Μαζική συμμετοχή στο διαδικτυακό διάλογο «Συμπαίκτες στη Μεταρρύθμιση» με τον Υφυπουργό Αθλητισμού

Με πρωτοφανή μαζική συμμετοχή εκπροσώπων ερασιτεχνικών σωματείων, από κάθε γωνιά της χώρας, ξεκίνησε μέσω τηλεδιάσκεψης ο μαραθώνιος διάλογος του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, με τη βάση του αθλητικού οικοδομήματος, τα χιλιάδες αθλητικά σωματεία του Μητρώου της ΓΓΑ, Ολυμπιονίκες και φορείς του αθλητισμού, με θέμα «Αθλητισμός 2021 – Συμπαίκτες στη Μεταρρύθμιση». 

Οι άξονες της συζήτησης είναι:

> Προστασία των Ατομικών Δικαιωμάτων στον Αθλητισμό. 

> Υιοθέτηση καλών πρακτικών και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας.

> Προτάσεις για τη μεταρρύθμιση και ανασυγκρότηση του αθλητικού οικοδομήματος. Στη βάση της συνεχούς συνεργασίας με το κύτταρο του ερασιτεχνικού αθλητισμού, στόχος είναι να κατατεθούν και να καταγραφούν οι απόψεις και οι προτάσεις των σωματείων.

Μέσα από τον διάλογο να προκύψει σύνθεση και συντονισμός δράσεων και πρωτοβουλιών, με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις για σεξουαλική, αλλά και κάθε άλλης μορφής βία, καθώς και καταχρήσεων εξουσίας στο χώρο του ελληνικού αθλητισμού.

 Ήδη, είναι τόσο μεγάλη η ανταπόκριση στην πρόσκληση διαλόγου και περισσότερες από 600 οι αιτήσεις για τοποθετήσεις, που η τηλεδιάσκεψη παρότι είχε προγραμματιστεί ως διήμερη (αύριο Τετάρτη στις 13:30 η 2η ημέρα) θα διεξαχθεί και για 3η ημέρα, την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου στις 15:30, ώστε να μιλήσουν όσοι περισσότεροι εκπρόσωποι σωματείων γίνεται. 

Την τηλεδιάσκεψη άνοιξε ο Υφυπουργός Αθλητισμού κάνοντας λόγο για «μια αμφίδρομη επικοινωνία και συνδιαμόρφωση του μέλλοντος του αθλητισμού που δεν είναι μόνο υπόθεση της Πολιτείας, η οποία πρέπει να νομοθετεί ή να παίρνει αποφάσεις για το μέλλον του, αλλά ευθύνη όλων μας. Είναι ευθύνη και των αθλητών, των παιδιών, των γονέων, των διοικήσεων, των προπονητών, των παραγόντων, των δημοσιογράφων» και αναφέρθηκε επιγραμματικά στην εξελισσόμενη αθλητική μεταρρύθμιση των τελευταίων 18 μηνών. 

Τόνισε, μάλιστα, ο κ. Αυγενάκης ότι «ανοίγουμε τον δρόμο προς το νέο, φωτεινό οικοδόμημα του αθλητισμού για τη νέα γενιά των αθλητών, τη νέα γενιά των πολιτών. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο δρόμος αυτός να περνά μέσα από την Διαφάνεια, την Λογοδοσία, την Εκπροσώπηση και την Προσβασιμότητα».

 Μεταξύ των Ολυμπιονικών που έλαβαν τον λόγο, πριν αυτός περάσει στα σωματεία, στην αρχή της 1ης ημέρας του ανοιχτού διαλόγου, ήταν οι Σοφία Μπεκατώρου, ο Νίκος Κακλαμανάκης, η Εύη Μωραϊτίδου, ο Σπύρος Γιαννιώτης, η Όλγα Βασδέκη, ο Χρήστος Σπύρου, η Εβίνα Μάλτση, η Βούλα Ζυγούρη, ενώ σύντομη τοποθέτηση έκαναν ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών, Γρηγόρης Πολυχρονίδης, ο τεχνικός διευθυντής της Εθνικής ομάδας στο ποδόσφαιρο, Τάκης Φύσσας κ.ά. Ενδιαφέρουσα ήταν η πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος του «Ζήσε Αθλητικά», Ανδρέας Γλυνιαδάκης, για τη δημιουργία Εθνικής Σχολής Αθλητικών Στελεχών.  

Τα «συγχαρητήρια» και τα «μπράβο» ήταν αρκετά, κατά τις τοποθετήσεις των σωματείων, τόσο για την απευθείας οικονομική ενίσχυσή τους μετά από τόσα χρόνια, όσο και για διάφορες άλλες ενέργειες στήριξης που έχουν υλοποιηθεί. Κοινός τόπος, μάλιστα, ήταν η παραδοχή ότι «το Μητρώο είναι κατάκτηση των σωματείων».  Μεταξύ όσων έλαβαν το λόγο σ' αυτή την 1η ημέρα ήταν και εκπρόσωποι της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ και του Ερασιτεχνικού Παναθηναϊκού.

 Στον διάλογο συμμετέχουν, εκτός των χιλιάδων ερασιτεχνικών σωματείων του σχετικού Μητρώου της ΓΓΑ, οι Ολυμπιονίκες – μέλη του Συλλόγου τους και της Ένωσης Συμμετεχόντων σε ΟΑ, ο Σύλλογος Ελλήνων Εξαιρετικά Διακριθέντων Αθλητών, οι φορείς που απαρτίζουν το πρωτοποριακό πρόγραμμα του Υφυπουργείου Αθλητισμού «Ζήσε Αθλητικά» (ΕΟΕ, ΕΠΕ, ΔΟΑ, ΕΟΚΑΝ, Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας, σύνδεσμοι αθλητών), οι επικεφαλής των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων απ' όλη την Ελλάδα, οι Σύλλογοι Εργαζομένων στη ΓΓΑ και στις αθλητικές εγκαταστάσεις .

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ