Κορωνοϊός: Σε ετοιμότητα και στην Κρήτη υπό τον φόβο τρίτου κύματος

Petite Perle 300×250

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές και στην Κρήτη, μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Μεταλλαγμένα κρούσματα και «κόκκινο» Λασίθι, κρατούν τους ειδικούς σε επαγρύπνηση, την ίδια στιγμή πάντως που υπάρχει αισιοδοξία, πως το νησί, μπορεί να αποφύγει ένα πιθανό τρίτο κύμα της πανδημίας.

N. Τζανάκης: "Δεν υπάρχει εξάπλωση των μεταλλαγμένων κρουσμάτων στην Κρήτη"


Μέχρι στιγμής, στην Κρήτη έχουν εντοπιστεί 13 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού. Κάτι, που ο Καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Νίκος Τζανάκης, το χαρακτήρισε «καλό νέο» καθώς φαίνεται να μην υπάρχει εξάπλωση στο νησί.

«Είναι καλή πληροφορία όμως μένει να επιβεβαιωθεί. Θα πρέπει να ελέγχουμε τα γονιδιώματα. Νομίζω ότι αυτός ο ιός είναι δύσκολος από πολλές πλευρές. Θα ταλανίσει την ανθρωπότητα, αλλά είμαστε στην αρχή του τέλους του. Ίσως θα πρέπει λίγους μήνες ακόμη να προσέξουμε σαν κοινωνία προκειμένου όλες οι μεταλλάξεις να μην επικρατήσουν και να μην προσβάλλουν την κοινότητα μας»

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA, οκ. Τζανάκης αναφέρθηκε στο lockdown που επιβλήθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην Περιφερειακή Ενότητα Λασίθιου, λέγοντας πως δεν επιτρέπεται ένα άρρωστο παιδί ή οποιοσδήποτε είναι άρρωστος να πηγαίνει στο σχολείο και στη δουλειά του, ούτε να έρχεται σε επαφή με άλλους ανθρώπους αλλά αντιθέτως να πηγαίνει στο γιατρό, να παίρνει τα μέτρα του και να μπαίνει σε κατ' οίκον περιορισμό. «Τα λάθη που έγιναν είναι σοβαρά και πολύ μεγάλα στον Άγιο Νικόλαο. Θα πρέπει να τα προσέχουμε όλα αυτά γιατί μια ολόκληρη κοινωνία ενδέχεται τις επόμενες ημέρες να κλειστεί μέσα στην πόλη της, όπως έγινε σε μερικά χωριά στη Βόρεια Ελλάδα. Μέσα σε λίγες ημέρες εκτινάχθηκαν τα κρούσματα, τα πράγματα δεν είναι απλά, δεν ξέρουμε που θα τραβήξει η ουρά του πράγματος».

M. Λουμπούνης: "Το Ηράκλειο ανάμεσα στις καλύτερες περιοχές ως προς τη διαχείριση της πανδημίας"


Ο Αναπληρωτής Διευθυντής Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, Μανόλης Λουμπούνης, αναφέρθηκε στην πορεία της πανδημίας στην Κρήτη, δηλώντας ειδικά για το Ηράκλειο ότι, «εξακολουθεί να είναι από τις καλύτερες περιφέρειες της Ελλάδας», κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση απροσεξίας.

«Αν δεν προσέξουμε είναι εύκολο να προκύψει συρροή και αν γίνει αυτό είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί», σημείωσε ο κ. Λουμπούνης, φέρνοντας ως παράδειγμα το Λασίθι, το οποίο «είχαμε σαν καμάρι», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά και αυτή τη στιγμή «βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με την Αττική».

Σε ετοιμότητα το ΠΑΓΝΗ για πιθανό τρίτο κύμα


Σύμφωνα με τον Διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Γιώργο Χαλκιαδάκη, το νοσηλευτικό ίδρυμα παραμένει σε εγρήγορση στην περίπτωση που χρειαστεί να νοσηλεύσει ασθενείς από την υπόλοιπη χώρα. «Ανά πάσα στιγμή το έχουμε στα σχέδια μας αν χρειαστεί, η μονάδα μας να αντιμετωπίσει άλλα περιστατικά. Υπάρχει το σχέδιο Β που προβλέπει τι θα γίνει. Μέχρι να τελειώσει η πανδημία εμείς είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το οτιδήποτε».

Δ. Γεωργόπουλος: "Η Κρήτη μπορεί να αποφύγει το τρίτο κύμα της πανδημίας"


Την πεποίθηση ότι η Κρήτη μπορεί να αποφύγει το τρίτο κύμα της πανδημίας, εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΪ Κρήτης και στην Μαρία Μπινιχάκη ο Καθηγητής Εντατικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Διευθυντής Μονάδας της Πανεπιστημιακής Κλινικής Εντατικής Θεραπείας στο ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Γεωργόπουλος.

Σχολιάζοντας την επιδημιολογική εικόνα στο νησί, ο κ. Γεωργόπουλος ανέφερε πως είναι πολύ καλή καθώς μιλάμε για έναν πολύ περιορισμό αριθμό κρουσμάτων. «Αυτή τη στιγμή έχουμε μια καλή επιδημιολογική εικόνα στην Κρήτη, χωρίς να σημαίνει ότι θα συνεχιστεί και μετά από μια εβδομάδα. Χρειάζεται προσοχή από τους πολίτες και να τηρούν όλα τα μέτρα.

Πηγή: creta24.gr

Υγεία - ΡΟΗ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ