Έφυγε με το διπλό από το Ηράκλειο η ΑΕΚ 0-2 τον ΟΦΗ

Petite Perle 300×250

H AEK επέστρεψε στις νίκες και το μηδέν παθητικό, καθώς χωρίς να κινδυνέψει από τον ΟΦΗ, πέρασε «αέρας» από το Ηράκλειο με 2-0 με τα γκολ του Σάκχοφ και του Τάνκοβιτς. Ξανά στη 2η θέση η Ένωση. 

Επιστροφή στις νίκες για την ΑΕΚ με… συνταγή Μανόλο Χιμένεθ. «Ακυρώνοντας» το παιχνίδι κατοχής που συνηθίζει ο ΟΦΗ και με συμπαγή ανασταλτική λειτουργία, οι κιτρινόμαυροι πέρασαν με το διπλό από το Ηράκλειο (0-2) και σκαρφάλωσαν στη 2η θέση της βαθμολογίας εκμεταλλευόμενοι τη χθεσινή ήττα του Άρη. Ο Σάκχοφ λίγο πριν βγει το ημίχρονο (43') έδωσε το προβάδισμα στην ΑΕΚ και ο Τάνκοβιτς (71'), που μπήκε ως αλλαγή, ήταν οι σκόρερ των δύο κιτρινόμαυρων γκολ, υποχρεώνοντας τον ΟΦΗ στην τέταρτη συνεχόμενη ήττα του στο πρωτάθλημα. 

Έτσι ξεκίνησαν Σίμος και Χιμένεθ

Με 4-1-4-1 ξεκίνησε ο Γιώργος Σίμος στον ΟΦΗ. Οι Κρητικοί είχαν τον Βάτερμαν κάτω από τα δοκάρια, τετράδα στην άμυνα τους Κοροβέση, Γιαννούλη, Διαμαντή και Βούρο, τριάδα στο κέντρο τους Μεγιάδο, με τους Στάικο και Νέιρα μπροστά του, στα άκρα τους Ουές και Στάρτζεον και στην κορυφή τον Σαρδινέρο, με το νέο μεταγραφικό απόκτημα, τον Λουκ Καστάνιος να είναι στον πάγκο. Ο Σεβιγιάνος τεχνικός της Ένωσης παρέταξε ένα 4-3-3 και άφησε στον πάγκο τον Σιμόες, καθώς είχε πάρει σερί ματς, όπως και τους Τάνκοβιτς και Ολιβέιρα, με τον Ανσαριφάρντ να ξεκινάει στην κορυφή της επίθεσης. Κάτω από την εστία ήταν ο Αθανασιάδης, τετράδα στην άμυνα οι Λόπες, Σβάρνας, Λάτσι και Μπακάκης, η τριάδα στο κέντρο ήταν οι Γαλανόπουλος, Σιμάνσκι και Σάκχοφ και στα δύο άκρα οι Γκαρσία και Αλμπάνης.

Προβάδισμα με Σάκχοφ λίγο πριν το ημίχρονο!

Ο Χιμένεθ είχε ως στόχο από την αρχή να μην επιτρέψει στον ΟΦΗ να κυκλοφορήσει την μπάλα, θέλοντας να μπλοκάρει το παιχνίδι των παικτών του Σίμου. Οι κιτρινόμαυροι, έβγαζαν ένταση και πίεζαν ψηλά με τον Σιμάνσκι να βγαίνει από την τριάδα του άξονα προσπαθώντας να σταματήσει την πρώτη μπαλιά. Και οι δύο ομάδες ήταν αρκετά προσεκτικές, δεν άφηναν χώρους, ενώ το πρώτο μέρος είχε αρκετά φάουλ.

Η πρώτη φάση του ματς ανήκε στον ΟΦΗ, όταν ο Στάικος στο 12' έπιασε ένα καλοζυγισμένο σουτ έξω από την περιοχή υποχρεώνοντας τον Αθανασιάδη με το ένα χέρι να διώξει εντυπωσιακά σε κόρνερ. Η ΑΕΚ απάντησε τρία λεπτά αργότερα όταν ο Γκαρσία έβγαλε έξυπνη κάθετη στον Ανσαριφάρντ, ο Διαμαντής τον έκλεισε, και ο Ιρανός πλάσαρε τον Βάτερμαν, ο οποίος απέκρουσε σωτήρια με το πόδι.

Από την ΑΕΚ έλειπε το γρήγορο παιχνίδι στην ανάπτυξη, ωστόσο η σωστή ανασταλτική λειτουργία της δεν επέτρεπε στον ΟΦΗ να απειλήσει. Στο 40' το απευθείας φάουλ του Νέιρα πέρασε πάνω από το οριζόντιο του Αθανασιάδη. Όλα έδειχναν πως οι δύο ομάδες θα πήγαιναν με 0-0 στα αποδυτήρια, όμως μια στατική φάση έβαλε την ΑΕΚ μπροστά στο σκορ στο 43'. Ο Σιμάνσκι εκτέλεσε, ο Λάτσι πήρε την πρώτη κεφαλιά και στο δεύτερο δοκάρι ο Σαρδινέρο έχασε το μαρκάρισμα του Σάκχοφ, με τον Ουκρανό να σπρώχνει με το κεφάλι την μπάλα στα δίχτυα κάνοντας το 0-1 σε ένα καθοριστικό σημείο.

«Κλείδωσε» το διπλό με Τάνκοβιτς!

Πέντε λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου μέρους ο Στάικος με μια δυνατή εκτέλεση φάουλ απείλησε, όμως ο Αθανασιάδης ήταν σε ετοιμότητα αποκρούοντας. Ο Χιμένεθ ζητούσε από τους παίκτες του να βγάζουν τα ίδια τρεξίματα και το ίδιο πάθος όπως και στο πρώτο μέρος, προσπαθώντας είτε με τον Αλμπάνη είτε με τον Γκαρσία από τα πλάγια να βγάλει κάποια φάση για το δεύτερο γκολ. Λίγο πριν τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα ο Ανδαλουσιάνος κόουτς αντικατέστησε τον Λάτσι με τον Νεντελτσιάρου, καθώς ο Σλοβένος στόπερ είχε κάρτα. Δύο λεπτά αργότερα και ο Σίμος προχώρησε σε αλλαγή καθώς ο Βούρος δεν μπορούσε να συνεχίσει με τον Γρίβα να τον αντικαθιστά.

Η ΑΕΚ στο 62' έφτασε πολύ κοντά στο δεύτερο γκολ, όταν ο Γαλανόπουλος έβγαλε μια ωραία μπαλιά στον Αλμπάνη, ο οποίος έκανε το γύρισμα, ο Διαμαντής έβαλε την προβολή και ο Βάτερμαν με το πόδι γλίτωσε το αυτογκόλ για τον ΟΦΗ. Ο Χιμένεθ στο 67' φρέσκαρε την επίθεσή του με τον Ολιβέιρα να περνάει στη θέση του Ανσαριφάρντ και τον Τάνκοβιτς σε αυτή του Αλμπάνη. Τέσσερα λεπτά αργότερα οι αλλαγές του Χιμένεθ έφεραν το 0-2. Ήταν μια όμορφη συνεργασία που ξεκίνησε από τον Σάκχοφ, ο οποίος πάσαρε κάθετα στον Σιμάνσκι, αυτός έδωσε στον Ολιβέιρα και εκείνος είδε τον Τάνκοβιτς πλάγια μέσα στην περιοχή με τον τελευταίο να πλασάρει τον Βάτερμαν.

Ένα πρόβλημα τραυματισμού του Μπακάκη δεν του επέτρεψε να συνεχίσει, με τον Σιμόες να περνάει στη θέση του και τον Γαλανόπουλο να παίζε ι στο δεξί άκρο της άμυνας, ενώ την ίδια στιγμή ο Χριστόπουλος μπήκε αντί του Γκαρσία στο ματς. Ο Τάνκοβιτς στο 76' πλησίασε και σε ένα δεύτερο γκολ αλλά το πλασέ που επιχείρησε έξω από την περιοχή δεν βρήκε στόχο. Στο 82' ο Καστάνιος πέρασε στο ματς κάνοντας το ντεμπούτο του με τη φανέλα του ΟΦΗ και τρία λεπτά αργότερα είχε μια καλή στιγμή, αλλά το σουτ που επιχείρησε πέρασε πάνω από τα δοκάρια. Αυτή ήταν και η τελευταία ουσιαστική φάση στο ματς, με την ΑΕΚ να φεύγει από το Ηράκλειο με τους τρεις βαθμούς της νίκης.

MVP: Ο Σάκχοφ για το γεγονός ότι έβαλε την ΑΕΚ μπροστά στο σκορ σε ένα καθοριστικό σημείο, ενώ το δεύτερο κιτρινόμαυρο γκολ ξεκινάει από το δικό του πόδι με την έξυπνη κάθετη στον Σιμάνσκι.

Στο ύψος τους: Ο Σιμάνσκι για τα τρεξίματα σε όλο το γήπεδο, την πίεση που άσκησε στην άμυνα του ΟΦΗ, αλλά και για το γεγονός ότι το πρώτο γκολ ξεκινάει από τη δική του εκτέλεση κόρνερ. Ο Πολωνός είχε συμμετοχή και στο δεύτερο τέρμα. Επίσης ο Αθανασιάδης στις δύο μόνο φορές που απείλησε ο ΟΦΗ ήταν σε ετοιμότητα, πραγματοποιώντας μια σταθερή εμφάνιση κάτω από τα δοκάρια.

Ο αδύναμος κρίκος: Το κέντρο του ΟΦΗ (Νέιρα, Στάικος) δεν μπόρεσε να δημιουργήσει, ενώ και από τα πλάγια με τους Ουές και Στάρτζεον οι Κρητικοί δεν πήραν κάτι απέναντι στην καλά οργανωμένη κιτρινόμαυρη άμυνα.

Η γκάφα: Ο Σαρδινέρο έχασε το μαρκάρισμα του Σάκχοφ στο δεύτερο δοκάρι και η ΑΕΚ πήρε το προβάδισμα δύο λεπτά πριν την ολοκλήρωση του πρώτου ημιχρόνου.

Το στραγάλι: Κακή η διαιτησία του Ζαχαριάδη. Έδωσε πολλά φάουλ που δεν υπήρχαν. Όπως για παράδειγμα του Λάτσι στο πρώτο μέρος, όταν ο Σλοβένος στόπερ είδε και κάρτα, ή του Γκαρσία στο πρώτο 45λεπτο, ο οποίος επίσης «κιτρινίστηκε» λανθασμένα. Επίσης και στην έναρξη του δευτέρου μέρους ο Λάτσι δεν έκανε φάουλ στον Στάρτζεον λίγο έξω από την περιοχή, σε μια φάση που οι παίκτες του ΟΦΗ διαμαρτυρήθηκαν για δεύτερη κίτρινη.

Ο Χιμένεθ διάβασε και σχεδίασε άριστα το παιχνίδι. Με τη γνωστή του τακτική δεν επέτρεψε στον ΟΦΗ να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις στην εστία του Αθανασιάδη. Η Ένωση είχε σωστή ανασταλτική λειτουργία και κατάφερε να προηγηθεί σε ένα κομβικό σημείο με τον Σάκχοφ λίγο πριν βγει το ημίχρονο, βγάζοντας στο παιχνίδι της ένταση και ενέργεια. Στο δεύτερο μια όμορφη συνεργασία μπροστά έφερε το δεύτερο γκολ με τον Τάνκοβιτς που «κλείδωσε» το τρίποντο. Σημαντικό διπλό για την ΑΕΚ μετά τη μεσοβδόμαδη γκέλα με τον ΠΑΣ Γιάννινα, που την επανέφερε στη δεύτερη θέση. Ο ΟΦΗ απενεργοποιήθηκε από τη συμπαγή λειτουργία της Ένωσης και το σερί των αρνητικών αποτελεσμάτων για τους Κρητικούς πήρε συνέχεια.

Οι συνθέσεις:

ΟΦΗ (Γιώργος Σίμος): Βάτερμαν, Κοροβέσης (83' Λυμπεράκης), Γιαννούλης, Διαμάντης, Βούρος (59' Γρίβας), Μεγιάδο, Στάικος (69' Ντε Γκουζμάν), Νέιρα, Ουές, Στάρτζεον, Σαρδινέρο (82' Καστάνιος)

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Αθανασιάδης, Λόπες, Σβάρνας, Λάτσι (57' Νεντελτσιάρου), Μπακάκης (74' Σιμόες), Γαλανόπουλος, Σιμάνσκι, Σάκχοφ, Αλμπάνης (67' Τάνκοβιτς), Γκαρσία (74' Χριστόπουλος), Ανσαριφάρντ (66' Ολιβέιρα)

gazzetta.gr

Ροή ειδήσεων - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ