Τραγελαφικές καταστάσεις στον ΕΦΚΑ με τις συντάξεις

Petite Perle 300×250

Να βάλει τάξη στον e-ΕΦΚΑ και να πετύχει την επίσπευση των διαδικασιών και την έκδοση όλων των παλαιών αιτήσεων συνταξιοδότησης που λιμνάζουν στον φορέα εδώ και χρόνια, εντός του 2021 καλείται ο project manager Μιχάλης Κεφαλογιάννης, που ορίστηκε από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, καθώς καθημερινά διαπιστώνεται ότι στον μεγαλύτερο και μοναδικό υπερ-ασφαλιστικό φορέα της χώρας έχει χαθεί πλέον ο έλεγχος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως καταγγέλλουν εκπρόσωποι των εργαζομένων, σε μια προσπάθεια επίσπευσης της διαδικασίας έκδοσης των συντάξεων γήρατος αγροτών, που θεωρήθηκαν «εύκολες» υποθέσεις και εκτιμήθηκε ότι θα μπορούσαν να εκδοθούν γρηγορότερα μέσω του αυτοματοποιημένου συστήματος, η ύπαρξη χειρόγραφων αλλά και ηλεκτρονικών αιτήσεων συνταξιοδότησης είχε ως αποτέλεσμα η ανάδοχη εταιρεία στην οποία είχε ανατεθεί η εκκαθάριση των συντάξεων από εποχής ΙΚΑ και οι υπάλληλοι του e-ΕΦΚΑ να επεξεργάζονται παράλληλα την ίδια αίτηση… Το πρόβλημα ξεκίνησε όταν ζητήθηκε από τους ασφαλισμένους – αγρότες που είχαν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης με τον χειρόγραφο τρόπο, από την 1η Ιανουαρίου 2017 και μετά, να επανυποβάλουν τις αιτήσεις τους και ηλεκτρονικά, προκειμένου να γίνει η επεξεργασία τους ψηφιακά, μέσω του συστήματος «Ατλας».

Η έλλειψη οργάνωσης και συντονισμού στο Ταμείο, που έχει μεγεθυνθεί τους τελευταίους μήνες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οδήγησε στο να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Καθώς μάλιστα η υλικοτεχνική υποδομή του e-ΕΦΚΑ είναι παρωχημένη, υπήρξαν ακόμη και ηλεκτρονικές αιτήσεις που οι παλαιάς τεχνολογίας υπολογιστές δεν μπορούν να… διαβάσουν.

Την κατάσταση αυτή θα κληθεί να διαχειριστεί άμεσα η νέα ομάδα κρούσης που δημιουργείται στο Ταμείο, με επικεφαλής έναν στενό συνεργάτη και άνθρωπο της πλήρους εμπιστοσύνης του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη, με εμπειρία στη διαχείριση δύσκολων προβλημάτων. Ο κ. Κεφαλογιάννης κατά την περίοδο 2007-2009 υπήρξε συντονιστής (project manager) για ολόκληρη τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ κατά τη διάρκεια της θητείας του στον τομέα διαχείρισης επενδύσεων έχει υπηρετήσει σε πολυάριθμες διοικητικές θέσεις, με πιο αξιοσημείωτες το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, τα διοικητικά συμβούλια της Millennium Bank Greece και της βουλγαρικής τράπεζας επενδύσεων. Το καλοκαίρι του 2009 τοποθετήθηκε στο Δ.Σ. της ΔΕΗ, ενώ το 2019 ανέλαβε μη εκτελεστικό μέλος στο Δ.Σ. των ΕΛΠΕ.

Η απόφαση του υπουργού αφορά τη συγκρότηση ομάδας έργου (με βάση τις προβλέψεις του νόμου 3144/2003), που θα είναι αρμόδια για να προετοιμάζει και να εισηγείται στην κυβέρνηση διοικητικά και νομοθετικά μέτρα για την επίσπευση της απονομής των συντάξεων, καθώς και να παρακολουθεί την εφαρμογή τους. Μάλιστα, η ομάδα θα μπορεί να καταφεύγει –εάν και όποτε το κρίνει σκόπιμο– στις υπηρεσίες εξειδικευμένων εταιρειών του ιδιωτικού τομέα.

Μέλη της επιτροπής είναι:

– Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, καθηγήτρια ασφαλιστικού δικαίου στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

– Δρ Αλέξανδρος Βαρβέρης, αναπληρωτής διευθυντής Εργαστηρίου Νομικής Πληροφορικής, Νομική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

– Δρ Αρτεμις Δεδούλη, πρώην γενική διευθύντρια Κοινωνικών Ασφαλίσεων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

– Ελένη Νιαρχάκου, προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων του e-ΕΦΚΑ.

Τόσο ο επικεφαλής της ομάδας έργου όσο και τα μέλη της θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους αμισθί.

Για τον σχεδιασμό του υπουργείου στο καυτό θέμα της απονομής των συντάξεων και την επιλογή της νέας «ομάδας κρούσης», ο κ. Χατζηδάκης ενημέρωσε και τους επικεφαλής των θεσμών με τους οποίους είχε χθες την καθιερωμένη ενημέρωση – τηλεδιάσκεψη.

Οπως μάλιστα δήλωσε ο υπουργός, αν και το 2020 υπήρξε σημαντική αύξηση της απονομής συντάξεων κατά 31% σε σχέση με το 2019, οι προσπάθειες για την επίσπευση των διαδικασιών πρέπει να ενταθούν. «Αυτή είναι η βασική αποστολή της ομάδας έργου που, σε στενή συνεργασία τόσο με την κυβέρνηση όσο και με τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, θα συμβάλει από την πλευρά της στην αντιμετώπιση του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων», επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης, προαναγγέλλοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί δέσμη πρόσθετων μέτρων.

ΠΗΓΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ