ΜΚΟ προσφεύγει στη Χάγη εναντίον της Ελλάδας για τις παράνομες επαναπροωθήσεις

Petite Perle 300×250

Μια συριακή οργάνωση δικαιωμάτων με έδρα την Ουάσινγκτον κατέθεσε φάκελο στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καλώντας σε έρευνα κατά της Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για την κακομεταχείριση προσφύγων.

Τα Κέντρο για την Δικαιοσύνη και Λογοδοσία για τη Συρία καταγράφει μαρτυρίες και στοιχεία από βίντεο που υποστηρίζουν τις κατηγορίες για κακομεταχείριση και κακοποίηση προσφύγων στα ελληνικά σύνορα, αλλά και εντός των γεμάτων κέντρων κράτησης. Σημειώνει περιστατικά με φρουρούς να χρησιμοποιούν δακρυγόνα για να διαλύσουν διαμαρτυρίες προσφύγων και κάκιστες συνθήκες υγιεινής στις δομές.

Ο Μοχάμεντ αλ Αμπντάλα, επικεφαλής της οργάνωσης, αναφέρει σύμφωνα  με το Associated Press ότι αυτή είναι η πρώτη νομική υπόθεση κατά της Ε.Ε. για την κακομεταχείριση προσφύγων.

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι περισσότεροι από την ρημαγμένη από τον εμφύλιο Συρία, στοιβάζονται σε πολύ μικρές βάρκες για να πραγματοποιήσουν επικίνδυνα ταξίδια στη Μεσόγειο ώστε να αποδράσουν από το αιματοκύλισμα και τις διώξεις. Από το 2015 υπολογίζεται ότι περισσότεροι από ένα εκατομμύριο έχουν μπει στην Ελλάδα μέσω της Τουρκίας.

«Εάν προχωρήσει αυτή η υπόθεση θα στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι ναι έχετε καλές πολιτικές σε ορισμένες χώρες και σε άλλες όχι, όμως είστε υπόλογοι στο Διεθνές Δίκαιο και τις συνθήκες που προστατεύουν τους πρόσφυγες, όχι μόνο στις εσωτερικές κρατικές νομοθεσίες» υπογραμμίζει ο Αμπντάλα. 

Οι εισαγγελείς του Διεθνούς Δικαστηρίου θα εξετάσουν την υπόθεση προτού αποφασίσουν εάν θα ανοίξουν έρευνα, η οποία θα χρειαστεί πολλούς μήνες για να ολοκληρωθεί. Το Δικαστήριο λαμβάνει εκατοντάδες υποθέσεις κάθε χρόνο από ομάδες και ιδιώτες που ζητούν να ερευνηθούν τα καταγγελλόμενα εγκλήματα, όμως μέχρι στιγμής έχει αναλάβει κυρίως υποθέσεις που έχει καταθέσει ο ΟΗΕ και τα κράτη μέλη.

Στο παρελθόν το δικαστήριο, με έδρα τη Χάγη, έχει δεχτεί σοβαρή κριτική επειδή ασχολείται με υποθέσεις που αφορούν κυρίως αφρικανικές χώρες, ενώ λαμβάνει αιτήματα για περιπτώσεις από όλο τον πλανήτη.

Η κακοδιαχείριση καταγράφεται από τον Μάρτιο του 2016 και σχετίζεται με τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας όπου έχουν καταγραφεί δεκάδες περιπτώσεις παράνομων επαναπροωθήσεων και σαμποτάζ στις βάρκες που μεταφέρουν πρόσφυγες.

Οι επαναπροωθήσεις παραβιάζουν τις διεθνείς συνθήκες για την προστασία των προσφύγων.

Παράλληλα, η ΜΚΟ αναφέρει ότι υπάρχουν ντοκουμέντα με συμμετοχή στελεχών της Frontex, κάτι που συνάδει με εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Υπενθυμίζεται ότι η Frontex βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο έπειτα από τις αποκαλύψεις μέσων ενημέρωσης που ανέφεραν σε ρεπορτάζ ότι στελέχη της εμπλέκονται σε τουλάχιστον ένα περιστατικό επαναπροώθησης στο Αιγαίο. 

Η Frontex υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για εμπλοκή της σε τέτοιες ενέργειες, επιμένοντας ότι τα κράτη μέλη της Ε.Ε. έχουν τον έλεγχο των επιχειρήσεων στα χωρικά τους ύδατα. Ωστόσο οι κατηγορίες έχουν δημιουργήσει περαιτέρω πίεση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Νέσμα Μπάσι, νομικός σύμβουλος της οργάνωσης, η οποία έχει πραγματοποιήσει έρευνα στα ελληνικά νησιά κάλεσε το Διεθνές Δικαστήριο να ερευνήσει τις καταγγελίες και «τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει και να προσφέρει στήριξη στο να μπει τέλος στο δράμα των προσφύγων που συνεχίζουν να υποφέρουν στην Ελλάδα»

Ο Αμπντάλα συμπληρώνει πως ελπίζει η προσφυγή στο διεθνές δίκαιο να επηρεάσει την αλλαγή πολιτικής για όλη την Ε.Ε. όχι μόνο την Ελλάδα.

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ