Εκλογή από την πρώτη Κυριακή με 43% για τους Δημάρχους-Κατάργηση απλής αναλογικής

Με τη συμμετοχή Μάκη Βορίδη η τηλεδιάσκεψη με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής και συμμετοχή Δημάρχων της Αττικής

Ο Υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε κατάργηση της απλής αναλογικής, την καθιέρωση εκλογής από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 43% και τη θέσπιση του 3% ως ποσοστού για την είσοδο στα Δημοτικά Συμβούλια


Γ. Πατούλης: «Μέσα από τη γόνιμη συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Κυβέρνησης με επίκεντρο τον πολίτη, μπορεί να εξασφαλιστεί η θεσμική θωράκιση που θα οδηγήσει την Αττική και συνολικά τη χώρα στην ανάπτυξη»

Ο εκλογικός νόμος, η κινητικότητα, η πολεπίπεδη διακυβέρνηση, το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, καθώς και θεσμικά και αναπτυξιακά ζητήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο των αναφορών του Υπουργού Εσωτερικών Μ. Βορίδη κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και συμμετείχαν ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής Γ. Μαρκόπουλος,  το σύνολο των Δημάρχων της Αττικής, Αντιπεριφερειάρχες, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Γ. Σελίμης  και Εντεταλμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης καλωσόρισε τον κ. Βορίδη στη τηλεδιάσκεψη εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η εμπειρία και η παραγωγική του θητεία στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης θα συμβάλλουν καθοριστικά στην παραγωγή ενός σημαντικού έργου και στο Υπουργείο Εσωτερικών. Επιπλέον ευχαρίστησε το σύνολο των συμμετεχόντων και επισήμανε ότι η καθολική συμμέτοχή των δημάρχων της Αττικής στην τηλεδιάσκεψη επιβεβαιώνει,  τόσο το καλό κλίμα συνεργασίας μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησής και της Κεντρικής Διοίκησης, όσο και την ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων που απασχολούν τους Δήμους και την Περιφέρεια Αττικής.   

«Μέσα από τη γόνιμη συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Κυβέρνησης με επίκεντρο τον πολίτη, μπορεί να εξασφαλιστεί η θεσμική θωράκιση που θα οδηγήσει την Αττική και συνολικά τη χώρα στην ανάπτυξη»  υπογράμμισε ο Γ. Πατούλης και συμπλήρωσε : «Τώρα είναι η κατάλληλη συγκυρία και έχουμε την ιστορική ευθύνη και ευκαιρία να συνεργαστούμε γόνιμα προς την κοινή κατεύθυνση που είναι η αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών, μέσα από την προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Ως Περιφέρεια Αττικής έχουμε τη βούληση να είμαστε συνοδοιπόροι σας και να συνδράμουμε το έργο σας με όσες δυνάμεις διαθέτουμε, προκειμένου να οδηγήσουμε την Αττική στην ανάπτυξη, με τον πολίτη μπροστά».

Μ. Βορίδης

Από την πλευρά του ο κ. Βορίδηςχαρακτήρισε τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη και τους Δημάρχους  της Αττικής ως συμμάχους του στο έργο που έχει αναλάβει ως Υπουργός Εσωτερικών και υπογράμμισε ότι θα συνεργαστούν στενά για να εισέλθει σε μια νέα φάση η Τοπική Αυτοδιοίκηση.  Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο κ. Βορίδης έκανε εκτενή αναφορά στα παρακάτω ζητήματα:

Εκλογικός Νόμος

Στη συνεδρίαση του προσεχούς Υπουργικού Συμβουλίου θα παρουσιάσει το σύνολο των προωθούμενων αλλαγών που αφορούν στον εκλογικό νόμο και συνιστούν υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Βορίδης τόνισε ότι στη συνέχεια θα ακολουθήσει διάλογος με τα θεσμικά όργανα την Αυτοδιοίκησης την ΕΝΠΕ και τη ΚΕΔΕ.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η πρόταση που θα καταθέσει προβλέπει την κατάργηση της απλής αναλογικής, την κατάργηση του ποσοστού άνω του 50% που απαιτείται για την εκλογή Δημάρχων και Περιφερειαρχών από τον πρώτο γύρο, την εκλογή από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 43%, τη θέσπιση πλαφόν εισόδου στα Δημοτικά Συμβούλια το 3% και κατάργηση της  τέταρτης κάλπης που αφορά τους Διαμερισματικούς και Κοινοτικούς Συμβούλους, ενώ σημείωσε ότι ο νικητής συνδυασμός θα καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών, υπογραμμίζοντας ότι σε περίπτωση που αυτός συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 60% θα εφαρμόζεται η απλή αναλογική. Όπως τόνισε ο κ. Βορίδης, στόχος των αλλαγών είναι να εξαλειφθούν τα ζητήματα κυβερνησιμότητας που προέκυψαν από την απλή αναλογική και να διασφαλίζεται στον νικητή η απαραίτητη πλειοψηφία προκειμένου να μπορεί να διοικήσει.

Κινητικότητα

Αναφερόμενος στα ζητήματα της κινητικότητας προσωπικού παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία του υφιστάμενου συστήματος και τόνισε ότι θα προωθηθούν μεταρρυθμίσεις που θα σχετίζονται με τη βελτίωσή του. Μάλιστα για να επιλυθεί το πρόβλημα που υπάρχει με τους φορείς προέλευσης των υπαλλήλων τόνισε θα πρέπει να αναπτυχθεί ένας ειδικός μηχανισμός αξιολόγησης.  

Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης

Για το Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», ο κ. Βορίδης έκανε λόγο για τη θέσπιση συγκεκριμένων κριτηρίων ενώ υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να ληφθούν υπόψη και παράγοντες που αφορούν στην παρούσα οικονομική και κοινωνική κατάσταση.

Ειδική αναφορά έκανε στην προετοιμασία για τις θεσμικές αλλαγές που θα επιτρέψουν την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, στην αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, στην υλοποίηση ενός ειδικού συστήματος εσωτερικού ελέγχου, ενώ τόνισε ότι θα διευθετήσει ζητήματα που αφορούν στην καταστατική θέση των αιρετών καθώς και στον τρόπο λειτουργίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Τέλος αφού απάντησε σε σειρά ερωτήσεων των δημάρχων, τόνισε ότι καταγράφει τις επισημάνσεις τους και με δεδομένες τις αναφορές τους κατανοεί τις προτεραιότητες που θέτουν. Μάλιστα πρόσθεσε ότι σε κάθε ζήτημα που απασχολεί την Αυτοδιοίκηση θα υπάρξουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα μέσα στα οποία θα επιλύονται.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, εκτός του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, ο Υπ. Εσωτερικών Μ. Βορίδης, ο Πρόεδρος ΠΕΔΑ Μαρκόπουλος, καθώς και οι δήμαρχοι: Αμαρουσίου Θ. Αμπατζόγλου, Πετρούπολης Στ. Βλάχος, Αγ. Δημητρίου Μ. Ανδρούτσου, Φιλοθέης – Ψυχικού Δ. Γαλάνης,  Ιλίου Ν. Ζενέτος,  Αγ. Παρασκευής Β. Ζορμπάς,  Κηφισιάς Γ. Θωμάκος, Νίκαιας – Ρέντη Γ. Ιωακειμίδης, Ι. Καλαφατέλης, Καλλιθέας Δ. Κάρναβος, Κρωπίας Δ. Κιούσης, Σπάτων Αρτέμιδας Δ. Μάρκου, Βρυλυσίων Ξ. Μανιατογιάννης, Λυκόβρυσης Πεύκης Αν. Μαυρίδης, Ηρακλείου Ν. Μπάμπαλος, Δάφνης – Υμηττού Αν. Μπινίσκος, Πειραιώς Ι. Μώραλης,  Φυλής Χρ. Παππούς, Τροιζηνίας – Μεθάνων Σπ. Πολλάλης, Ελληνικού – Αργυρούπολης Γ. Κωνσταντάτος, Χαλανδρίου Σ. Ρούσσος, , Μάνδρας – Ειδυλλίας Χρ. Στάθης,  Μαραθώνα Στ. Τσίρκας, Ελευσίνας, Αργ. Οικονόμου, Νέας Σμύρνης Τζουλάκης, Σαρωνικού Π. Φιλίππου, Π. Φαλήρου Ι. Φωστηρόπουλος, Ηλιούπολης Γ. Χατζηδάκης, Κορυδαλλού Ν. Χουρσαλάς, Αγ. Αναργύρων – Καματερού Στ. Τσίρμπας, Αγ. Παρασκευής Β. Ζορμπάς, Ωρωπού Γ. Γιασημάκης, Βύρωνα Γρ. Κατωπόδης, Παπάγου – Χολαργού Ηλ. Αποστολόπουλος, Πόρου Ι. Δημητριάδης, Περάματος Ι. Λαγουδάκης, Λαυρεωτικής Δ. Λουκάς, Πεντέλης Δ. Κεχαγιά, Παιανίας Ισ. Μαδής, Αίγινας Γ. Ζορμπάς, Αχαρνών Σπ. Βρεττός, Μοσχάτου Α. Ευθυμίου, Σαλαμίνας Γ. Παναγόπουλος, εκπροσωπώντας τον Δ. Αθηναίων ο Ν. Αβραμίδης, εκπρόσωπος το Δήμο Περιστερίου Μ. Τσιώτα, Γ. Κοκόλης εκπροσωπώντας το δήμο Ραφήνας – Πικερμίου, εκπρόσωπος του δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, εκπρόσωπος του Ν. Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας, οι Αντιπεριφερειάρχες Ν. Πέππας, Β. Κόκκαλης, Γ. Δημόπουλος,  Β. Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη, Στ. Αντωνάκου, Θ. Αυγερινός, Α. Λεωτσάκος, Δ. Νάνου, Λ. Κεφαλογιάννη, Μ. Κουρή, Β. Γιαννακόπουλος, Εντεταλμένοι σύμβουλοι Ευρ. Κοσμίδη, Ν. Παπαγεωργίου, Θ. Κατσιγιάννης,  Γ. Αγγελόπουλος, ο εκτελεστικός Γραμματέας Ι. Σελίμης και Αντιδήμαρχοι.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ