Ένας χρόνος χωρίς τον Κόμπι Μπράιαντ: Ο θρύλος, τα μοναδικά ρεκόρ και ο δικαστικός αγώνας

Ένας χρόνος συμπληρώνεται από την ημέρα που ο σταρ του NBA Κόμπι Μπράιαντ πέρασε σε ηλικία μόλις 41 ετών στην αιωνιότητα, αλλά και στο φάσμα του μύθου, μετά τη συντριβή του ιδιωτικού του ελικοπτέρου, που εκτός από τον ίδιο παρέσυρε στον θάνατο την 13χρονη κόρη του, Τζιάνα, άλλους επτά επιβαίνοντες.

«Ο χρόνος λένε τα γιατρεύει όλα», δήλωσε ο ΛεΜπρόν Τζέιμς μετά την νίκη των Λέικερς στον αγώνα με το Σικάγο, το Σάββατο.

Κι όμως, ένα χρόνο μετά τον ξαφνικό θάνατο του Κόμπι Μπράιαντ, οι Lakers εξακολουθούν να αισθάνονται στην απουσία του.

Αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του νικηφόρου πλέι οφ της περασμένης σεζόν και των τελικών του ΝΒΑ, οι Lakers φορούσαν τις φανέλες τους «Black Mamba» για να τιμήσουν τον εορτασμό του Μπράιαντ και της κόρης του Τζιάνα.

Οι φανέλες σχεδιάστηκαν από τον Μπράιαν – ο οποίος έφερε το ψευδώνυμο Black Mamba κατά τη διάρκεια της καριέρας του – και φορέθηκαν για πρώτη φορά στη σεζόν του 2018.

Όμως οι Lakers, η ομάδα με την οποία συνέδεσε το όνομά του ο Black Mamba, δεν είναι οι μόνοι που δυσκολεύονται να αποδεχθούν τον θάνατό του.

Ένα χρόνο μετά το δυστύχημα υπάρχουν ακόμη αναπάντητα ερωτήματα.

Η επιτροπή έχει συλλέξει 1.852 σελίδες στοιχείων για την υπόθεση, συμπεριλαμβανομένων διαλόγων, email, μηνυμάτων, φωτογραφιών, μετεωρολογικών στοιχείων και βίντεο από κάμερες ασφαλείας.

«Η έρευνα βάζει τα κομμάτια του παζλ ένα προς ένα. Είναι μία γιγάντια διαδικασία, δεν τελειώνει σε μια νύχτα. Θέλει πολύ σκάψιμο, έρευνα» αναφέρει ο Αντονι Μπρικχάουζ, πρώην ερευνητής του NTSB.

Ανάμεσα σε αυτούς που έκαναν αγωγές είναι και η σύζυγος του Κόμπι, η Βανέσα Μπράιαντ, μητέρα ακόμη τριών κοριτσιών. Στην 72σελιδη μηνυτήρια αγωγή της, η Βανέσα Μπράιαντ κατηγορεί τον πιλότο πως έδειξε «φτωχή αντίδραση» θεωρώντας τον υπαίτιο για το τραγικό δυστύχημα, όπως και την εταιρία που άνηκε το ελικόπτερο.

Στον αγώνα της Βανέσα Μπράιαντ στέκονται και οι υπόλοιπες οικογένειες των θυμάτων, πλην φυσικά αυτής του πιλότου. Η Βανέσα Μπράιαντ μήνυσε επίσης την Κομητεία του Λος Άντζελες και τον Σερίφη καθώς είχαν διαρρεύσει στο διαδίκτυο φωτογραφίες από το δυστύχημα.

Συνολικά εκκρεμούν τουλάχιστον 35 αγωγές από δικηγόρους και 9 υποθέσεις που αφορούν το δυστύχημα θα κριθούν στα ομοσπονδιακά δικαστήρια. Η διαδικασία αναμένεται χρονοβόρα καθώς οι υποθέσεις δεν θα ξεκινήσουν να εκδικάζονται, πριν βγει το πόρισμα για τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος.

Η αμύθητη περιουσία του

Ο Κόμπι Μπράιαντ ολοκλήρωσε την καριέρα του ως τρίτος σκόρερ όλων των εποχών στο NBA με 33.643 πόντους.

Ο μέσος όρος των 25 πόντων ανά αγώνα τον φέρνει στη 12η θέση όλων των εποχών, ενώ είναι επίσης 8ος σε συνολικά λεπτά συμμετοχής, 15ος σε αγώνες, 3ος σε προσπάθειες εντός παιδιάς και 7ος σε εύστοχα σουτ, 3ος σε εύστοχες βολές και 5ος σε προσπάθειες και 17ος σε κλεψίματα.

Ο 41χρονος superstar όλα αυτά τα χρόνια αποκόμισε τεράστια ποσά από το μπάσκετ αλλά και τις επιχειρηματικές του κινήσεις, χτίζοντας μια αυτοκρατορία εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, η περιουσία του «Black Mamba» έχει έρθει από τα επιχειρηματικά του βήματα:

Το 2013 ο Μπράιαντ ίδρυσε την εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Bryant Stibel μαζί με τον ιδρυτή του Web.com, Jeff Stibel. Η εταιρεία διαθέτει σήμερα περιουσιακά στοιχεία άνω των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με επενδύσεις σε δεκάδες εταιρείες τεχνολογίας, μέσων ενημέρωσης και δεδομένων.

Παράλληλα ο ίδιος ο Κόμπι είχε προσωπικές επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ στο λανσάρισμα ενός αθλητικούς ενεργειακού ποτού με την επωνυμία, Body Armor.

Το 2016, ο Μπράιαντ ίδρυσε επίσης το Granity Studios, μια εταιρεία μέσων ενημέρωσης που επικεντρώνεται στη δημιουργική αφήγηση γύρω από τον αθλητισμό. Μέσα από αυτή την εταιρεία, έγραψε και διηγήθηκε και την βραβευμένη με Όσκαρ ταινία μικρού μήκους το 2018.

Ο θρύλος του NBA έχει δημιουργήσει και τη δική του τεράστια αθλητική ακαδημία με το όνομα Mamba Academy, στην οποία και κατευθυνόταν με τη μοιραία πτήση του ελικοπτέρου. Μέσω αυτής ξεκίνησε ένα πρωτάθλημα μπάσκετ για τους νέους που ονομάζεται Mamba League με στόχο να δώσει σε εκατοντάδες παιδιά δωρεάν πρόσβαση στο άθλημα.

Το 2003, ο σούπερ σταρ των Lakers υπέγραψε για πρώτη φορά συμφωνία και με τη διάσημη αθλητική εταιρεία Nike, βοηθώντας την να εδραιώσει τη θέση της στον κόσμο του μπάσκετ.

Τέλος, ο Black Mamba είχε εμπορικές συνεργασίες με μια σειρά άλλων κορυφαίων εμπορικών σημάτων καθ 'όλη τη διάρκεια της καριέρας του, συμπεριλαμβανομένων των McDonald's (MCD), της Sprite, της Nintendo (NTDOF) και της Turkish Airlines.

Σε αυτά θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και τα τεράστια συμβόλαια που είχε με τους Los Angeles Lakers, την φανέλα των οποίων φόρεσε για 20 χρόνια, κατακτώντας 5 πρωταθλήματα.

Η συγκλονιστική επιστολή για την απόσυρσή του

Στις 29 Νοεμβρίου 2015 ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί από την ενεργό δράση στο τέλος της σεζόν με μία συγκινητική επιστολή στο theplayerstribune.com. Συγκεκριμένα έγραφε:

«Αγαπημένο μου μπάσκετ,

Από τη στιγμή που φόρεσα τις κάλτσες του πατέρα μου και ξεκίνησα νοητά να εκτελώ νικητήρια σουτ στο θρυλικό Western Forum, ήξερα πως ένα πράγμα ήταν αληθινό. Σε ερωτεύτηκα. Σε αγάπησα τόσο, που σου έδωσα τα πάντα. Το μυαλό και το κορμί μου, το πνεύμα και την ψυχή μου. Ήμουν ένα εξάχρονο παιδί που σε αγάπησε έντονα. Δεν είδα ποτέ το τέλος του τούνελ. Είδα μόνο τον εαυτό μου να βγαίνει τρέχοντας από αυτό. Έτρεξα πάνω κάτω σε κάθε παρκέ για να κυνηγήσω κάθε μπαλιά. Μου ζήτησες να παλέψω και σου έδωσα την καρδιά μου γιατί μου προσέφερες πολλά περισσότερα.

Έπαιξα με ιδρώτα και με πόνο, όχι μόνο επειδή η πρόκληση με καλούσε, αλλά κι επειδή ΕΣΥ με φώναζες. Έκανα τα πάντα για ΕΣΕΝΑ, γιατί έτσι πρέπει να κάνεις όταν κάποιος σε κάνει να αισθάνεσαι τόσο ζωντανός, όσο εσύ με άφησες να νιώσω. Έδωσες σε ένα εξάχρονο παιδί το Laker Dream και για πάντα θα σε αγαπώ.

Όμως, δεν μπορώ να σε αγαπώ τόσο αρρωστημένα για πολύ ακόμα. Αυτή τη χρονιά, είναι ό,τι μου έχει απομείνει για να σου δώσω. Η καρδιά μου μπορεί να αντέξει το σφυροκόπημα, το μυαλό μου θα το διαχειριστεί, όμως το σώμα μου ξέρει πως ήρθε η στιγμή να πω αντίο.

Και είμαι εντάξει. Είμαι έτοιμος να σε αφήσω να φύγεις. Θέλω να το γνωρίζεις τώρα, ώστε και οι δυο να αδράξουμε κάθε στιγμή που μας απόμεινε. Τα καλά και τα άσχημα. Δώσαμε ο ένας στον άλλο όσα είχαμε.

Γνωρίζουμε και οι δυο, πως ό,τι κι αν κάνω μετά, θα είμαι πάντα αυτό το παιδί με τις γυρισμένες κάλτσες, τον κάδο με τα σκουπίδια στη γωνία και τα πέντε δευτερόλεπτα. Η μπάλα είναι στα χέρια μου. 5… 4… 3… 2… 1

Πάντα θα σε αγαπώ,

Kobe».

Πηγή: cnn.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ