θα σημειωθεί σημαντικά το ποσοστό της εκλογής από τον Α' γύρο- δεν θα υπάρχει το 50% +1 θα μειωθεί  το ποσοστό – δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί αυτό το ποσοστό θα ανακοινωθεί μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

 -Ο Δήμαρχος θα εκλέγεται με πολύ μικρότερο ποσοστό  και θα παίρνει τα 3/5 των δημοτικών εδρών που θα του εξασφαλίζουν την πλειοψηφία είτε από τον πρώτο, είτε από το δεύτερο γύρο. Υπάρχουν  λεπτομέρειες που θα ανακοινωθούν, όπως η εφαρμογή της   απλής  αναλογικής για ποσοστά άνω του 60%.

Σε κάθε περίπτωση αυτός  που θα έχει κερδίζει στις εκλογές  θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία, για να μην υπάρχει ακυβερνησία είπε, ο κ. Βορίδης.  

-Θα προβλέπεται και ένα ελάχιστο όριο εισόδου στο δημοτικό συμβούλιο, κάτι ανάλογο με το 3% που προβλέπεται στις εθνικές εκλογές  

Σημείωσε, επίσης, ότι "εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να ανακοινωθούν και τα ποσοστά και συνολικά η θέση της κυβέρνησης".

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ